Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

#metoo

2019. szeptember 24. - BBerni86

5_34.jpg5: R. Kelényi: Riva nővérek sorozat – bár megtörtént, történelmi eset az alapja, a női mozgalomba is szépen beilleszkedik a regény. A keret egy krimi: egy zárdában állítólag mocskos dolgok történnek. Szexuálisan és anyagilag is kihasználják a novíciákat, miközben be is csapják őket. Valakit be kell építeni: aki egy talpraesett, de sokat sérült nő. Mégis, bizonyítja, hogy felér egy férfival és a hős szívét is megdobogtatja.4_46.jpg

4: O’ Neill: Örökké a tiéd – a jövőben nem születnek lányok, csak fiúk. Hogy mégse haljon ki a faj, a tudományt hívják segítségül.  A lányokat klónozással állítják elő, és arra nevelik őket erre létesült intézményekben, hogy feleségek, szeretők vagy a következő lányok nevelői legyenek. A kiválasztáson a fiúk választanak közülük. A hősnő is reméli, hogy így rátalál a nagy Ő, akit nagyon el is akar csábítani – nem 3_49.jpgveszi észre, legjobb barátnője milyen traumán megy közben keresztül. Mert a lányoknak itt semmi sem jár.

3: Sinisalo: A nap magja – a finn társadalom egy szociális tanulmány szerint szervezte meg magát. A nőket két csoportba sorolják: a szép és ostoba babák az ideálisak, míg az okosakkal alantas munkákat végeztetnek és sterilizálják őket. Ám egy nagymama okos unokáját álcázza, felkészíti a rejtőző életre. Amikor a buta, de szép húg bajba kerül, a nővére igyekszik megtalálni, miközben elmerül egy illegális vállalkozásban és talán 2_2.pngszerelmet is talál.

2: Alderman: Hatalom – a világ változóban van, valami történik a lányokkal. Egy új képesség kezd kialakulni bennük: képesek elektromosan rázni. Talán békés megoldás is születhetne, de két mozgalom nagyon felerősödik: az egyik a nők hatalmáért küzd, a másikban a férfiak akarják 1_54.jpgaz erős nőket megtörni. Miközben több szereplő sorsán át látjuk, hogyan változtatja meg őket a képesség, látjuk azt is, hogy épül egy diktatúra.

1: Atwood: A szolgálólány meséje – a sorozat miatt ez most újra a zsáner zászlóshajója. Ma is éppen úgy az olvasóba vág, mint egykor, miközben már a folytatása is kapható. A legtöbb nő steril lett, ezért a gazdagok kitaláltak egy új rendszert, hogy saját fennmaradásuk biztosítsák. A termékeny nőket szinte rabszolgaként, szolgálólényként tartják, akiknek egyetlen feladata van, szülni. A regényben egy olyan nő sorsába nyerhetünk betekintést, akit elkaptak, a gyerekét elvették tőle, és kényszerítik, hogy szolgálólány legyen. Ő azonban keresi a menekülés útját innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4815137930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása