Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

MacLean: Hozományvadászok kíméljenek!

A szerencsejáték szabályai 1.

2019. december 08. - BBerni86

Szerelmes, bosszút állós, kosztümös, játékbarlangos.

Michael fiatalon megárvult, gyámja vezette a birtokait helyette. Amikor 21 lett, Langford csúnyán elárulta: belecsalta egy kártyapartiba, ahol a teljes örökségéből kiforgatta a fiút. Csak a címe maradt az övé, és Bourne márkija elhatározta, mindenért megfizet és bosszút áll. A semmiből épít szerencsejáték birodalmat, és lesz 12_8hozomanyvadaszok_kimeljenek.jpgkétszer gazdagabb, mint valaha is volt. Ám Langford őrzi az egykori birtokait, ami neki mindenképpen kell. 10 év, míg Langford kártyán elveszti őket. Lady Penelope hozományának a része lesz Bourne öröksége, aki közli is a gyerekkori barátnőjével, hogy házasodnak. Mivel hírbe hozza a lányt, Penelope kénytelen igent mondani neki. Ám arra Michael nem számít, hogy a felesége nála is nagyobb játékos, és a férje szívénél kisebb győzelemmel nem éri be.

Már a borító is magáért beszél. Ki nem találja ki, milyen történetet rejt a kötet? Csak akkor lenne nyilvánvalóbb, ha valahol egy férfialak is lenne rajta. Nagyon csajos, nagyon kosztümös, nagyon romantikus. Nagyon pink.

A romantikus regényekben mindig keresek valami pluszt. Nem szeretem, ha csak a szerelem, amiről szól a történet. MacLean messze nem első kötetes szerző, és nálunk ezek a kosztümös, romantikus történetek mennek tőle. Amiben mi lenne ez a plusz? Még nem jöttem rá. Ez is ugyanarra a kaptafára készült, mint a többi kötete, amit olvastam tőle.

Adott egy viktoriánus környezet, amikor már elindul a technikai fejlődés, de még tartják magukat a társadalmi hagyományok és erkölcs, szokások. Egy olyan világ, ahol a férfiak könnyedebb életet élhetnek, mint az asszonyok. Ahol pikáns, ha egy férfi lelke nem bűntelen. A nőket viszont ennek töredékéért megbélyegzik és kitaszítják. Ahol a pénz és a nemesi születés a mérce, feltörni szinte lehetetlen.

Itt is, MacLean háttérnek használja a kort. Nincsenek történelmi események vagy ismert személyek benne, csak az a háttér kellett neki, amit fentebb felvázoltam. A ruhák, etikett, a környezet a koré, de ettől ez még nem történelmi regény. Maximum történelmi környezetben játszódó, kosztümös romantika.

A cselekmény Michael és Penelope egymásra találásának krónikája. Nagyon hamar jutunk el oda, hogy mindkét fél érzi, hogy az érdekházasság könnyen átfordulhatna igazi szenvedélybe. A regény fő konfliktusa az, hogy Penelope rá tudja-e venni a férjét, hogy ki is mondja, el is fogadja, hogy szerelmesek egymásba és boldogok lehetnek egymással. Annyit azért jóvá lehet írni neki, hogy bár fontos tényező a szexuális vonzalom is közöttük, a másik személyiségében is olyan elemek vannak, amelyek tetszenek nekik. (Szerencsére erotikus irányba se nagyon megy el a cselekmény.)

A bosszú és a múltbeli sérelmek izgalmasabbak lennének, de ez csak körítésként szerepel benne. Ahogy a játékszenvedély is. MacLean korrekten megjeleníti, milyen a függőség. Elég vegyesen: látjuk a következményeit. Van, hogy egy szereplő beszél róla és fogalmazza meg az érzéseit. Az ilyen részek sokkal hitelesebbek is voltak, mint a szerelmi téma.

Alapvetően egy romantikus mese, melyben a szerelem elhozza a hős megváltását. Ugyanazt tudja, amit az írónő egyéb regényei, nem lelem benne a pluszt, amiért szerethetném.

 

MacLean: Hozományvadászok kíméljenek! - Mint romantikus: 60% érzelmileg túlfűtött, buja regény. A zsáner tipikus elemeit használja.

Szubjektíven: 50% nem fájt, de nem is szerettem meg. Pont olyan, mint a többi MacLean.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1815343632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása