Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Benina: Káosz és fegyelem

A túlélés szabályai 2.

2020. január 04. - BBerni86

Maffiás, szerelmes, borzalmakat túlélős.

Josiah Morgan túlélte, hogy a húgával együtt elrabolták és brutálisan megkínozták. Erős lett, hogy megvédhesse a szeretteit, és maga lett a kínzás nagymestere. Egy ember, akivel nem érdemes packázni. Ám a testének nem elég az akarat, a sérülései miatt orvosi kezelés is kell. Így ismeri meg Pipert, aki masszázzsal és tornával segíti a jobbulását. Piper is túlélő, aki mélyen magába temette a vele történteket. Ahogy a két ember közel kerül 1_4kaosz_es_fegyelem.jpgegymáshoz, egyre mélyebb szerelembe esnek, Piper neki mondja el az igazat. Hogy rabolták el, erőszakolták meg többször brutálisan, majd kidobták meghalni. De túlélte, és rejtőzik. A múlt azonban utoléri őket, és a lánynak szembe kell nézni a kínzóival, ha meg akarja menteni a szerelmét és az új életet, amit építenek maguknak.

Nem is értem, a maffia miért lett annyi romantikus regény téma. Maffiózók szerelmei, menekülő vagy éppen belekeveredő nők, háborúk az erotikus jelenetek háttereként. Bethany-Kris, Borsa Brown, most Benina is sorozattá bővítette a romantikus – erotikus maffia regényét. Attól tartok, ez nem lesz az én zsánerem.

Nem ez a legnagyobb bajom, de nehezemre esik ezekkel az emberekkel azonosulni. Ölnek, kínoznak, a bűnből élnek. Ez valahogy nehezen fér össze azzal a képpel, hogy civilben mennyire jó emberek vagy erkölcsösek. Nem mindenki, de a regények hősei általában ilyenek. Ebben például egy kínzómester van, aki különben álompasi 2019? Valahogy ezt nem veszi be az agyam.

Már bosszantóbb Piper karaktere. Ő még inkább mesebeli lény, mint a bájos kínzómester szerelme. Most komolyan el kellene hinnem, hogy lenyeli, amit vele tettek, mert nem akarja, hogy az apja bosszút álljon érte? Annyira kihasználható és gyenge, hogy az már komolyan fájt. Még az unokatestvérének is hagyja, hogy zsarolja. Az ostobasággal határos, amit Piper végig csinál. A zárásra még hiteltelenebb, ahogy egyszerre marad a naiva, aki keménykedik is. A vele történtek miatt tudtam volna sajnálni, de a viselkedése miatt nekem ellenszenves lett. A direkt tehetetlenségében nem látom az erejét, csak szánom.

A regényben elvileg kellett volna a szerelmi szál mellett erősebb drámának és maffia szálnak is lennie. Mindkettő minimális, és csak a szerelmi szál színezésére van beleerőltetve. Elvileg Josiah és Piper múltja is olyan terhelt, hogy komolyan szenvedhetnének, lehetnének traumáik, de nekik a szerelem gyógymód lesz mindenre. A maffia vonal meg olyan távoli, hogy tényleg csak nagyon távoli háttér lett belőle.

Ha már annyit emlegetem a szerelmi szálat – még az sem tetszett. Igen, itt van az, ahogy Piper és Josiah egymásra találnak. Megjegyzem, meglepően gyorsan a sok különbség ellenére. Most tulajdonképpen azon alapul a vonzalmuk, hogy mindketten túléltek valami borzalmasat? Mert nem sok mindent találok, amiért e kettősnek ilyen hirtelen és mélyen össze kellett kötnie az életét. Annyira bántóan édesek is egymással, hogy hiányolni kezdtem a realitásokat. Azért kétlem, hogy egy 18-19 éves lány ilyen könnyen összebútorozik egy 29-30-as kínzómesterrel – cseppet se fura, hogy a csaj még középiskolába jár? Nekik nem, nekem annál jobban.

Ez annyira az ő regényük, hogy a mellékszereplők alig vannak jelen, és csak pár vonással vannak jellemezve. Salvo és Buffon simán démonizálva vannak, Silver egy ostoba plázacica, a korábbi rész hősei meg csak mutatóban ugranak be pár párbeszédre, nem tesznek hozzá a cselekményhez.

Benina jó mesélő, a romantikus zsánerben otthon is van, de most annyira irritált a cselekmény, hogy a szöveg nem is érdekelt.

Zsánerében jobban elmegy, mint aminek éreztem. Nagyon nem jött be most ez nekem.

 

Benina: Káosz és fegyelem – Mint romantikus: 45% a maffia szál gyenge, a szerelők nem hitelesek, túlzottan csepeg is.

Szubjektíven: 15% a hősnőt valósággal utáltam, a drámát hiányoltam, untam is, dühített is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3715378892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása