Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Madden-Mills: Balhés brit

2020. július 12. - BBerni86

Egyetemi, múlton túllépő, szerelmes.

Elizabeth Bennett szörnyű leckét kapott a szerelemről: középiskolásként alig hitte, hogy az iskola leghelyesebb, gazdag fiúja akar járni vele. A szalagavató után viszont megerőszakolva, tört szívvel találta magát. Egyedül. Többé a szíve senkié nem lehet: tanult, küzdött, egyetemre ment, és nála minden kaland csak egy éjjelre szólhat. Ám a sors összehozza a tetovált, népszerű Declannel, akit nem ijeszt el sem a lány híre, sem Elizabeth nyers 7_12balhes_brit.jpgmodora. Szomszédok lettek, és Declan elhatározza, megszerzi magának a lányt. Nem csak egy estére, annál sokkal többet akar. A feszültség kézzel tapintható kettejük között, de túl sok lidérc áll az útjukba. Vajon akkor is kitartanak egymás mellett, amikor a múltjuk utánuk nyúl?

Hogy nevelnek a könyvkiadók romantikus regényekre gerjedő kis lelkeket maguknak? Már az ifjúsági regényekkel indul, ahol a kamasz hősnők belebotlanak a hercegbe fehér lovon. Aki helyes, kedves, és nagyon szereti őket. Már ekkor, 16-18 évesen tudják, hogy nekik az örökké sem elég idő. Majd jön a New Adult, ahol ugyanúgy ott a végzetes, nagy szerelem, csak nem kevés szenvedéllyel feldobva. Az ifjúságiban eljutnak a szüzességük elvesztéséig, a new adult regényekben megy az ágytorna is, miközben lelki kínokat is kúrálnak. Már el is jutottunk oda, hogy a romantikus nyálregények is jöhetnek, amiben már csak a szerelem van, mint konfliktus.

Ilyen téren a Balhés brit tökéletesen teljesít. Van két hősünk, akik szinte első látásra egymásra kattannak. Akik túl jók, hogy normális embereknek képzeljük őket. Szépek és vonzóak, erősek, bizonyos tekintetben sebzettek, de ez is része a szexepilnek. Az elemi vonzalomnak egy ideig ellenállnak, de aztán omlanak a falak és jön a testi-lelki nagy szerelem. Hogy már neveljen a romantikus regényre, már jön is a tipikus konfliktus: ostobaságon összeveszni, szenvedni, nagy gesztussal békülni. Ha egyet-kettőt olvastál, már szinte várod is, tudod, hogy ez lesz ebben is. Itt ez is volt.

Zavart is, hogy ennyire ki lehetett számítani a cselekményt. Ok, egyetlen meglepő húzás volt benne a végén, de az nem a főszereplők lépése volt, hanem egy mellékszereplő tett valami váratlant, amit nem vártam tőle.

Már annyira kezdem unni ezeket a történeteket…

Ami ebben azért pozitív, hogy Elizabeth lelki sérülését alaposan bemutatja a szerző és meg is alapozza. Elizabeth nem véletlenül löki el magától a fiúkat. Csak sajnos, azzal már nem tudtam együttérezni, hogy megjön Mr. Tökély Declan, egymásba szeretnek, és ezzel minden probléma meg is oldódik. Ha valaki ilyen lelki sérülést cipel, nem tudom elhinni, hogy a szerelem meggyógyítja. Ebben már nem hiszek.

Declan is kapott egy lelki sebet, de ez inkább csak mutatóba volt a történetben. Nincs rendesen kibontva, alapozva. Annyira érezni, hogy csak azért kellett bele, mert ezzel akarta emberibbé tenni a szerző. Ok, okos és vonzó, minden téren mesebeli királyfi – de emberi is, hiszen az apjával neki is gondjai vannak! Sorry, ez nálam nem így működik. Ennyitől nem lesz kevésbé mesebeli az alakja.

Ami még megütötte a szemem. Elizabeth az érzékeny lélek, még akkor is, ha úgy bánik a fiúkkal és a szexuális életével, ahogy. Declan sokkal nyersebb, és a fejezeteiket nyelvében is elkülöníti a szerző. Azt pedig nem tudom díjazni, hogy Declan szövegei attól lesznek macsó és férfiasnak eladott, hogy durva a nyelvezete. Ne legyen már a káromkodás és az alsó nyelvi regiszterek használata szexi!

Igaz, nem tudom, mit is vártam. Népszerű könyv, így többet vártam, hiába figyelmeztetett a borító is. Ha már ott is csak a szex dominál… miért is vártam tartalmat?

 

Madden-Mills: Balhés brit - Mint new adult: 40% tipikus cselekményű, minden a szerelem körül forog, érzelemközpontú.

Szubjektíven: 30% Elizabeth traumáját hihetően felépítette a szerző, de túl szerelmes a könyv.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3415996604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása