Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Riordan: A csontlabirintus

39 kulcs 1.

2020. augusztus 16. - BBerni86

Örökség után nyomozós, kalandos, rejtélyes, családi titkos.

A Cahill család látszólag olyan, mint bármelyik másik a világon. Tagjai között akadnak híresek és gazdagok, de teljesen hétköznapiak is. Dan és nővére, Amy nem is sejtik, mi vár rájuk, amikor nagyanyjuk meghal. A végrendelete választás elé állít minden rokont: egy millió dollárt kérnek, vagy egy kulcsot, mellyel elindulhatnak a 8_16a_csontlabirintus.jpgCahill család titkait feltárni, és egy valaki eljut a célig, amely a valaha élt leghatalmasabb Cahill családtaggá teheti. A gyerekek gyámjuk tiltása ellenére a kulcsot kérik, és egy halálos játszmában találják maguk. A család négy ága háborúskodik egymással, és mindenki a kincset akarja. Van, aki ölni is kész érte. Az első nyomok Benjamin Franklin nyomdokaiba küldik őket, aki Párizsban rejtette el annak idején a nyomokat a második kulcshoz. A gyerekek pedig nekivágnak…

Divat az is, hogy egy-egy sorozatot több szerző jegyez. Elsősorban gyerekkönyveknél találkoztam ilyenekkel, erre példa a 39 kulcs is. Minden rész egy másik kaland, amit másik ismert szerző írt meg.

A nyitányt Rick Riordan szolgáltatta, aki a Percy Jackson történetekkel lett világszerte ismert és szeretett szerző. Most is hozta azt, amiért az ő könyveiért rajongani lehet.

A történet alapja egy rejtély. A Cahill család titkon a világ egyik legbefolyásosabb családja. Olyan tagjai voltak, mint Benjamin Franklin, akiről ebből a részből többet tudunk meg. Van egy titok, amit meg kell fejteni, és aki megteszi, nagy hatalomra tehet szert. A kulcsok ehhez a titokhoz vezetnek el, és ezt a kutatást követi le a sorozat. Minden rész másik kulcs, másik város, másik nagy személyiség. Ahogy már említettem, a nyitány Frankliné és vele Párizsé.

Riordan egyaránt felépíti a történet alapját, és szolgáltat egy izgalmas hajszát is. Kicsit olyan volt olvasni, mintha A nemzet aranyát néztem volna, csak itt gyerekek a főszereplők és mesésebb az egész sztori. Nyomok követnek nyomot, és folyamatosan van valamilyen veszélyhelyzet, amit túl kell élni a gyerekeknek.

Az izgalmakat több oldalról is kapjuk:

  • vetélkedni a család tagjaival, akik szintén maguknak akarják az örökséget. A legtöbbjük ráadásul elég sötét alak, pl. van egykori orosz kém is a soraik között.
  • a nyomok megfejtése, közben egy-egy életveszélyes próba.
  • nem csak a Cahill családok, hanem egy titokzatos, idegen szervezet is a titkot akarja. Ők még veszélyesebbek, mint a család sötét tagjai.

Az is hozzájárul a regény sikeréhez, hogy nagyon kevés választ ad Riordan. Rejtélyeket és kérdéseket vet fel, de alig válaszol meg valamit. Mit keresnek? Hogyan haltak meg Amy és Dan szülei? Mit akar a titkos szervezet? Ki melyik család ágához tartozik? Miért a viszály? Mire való a fiola, amit a kötet végén szereznek meg? Sok-sok kérdés, válasz nélkül.

Mozgalmas és kalandos, de ugyanakkor humoros is ez a kötet. Vannak vicces szereplők, vannak vicces helyzetek és vannak jópofa beszólások is. Sikerül a szerzőnek úgy gonosz alakokat teremteni, hogy a sötétségüket humorral oldja. Egy gyilkos kémnő – itt mégsem félelmetes alak, ha egyértelműen gonosz is.

A két főszereplő gyereket könnyű megkedvelni, és szerettem bennük azt is, hogy nem a Percy Jackson sorozat karaktereit idézik. Amy nagyon okos, szeret olvasni, de nagyon félénk és visszahúzódó is egyben. Dan látszólag bohém lélek, még nagyon gyerek, de közben van egy-egy olyan villanása, hogy az ember a zsenit érzi meg benne. Elég csak arra gondolni, mire képes a számokkal és a szavakkal.

Azért is jó ez a kötet, mert tanulni is lehet belőle. A kalandok közt ott vannak az ismeretek is.

Talán csak annyi vele a bajom, hogy minden jósága ellenére nagyon mese az egész.

 

Riordan: A csontlabirintus – Mint gyerekkönyv: 90% egyszerre szórakoztat és tanít is valamit történelemről, kultúráról.

Szubjektíven: 70% kicsit már kinőttem belőle, de jó a humora, kalandos, csak a rejtély…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1316140694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása