Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cotrina: Samhein aratása

2020. szeptember 27. - BBerni86

Más világot túlélő, kamaszos, mágikus, megmentőre váró.

Samhein napja volt, amikor a világok közti átjárók nyitva vannak. Ez az a nap, amikor egy bukott mágikus királyság lakói esélyt kapjanak, hogy más világból szerezzenek hősöket, akik segítenének az országon. A Földön 12 gyereket talál a kiválasztott, akikben megvan a mágia. Magával csalja őket – nem hazudva, de elferdítve az igazságot. A 12 kamasz pedig másnap, ébredés után szembesül vele, hogy nincs hazaút. Hogy halálos 9_27samhein_aratasa.jpgveszélyeket kell túlélniük minden segítség nélkül, az erejük ismerete nélkül, mert csak azt tanítják meg varázsolni, aki megéli a Vörös Holdat. Ők még nem tudják, hogy van köztük egy, akinek olyan hatalmas ereje van, hogy akár király is válhatna belőle. Rocavarancolia vezetői azonban tudják, és már meg si indulnak a belső harcok: nem mindenki szeretné ugyanis, ha felemelkedne egy király és megváltozna a status quo.

Kezdek ott tartani, hogy díjazni fogom, ha egy szerző beéri egy regénnyel. Van egy története, amit egy kötetben el is mesél. Ez pedig egyre kevesebb lesz, mintha mindenki sorozatot írna. Ha pedig nincs mögötte film vagy sorozat, akkor félő, hogy a magyar kiadás megszakad. Annál meg kevés bosszantóbb dolog van, amikor elkezdek egy történetet, és nem tudom meg, hogyan ér véget, mert nem adják nálunk ki.

A Samhein aratása kapcsán azért kell ezt kiemelni, mert itt minden jel arra mutat, hogy Cotrina egy igencsak hosszú sorozatban gondolkodik. Ebben a kötetben csak annyi történik meg, hogy a gyerekek átkerülnek a mágikus királyságba, és szembesülnek azzal, hogy komoly harc lesz itt az életben maradás is. Minimális sejtetést kapunk egy jóslatról, meg a tragikus múltról. Vagyis, rengeteg történet van itt, csak mindegyik majd külön kötetet kap.

Keveselltem, hogy egy nyitó kötetben csak ennyi alapozás történik meg. A királyságnak is komoly múltja van, amiből pár történetet kapunk is, de többszáz évből talán 2-3 személy történetét elevenítik fel, ami nem sok. A jelenben meg ott a jóslat, ami éppen csak egy kis baljós színezetet ad, és elég homályos is.

12 gyerek kerül át, és nincs tér mindenkit megismertetni és alaposan bemutatni. Talán 3-4 kiemeltebb figura van jelenleg, de a történet típusából adódóan fontos mind a 12 gyerek – ha meg nem, írói hiba volt ennyit áthozni a mesevilágba.

Az viszont érdekes, ahogy dupla szálon zajlik a cselekmény. Egyik részről látjuk, ahogy a gyerekek ismerkednek a világgal, és már felfedeznek pár mágikus dolgot. Sajnos, sokan még csak nem is sejtik, mire képesek. Van pl. egy lány, aki szeret történeteket kitalálni. Még nem tudja, hogy ezek nem kitalációk. Rocavarancolia történelmét meséli, csak nem tudja. Jelenleg a másik vonal az izgalmasabb: a királyság vezetői kezdenek ármánykodni, egymás ellenében is, hogy mi legyen a gyerekek sorsa. Mivel van köztük egy királyi erejű, máris két pártra szakadnak: akik szerint a királynak trónra kell kerülni, és akik inkább megölnék a saját hatalmuk biztosítása érdekében. Arról még nem volt szó, hogy a legyőzőik, akik megverték őket a háborúban és amiért ez a világ ennyire pusztul, hova lettek.

Sok szereplő van, és senki nem kerül annyira közel, nem emelkedik ki, hogy olyan karakterre bukkanjak, akinek tudok drukkolni. Velük kapcsolatban is azt érzem, hogy a további kötetekben ismerjük meg őket alaposabban és derül ki majd róluk több minden.

Olvasmányosan van megírva, és a sok szereplő, a két szál közti váltások elég mozgalmassá is teszik, de akkor is kevesellettem a cselekményt is, a karakterek alapozását is. Nem tetszik, hogy mennyire csak alapoz. Tulajdonképpen semmi nincs itt zárva, minden csak elkezd egy történetet és kérdéseket vet fel.

Még kicsit merengek is felette. Nem volt rossz, de nem is igazán tetszett. Csak egy nyitány.

 

Cotrina: Samhein aratása - Mint fantasy: 60% jó alapok, sokszínű másik világ, de az ifjúsági cselekmény lassan halad.

Szubjektíven: 55% a mellékszereplők érdekesebbek, mint a hős. Még nagyon csak egy kezdet.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8216217280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása