Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Történelmi

2020. szeptember 29. - BBerni86

5_46.jpg5: Waltari: Szinuhe - az ókori Egyiptom rajza, annak az előzménye, milyen korból emelkedtek fel a Ramszesz dinasztia tagjai. A nézőpont is izgalmas: egy elrejtett herceg, aki orvosként próbál boldogulni az udvarban, és hol tönkremegy a nők miatt, hol feláldozza magát is a birodalom érdekeiért. De nem csak Egyiptom mindennapjait mutatja be, Szinuhe nagy utazó is, és megismerteti velünk az ókori Keletet.4_60.jpg

4: Cselenyák: A tölgyek alatt - Arany János életútjának második fele. A szabadságharc eseményeitől követjük nyomon, hogyan élte meg a költő a megtorlás éveit, hogyan vált országosan ismert és szeretett mesterré. Közben magánéleti tragédiák is érték, de számára ott volt menedékként a költészet. Külön is szerethető azért, 3_66.jpgmert nem egy verses betétet tartalmaz, és a nagy művek keletkezéstörténete is benne van.

3: Moore: Az éjszaka fénye - 1888, New York. Egy feltalálók közti viszály és versengés ideje. Az elektromosság forradalmasítani kezdte a világot, és három ember küzdött azért, hogy az ő nevét jegyezze meg a világ ezért. Edison és Westinghouse még perre is mennek egymással, miközben Tesla zsenijét senki nem értékelte igazán. A regény izgalmasabb attól, hogy egy ügyvéd, egy külsős szemszögéből látjuk a tudományos és gazdasági világot.2_82.jpg

2: des Cars: Ferenc József és Sisi - az előzőektől eltér azzal, hogy ez nem regényként van megírva. Ismeretterjesztő kötet, sok képpel és forrással. Ám nagyon olvasmányos, és annyira tetszett a nézőpontja, hogy ide vettem. Ferenc József és Sisi kapcsolatát helyezi a középpontba - miközben ott van a 1_73.jpgtörténelem és az egyéni világuk is, a fókusz azonban van, a házasságuk hogyan működött, milyen volt a két fél kapcsolata.

1: Hall Kelly: Orgonalányok - igaz történet az alapja, és ez is a nézőpontjával fogott meg. Arról sok könyvet írtak, mit műveltek az emberekkel az olyan táborokban, mint Auschwitz. Ez azzal tűnik, hogy három nő történetén keresztül ugyanaz a téma három nézőpontból elevenedik meg: Caroline kívülálló, New York-i előkelőség, aki segíteni akar és jótékonykodik. Kasia rab a táborban, aki orvosi kísérletek alanyává válik és csak túlélni szeretne. Végül, Herta, a doktornő, aki a karrierért cserébe feladja az emberségét és az elveit. Sok érzelemmel, női szemszögből - egy történet, de három nézőpontból.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2916219356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása