Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Király: Semmi pánik

2020. október 24. - BBerni86

Kamaszos, életről döntő, barátságot kötő.

Egy napon születtek, és velük lett a kisváros közössége 1313 fős. Ráadásul 13-án is születtek. Még szinte nevet sem kaptak, már úgy emlegették őket, hogy a balszerencsés babák. Ez rá is nyomta a bélyegét az életükre, és 17 10_24semmi_panik.jpgéves korukra mindegyiküknek megvan a maga baja és titkai. Lia nagyon félénk, megszólalni alig mer. Andris most fedezte fel, hogy egy sportolótársa iránt vannak érzései, és nem tudja, ezt hogyan vállalja fel. Gabi tudós szülei a lányukat orvosnak akarják taníttatni, de a lánynak egészen máshoz lenne kedve. Dani pedig folyton harcban áll a nevelőapjával, és az igazi apját akarja megismerni. Szenvednek, míg a vonaton össze nem futnak egy különös fiúval. Az illata miatt magukban külön-külön Kókusznak nevezik el, és olyan segítséget kapnak tőle, amellyel sikerül jobb pályára terelni az életüket.

A Menő Könyvek Rólad-Neked sorozatában megint egy olyan könyvet kaptunk, amely kifejezetten a kamaszkori problémákkal és érzésekkel foglalkozik. Igaz, a balszerencsés babák miatt egy nem átlagos körítés is tartozik hozzá, de a lényeg, amivel küzdenek, nagyon is mindenkinek szóló konfliktusok.

A kamaszok azok, akik felfedezik, mit szeretnek, milyen emberek is ők valójában. Ki kell választani, merre vezessen a jövő és az első szerelmek, a családdal való viaskodás is ekkor lesz jelentősebb. A négy szereplő ezeket prezentálja, mindenki kicsit másképp. Mind a négy kamasz küzd azért, hogy önmaguk lehessenek, és fel is merjék magukat vállalni. Kókusz lesz a biztos háttértámogatás, aki megadja a kezdő lökést, hogy merjenek beszélni kezdeni, elmondani kik ők, mit akarnak és miért. A szerelem is ilyen konfliktushelyzet, de nem romantikus a regény. Nem az lesz a probléma, hogy egy szerelemért küzdjenek, hanem hogy azt szerethessenek, akit akarnak. Ne kelljen titkolózni vagy szégyenkezni. A pályaválasztás is olyan terület, ahol az elvárások és az egyéni vádak ütköznek.

Egyszerre van benne a könyvben annak az üzenete, hogy kommunikálni kell és a mások megértésének fontossága. Kókusz azzal is segít nekik, hogy nem ítélkezik, nem akar változtatni a négyesen, hanem beszél velük, figyel rájuk, kommunikál. A négyes skatulyába lett szorítva, amit kifejeznek a gúnyneveik, pl. a Gótika. Pedig az emberek, ők is, sokkal többek ennyinél. Csak képesnek kell lenni figyelni és meglátni ezt – ez pedig egy olyan üzenet, amit érdemes a regényből megfogadni. Merjünk a skatulyákon túllátni!

Van cselekmény is a regényben, a szereplők mozgásban vannak, de nem ezt éreztem a fontosnak. A lelkekben zajlanak a nagy események – ez inkább karakterközpontú regény. Sok is az érzelem, a szereplők belső világának ábrázolása. Ami passzol is ahhoz, hogy ez ifjúsági regény. Itt mondhatni elvárás, hogy úszunk az érzelmek óceánján.

Fontos kiemelni, mennyi a humor a történetben. Akadnak vicces szituációk, de bennem leginkább a frappáns beszólások és párbeszédek maradtak meg. Sok a popkulturális utalás is, de valahogy az egészben van valami fiatalos. Néhol sűrűnek is éreztem a szöveget, amin kissé nehezebb volt átrágni magam, de ez bőven belefért.

Amivel jobban szenvedtem, az a történet vége. A regény úgy van felépítve, hogy minden rész az egyik balszerencsés baba története. Lia, Andris, Gabi, majd végül Dani. Az ő szemszögükből, az ő történetük Kókusszal. Aki elég rejtélyes marad végig, és a négyesen van a fókusz. Végül, az ötödik rész a titokzatos fiúé. Ki ő, miért tette, amit? Nekem vele siklott ki kissé a történet. Olyan furának éltem meg, hogy mit tett a többiekért, miket lát tisztán, és mégis, a saját életében milyen döntéseket és tetteket nem tud megtenni. Ez olyan… keserédes.

Nekem pozitív élmény volt, sok tanulsággal és hiteles kamaszokkal. Csak a vége…

 

Király: Semmi pánik - Mint ifjúsági: 80% fiatalos problémák és nyelvezet, a történetbe elrejtett tanulság érzésekkel.

Szubjektíven: 65% a végét furának éreztem, a szöveg helyenként sűrű, de különben tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2516256218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása