Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Náray: Zarah álma

Zarah 3.

2020. december 04. - BBerni86

Családi, leleplező, vagyonért ármánykodó.

Carla és a férje testvérekként nevelik a saját fiukat és a halott Andy fiát. A gyerekek nem is tudják, hogy nem édestestvérek, hanem unokafivérek. A család boldog, szeretetben élnek, de egy rokon kész megkeseríteni a mindennapjaikat. A sógornő, aki irigyeli a státuszukat és a pénzüket – az ő férje csak fattyú, így sem a nevet nem viselik, és a vagyon sem feleződött a féltestvérek között. Ada mesterkedései pedig sorra okozzák a tragédiákat, zarah_alma.jpgamiket Carla és a gyerekek igyekeznek túlélni. Közben a család egy barátja felfedez egy képet Andyről, és szörnyű sejtelme támad. A család más tagjaival egyesülve nyomozni kezdenek, miközben a világ egy másik szegletében egy amnéziás asszony új gyógyszereket kezd el kapni, és kezdenek visszatérni az emlékei, aminek a férje nagyon nem örül. A nő például már tudja, hogy nem 10 éve élnek együtt, csak 3 közös évük volt. Miért hazudott a férfi, és ki ő igazából?

A sorozat, a Zarah három részre nagyon egy szintet képvisel. Maga a szöveg, a karakterek és a cselekmény milyensége is megegyezik. Akinek tetszett az első rész, nyugodtan végig is érhet a trilógián, nincsenek nagy különbségek. Aki viszont valami mást vár, mint az első részben, csalódni fog.

Bár új cselekményszálba kezdünk, azért ez nem egy olyan sorozat, ami ne igényelné az előismereteket. Van olyan cselekményszál, ami konkrétan az előzőekben leírtak folytatása és sok az utalás az előző részekben történtekre, még az első részből is. Bár nem közvetlenül egy tömböt alkotnak a kötetek, a harmadik sem, de megéri sorban olvasni a köteteket.

A cselekmény újfent az ifjabb generációra fókuszál. Zarah lassan már nem is aktív szereplő, egy öreg hölgy, akit nagyon kezdenek utolérni az eltelt évek. Igaz, én soha nem éreztem igazán a legaktívabb szereplőnek őt, mindössze ő a központ, aki a sokféle szereplőt összefogja. Ő az, aki majdnem mindenkinek rokona, vagy nagyon szoros baráti vagy ellenséges szálakkal kapcsolódik a többiekhez.

Vissza a cselekményhez! Megint van két nagy csavar, ami köré épülnek az események. Az egyik Andy halálával kapcsolatos, amihez szorosan kötődik az ismeretlen, amnéziás nő története, aki kezd rájönni, hogy a férje egy hazugságban tartotta ketrecben eddig. Ez az, amit nagyon nem szerettem. Rühellem, amikor megölnek egy szereplőt, aztán jön egy teljesen hihetetlen csavar, amivel feltámasztják. Tudom, használtam már párszor ennek a sorozatnak kapcsán, de most is él a jelző: szappanoperás.

A másik Carla sógornője és az ő ármánykodásai. Ebben is van bulváros elem, de egy fokkal jobban elfogadtam. Ada nemezis lett, aki nagyon kivetkőzik magából, de az emberségből is, mindössze a pénz miatt. Nem idegen ez a karakter típus a sorozatban, Jozefa anyósa, vagy a Winter család elrejtett kincseit megszerző egykori cseléd is ilyen volt. Szánalmas, gonosz emberi lények, akiket a saját vagyon- és hatalomvágyuk szörnyeteggé formált. Ami igazán tragikus, mennyi tragédiát okoznak.

Itt jobban éreztem a halálok súlyát, bá gyorsan megvan a feloldozás. Lesz, aki csodás módon visszatér az életbe, máshol a gyászoló talál új szerelmet és alapít még egy családot valaki mással. Mondjuk, azzal nincs baj, hogy az élet megy tovább. Az a rendje.

A stílus továbbra is mesélős és láttató. Már sajátos atmoszférája vannak a felső réteg béli életnek, amit a karakterek folytatnak. A díszletei, a beszédük és a dolgaik. Miliőt teremtett a szerző, amibe könnyű belesüppedni a szereplőkkel.

Nem ez volt a kedvenc részem, a halálból visszatérés irritált, és azt hittem, a gyerekek kerülnek a középpontba, fura a zárlat is, de a sorozatot korrekten lezárta.

 

Náray: Zarah álma - Mint családregény: 65% szépen megfogott, szappanoperás fordulatokkal operáló regény.

Szubjektíven: 50% már kezd elegem lenni a feltámadásokból és a kavarásokból. Kár…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6216318632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása