Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Maas: Macskanő – Lélektolvaj

2021. február 05. - BBerni86

Küldetést teljesítő, várost felforgató, helyet kereső.

Selina nem sok esélyt kapott az élettől. Az anyja részeges, rossz férfiakkal áll össze, és a lányaira nem tud gondot viselni. Pedig Maggie beteg, és Selina már kamaszként az anyja helyére áll, és feladja a saját jövőjét, hogy a húgának a lehető legtöbbet nyújthassa. A kitűnő tanuló, tornász reménység egy utcai bandába áll, így keresi meg lelektolvaj.jpga betevőre és gyógyszerekre valót. Ám amikor az anyja miatt bajba kerülnek, elfogynak az eszközei. Egy titokzatos, szép nő ajánl kiutat, de annak ára van. Selina a nőhöz köti magát, cserébe gondoskodnak a testvéréről. Belemegy az alkuba. 2 évvel később Holly néven tér haza: de az úri lány álcája alatt már ott van a Macskanő, a merész tolvaj, aki Batman távollétében annak bajtársa, Batwing agyára megy. Méregcsók és Harley Quinn szövetségeseként lassan felforgatják Gotham rendjét, miközben Batwing a nő nyomába jár.

Az univerzum építés már nem divat, elvárás. Ha van egy sikertörténeted, ismert karaktereid, minél több módon kell mozgatni és eladni őket. Már meséltem Marvel regényekről, Disney adaptációkról, most pedig belekezdünk a DC sorozatába is.

Kifejezetten tetszik, amit eddig látok a stratégiából. Ezek a karakterek öregek: több, mint 50 évesek, és a társadalom közben sokat változott. A fiatalokat is el kell érni. Így a DC YA íróknak adta ki a karaktereket, akik már sikerre vitték a maguk sorozatait. Szabad kezet kaptak, és újra elmesélhették a DC ikonok meséjét.

Magyarul Sarah J. Maas volt a nyitó, aki Selina Kyle, vagyis a Macskanő alakját kapta meg. Új eredettörténetet adott neki, és vérbeli antihőst faragott belőle, aki sok tekintetben mai hősnő. Önfeláldozó, bátor és meri más megközelítéssel kezelni a dolgokat. Ugyan tolvaj, és megvannak a maga önző okai is, összességében segít azoknak, akik fontosak neki. Neki indokai vannak a bűnre, és nem bánt embereket. Nem úgy önbíráskodó, mint Batman, de az ő alakjában benne van, hogy nem lehet kívülről megoldásokat találni. Batman és Batwing milliomos fiúk, akik fentről próbálnak rendet tenni. Van eredmény? Nem tartós. Selina útja a belülről hozott változás, és tetszett is, ahogy a regényben Luke felismeri ezt.

Ez a lányok regénye, több olyan hősnőt is kapunk, akik sokkal élénkebbek, mint a férfi hős, Luke. Selina okos, sportos, feltűnő és a tolvaj jelmeze alatt igazi hősnő, aki kész magát is feláldozni. Méregcsók, akinek szintén pozitív céljai vannak és Selina mellett képes lehet hős lenni, nem ökoterrorista. Nagyon szépen koreografált a története Harleyval, akiben szintén sok a lehetőség, csak ott van Joker és a férfi iránt egy olyan függés, amit kezelni kell.

Akciódús, fiatalos és menő, amit együtt csinálnak. Egy hangulatos, csajos kaland az övék, ami majd drámai magasságokig is elér, de addig nagyon jó szórakozás, amit Maas kínál. Fiatalabb, mai Macskanő és társai ők.

Luke az, aki halványabb. A szenvedés jellemzi leginkább, és azt is olyan gyerekesnek éreztem, ahogy Batman közben rátelefonál, mintha kisgyerek lenne. Sokkal nyomorultabb alak, mint Selina, pedig a lánynak sokkal nehezebb életútja volt.

Bár, Luke kapcsán is látom, hogyan építi be a mai trendeket Maas. Méregcsók és Harley hozza az LMBTQ szálat. Selina feminista hősnő, de a jó féle, nem femináci. Luke pedig nem véletlenül színesbőrű karakter. Ugyan Gotham a helyszín, de Maas megtalálta a módját, hogy belevigye a mai társadalmi divattémákat, trendeket.

Humoros, pörgős, izgalmas olvasmány, jó karakterekkel és tényleg egy új DC sztori. Bírtam!

 

Maas: Macskanő – Lélektolvaj - Mint akció: 95% frissíti és maivá teszi a történetet, izgalmas és érzelmileg is összerakott.

Szubjektíven: 90% a női karakterekkel pazarul bánik, jó a sztori, csak a hősök vérszegények.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9016417294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása