Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Graham: Marnie

2021. február 07. - BBerni86

Házasságba sodródó, szélhámos, női.

Marnie az anyja betegsége miatt gyorsan kellett, hogy pénzhez jusson. Beállt egy céghez kasszásnak, és miután bízni kezdtek benne, kipakolta a bevételt és távozott. Rájött, élvezi ezt az életformát és mindig más bőrébe bújhat. Új név, új állás, és a megfelelő időpontban a kasszák ürítésével szép bevételt szerez. Még mindig támogatja az anyját is, de már neki jó ez az élet. Egészen addig, míg az egyik helyen az egyik főnök fel nem figyel a nőre. Mark marnie.jpgözvegy, aki kötődni kezdett Marnie-hoz, és nem engedi el az életéből. Utánamegy, vissza akarja vinni és feleségül venni. A lány bármibe belemenne, csak a rendőrségre ne vigye. Még az igent is kimondja a férfinak, bár ösztönösen undorodik minden intimitástól. Mark segíteni akar neki, orvoshoz járatja, és reméli, egy napon a nő jobban akar lenni, és képes lesz igazán a feleségének lenni.

Winston Graham újfent felfedezésre kerül, magyarul is. Igaz, nem ennek a kötetének köszönhetően. A BBC filmesíteni kezdte a Poldark családot, ami nálunk is jól menő sorozat lett, és a regények is elkezdtek megjelenni magyarul. Korábban a Marnie volt az ismert regénye, ami szintén létezik filmen is. (Még nem láttam, de a regény után nincs tervben, hogy megnézzem.)

Milyen is ez a történet? Egyrészt, van benne thriller vonal, hiszen Marnie szélhámos. Az elején megismerjük, hogyan dolgozik és veri át az embereket. Érdekes a személyisége, hiszen egyszerre törődő lány, mutat érzelmeket, miközben nem egy szociopata vonása is van. Teljesen hidegen hagyja, kiket és hogyan ver át, tesz tönkre.

Ám, Mark utána megy és magához köti. Innen már egy másik történetbe csöppenünk, amiben szinte nincs is bűnügyi szál. A psziché és a kapcsolatok kerülnek előtérbe. Mark meg akarja javítani a nőt, de beigazolódik az örök tétel: amíg valaki nem akar jobban lenni, nem lehet erőszakkal segíteni neki. Nem is esett jól olvasni, ahogy a nő szabotál mindent. Nem is értem, hogy gondolhatta, hogy a terápia bármit is segíthet neki, ha még az orvossal sem őszinte. Már annyi hazugságot mondott, hogy nem visszakozhat, ki kell tartania mellette, de így igazán segíteni sem tudnak neki.

Ahogy az anyja múltja majd kiderül, új motívumokat kapunk Marnie viselkedésében is, de ezeket nem éreztem hitelesnek. Ha nagyobb lett volna, még talán el tudtam volna fogadni. De annyira kicsi volt akkor, nem is emlékszik, hogyan lehetett volna ilyen döntő a jellemére, ami az anyjával történt? Vagy ennyire elásta volna a tudatalattijába? Nem volt ebben a formában meggyőző, és idegenkedtem is a végjátéktól.

Elvileg ez Marnie fejlődéstörténete is, ahogy szembenéz a gondjaival, beismeri, hogy gond van és a végére úgy dönt, hogy már lehessen neki segíteni. Csak éppen nem győzött meg erről a szerző.

Az sem segített, hogy nekem ellenszenvesek voltak a szereplők. Marnie hideg és zavaros karakter, őt az elejétől nem kedveltem. Mark pedig annyira naivnak tűnik mellette, ahogy hisz abban, hogy megjavíthatja őt és lehet normális házasságuk. Fel nem tudom fogni, miért ez a nő kell neki és küzd érte ennyire megingathatatlanul.

Ma már maga a keret is nehezen hihető, Marnie ma nem tudna így lopni. De hozzá kell érteni, hogy ez nem is ma játszódik. Mondjuk, még ez zavar legkevésbé.

 

Graham: Marnie - Mint krimi: 45% kevés a krimi elem, a lélektan több – csak éppen nem éreztem hitelesnek.

Szubjektíven: 35% nem voltak szimpatikusak a szereplők, nem tetszett a cselekmény + a vég.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9816419092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása