Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Musso: Egy párizsi apartman

2021. február 11. - BBerni86

Nyomozós, festményeket kereső, élettragédiát feldolgozó, művészetes.

Két embernek is feltöltődésre, erőre van szüksége az előttük álló feladathoz, így kibérelnek egy párizsi apartmant, ahol néhány hetet töltenének el. Ám ott szembesül vele az egykori nyomozó, Madeline és az író Gaspard, hogy nem az egész ingatlant, annak csupán felét bérlik, és osztozniuk kell. Egyikük sem költözik, ahhoz túl vonzó az egy_parizsi_apartman.jpgépület rejtélye. Itt élt a zseniális festő, Sean Lorenz, aki kisfia elrablása és meggyilkolása után nem alkotott többet. Vannak azonban jelek, hogy a zseni a halála előtt még festett. Az egyiküket a kíváncsiság, a másikat egy megbízás hajtja, hogy az eset végére járjanak. Miközben megismerik Lorenz tragikus történetét, arra is rájönnek, hogy sokkal többről szól ez a történet, mint az elveszett és talán nem is létező három festmény. A gyermekről szól, akit Lorenz elvesztett.

Valószínűsítem, hogy sokunknak van egy olyan témája, amiről szívesen olvas. Egy olyan elem, részlet, sajátosság, ami bevonz a történetbe és nem ereszt. Nekem a zsenik és a művészet ilyen. Ha valaki a legjobb a szakmájában, és tör felfelé, engem leköt a könyv, attól függetlenül, hogy sportoló, tudós, művész, vagy akár sorozatgyilkos az illető. Ugyanakkor, ha művész, akkor egy fokkal még inkább beránt a történet. A festészet az egyik gyengém, és a zseniális festők történetei így duplán kiemelt helyen vannak nálam.

Így lehetséges, hogy bár Musso ezen regénye Gaspard és Madeline története, engem ők nem nagyon tudtak érdekelni a cselekményben. Pedig mindkettő karaktere építkezik, egyedi. Nem tipikus hősök, de belekeverednek az ügybe és válaszok nélkül nem tudnak leállni. Gaspard kissé cinikus, magának való, Madeline kiábrándult és fáradt.

A cselekmény vázát az ő nyomozásuk adja: először a festmények után, majd abban az ügyben, amire a festmények miatt figyelnek fel. A regény tempója is egyre jobban pörög: amíg a képeket keresik, lassabb az eseménysor is, és nagyon sok a beékelés. Onnan ismerjük meg Sean és a felesége történét. Abban van botrány, szenvedély, szinte guilty pleasure élmény, csak tragikusabb a végkimenetele. Majd a regény második felében egy nagy hajszát kapunk, az elképzelhető majdnem legboldogabb véggel. (Azért bennem nagyon buzog a kisördög, hogy mi lett volna, ha Penelope nem követi el, amit és vajon mit mondanak el a gyermeknek idővel. Vagy a regény lenne a vallomás a számára?)

De, amire ki akarok lyukadni, hogy mindezek ellenére engem Sean Lorenz története fogott meg, a múltbeli jelenetek és az onnan megtudott dolgok. Hogyan vált egy graffiti festőből kora egyik legnagyobb zsenije? Hogy lett szerelmes, és a művészetével hogyan hódította meg az imádott nőt és indult be körötte minden? Milyen volt az a házasság, milyen képeket ihletett, majd mit tett a festővel az apaság. Annak a három képnek a története, és amit ábrázolnak. Musso nagy tehetséggel láttatja a festményeket, magam elé tudom képzelni őket. Mennyivel jobb is, amikor erre használja Musso az írói vénáját, és a nem ételeket emel a cselekménybe – az elején mondjuk megijedtem, mert az indulásban még az volt. Az ízek, ételek jellegzetesen annyira Musso városábrázolásának a részei, hogy már egy gasztroregényt is írhatna, annyira sokszor alkalmazza ezeket.

Sean és Penelope sokkal jobban élnek a lapokon, mint a két főszereplő. Talán azért is, mert szenvedélyes és gyarló emberek, színesebbek és érdekesebbek. Az pedig, hogy Sean élete és a festészete hogyan kapcsolódik itt össze, messze a regény legjobb része szerintem.

A tényleges nyomozásba bele lehetne kötni, de minek? Nekem ez inkább Sean története.

 

Musso: Egy párizsi apartman – Mint thriller: 70% jól összerakott sztori, amiben ha nem is logikusan, de összeállnak a szálak.

Szubjektíven: 85% a festő életével kapcsolatos részek velem olvastatták, a végén merengek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6016423922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása