Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Harkness: Az élet könyve

Mindszentek 3.

2021. március 10. - BBerni86

Mágikus rejtélyt megoldó, családi, természetfeletti lényes.

Matthew és Diana párosa visszatér a reneszánszból. Nincs idejük pihenni, örülni a babáiknak – háború szélén állnak. Felmérik, milyen harcok várnak rájuk: a Tanács előtt meg kell védeni a születendő gyerekeiket, és megindokolni, hogy lehet boszorkánynak és vámpírnak közös gyermeke. Ráadásul a vértéboly miatt Matthew az_elet_konyve.jpgsaját ágat kellene, hogy létrehozzon. Össze kell rakni az Élet Könyvét, és rejtőzni kell az ellenük induló boszorkányok, vámpírok elől. Matthew kitagadott fia, Benjamin is visszatér, aki mániásan kutatja, mi a vámpír – boszorkány gyerekáldások titka. A módszerei véresek és drasztikusak, és egyre inkább ez a pár kerül a célkeresztjébe. Miközben a szövetségeseik is hadba állnak, karmokkal és mágiával, de tudománnyal is harcolnak.

Az előző köteteket már elég rég olvastam, de a sorozatnak hála képbe kerültem vele, így frissebben eshettem neki Diana és Matthew történetének a végének. Itt hívnám fel a figyelmet: egyenes folytatása a korábbi részeknek, ezt nem érdemes szólóként kezelni!
A hangulata elvitte az egészet. Harkness nagyon lassan halad az eseményekkel, máskor az ilyesmit unom is, de ennek annyira sűrű a légköre, hogy beleragadtam. Itt mindennek múltja és története van – nagyon át tudtam érezni Phoebe heuréka pillanatait, amikor szembesül vele, milyen történelmi ereklyét, művészeti tárgyak vannak a vőlegénye családjának tulajdonában.
Bár a jelenben Matthew és Diana vívja a harcot, de mindezt sok minden készítette elő évszázadok óta. A jóslatok, a mágia, a családok – mivel annyira sok a réteg, talán ezért nem fájt annyira, hogy időnként alig történik benne valami.

Szerettem benne, hogy a család mennyire összetart. Még a fekete bárányoknak is van szerepe, és kellemesen meg tudtak lepni. Az is nagyon ki van találva, hogy a vámpíroknak milyen a család- és társadalmi rendjük. A boszik és a vámpírok világa alaposan meg van rajzolva – kicsit a démonok ágát hiányoltam, de közülük nincs is fontos szereplő a történetben.

Van viszont humor. Chris, aki a Yale egyik vezető kutatója és Diana régi jó barátja, hatalmas figura. Akárhányszor feltűnt, lehetett vigyorogni. Ahogy beceneveket ad… bár ott volt tudományos színezet, és nem nagyon tudtam követni, amit helyenként a DNS vizsgálatokban alkottak, azon mindig jót derültem, milyen a légkör ott és Chris kinek mit szól be.

A végére pedig az események is felpörögnek. A tanácsban lezajló játszmák, de a Benjamin elleni nyílt háború is izgalmas lett. Amennyire más részek lassúak voltak, ott aztán volt tempó. Az talán jobban is tetszett, amíg a regény első fele megfontoltabban haladt előre.

Alapvetően pozitív karakterekkel van tele, és nem egyszerű hibát találni bennük. Talán egyes döntéseik nem a legideálisabbak, de a szereplők így is fekete-fehérek.
Nem tudnám megmondani, ki volt a kedvencem. Diana itt már magabiztos harcos, erős boszorkány, aki nagyon odateszi magát a családjáért. Matthew, aki képes felülkerekedni a vérbajon. Marcus, Phoebe, Gallowglass, a Clairmont vámpírok, Jack. Chris. Mindenkit úgy írt meg Harkness, hogy legyen egy gyengéje, valami sötét folt, de különben nagyon erős karakterek. A rossz karakterek ugyanilyen hittel állnak ki a maguk igaza mellett.

A sorozat 3. évadára még várni kell, de addig is lehet haladni tovább Marcus történetével. Bár szeretem a regények világát, azért nem lennék boldog, ha Harkness nekiállna minden mellékszereplőnek saját történetet írni. Nem lesz akkor nagyon többszörös rókanyúzás hangulata?

 

Harkness: Az élet könyve – Mint fantasy: 75% összetett világa van, hangulata a történetnek. A szereplői is kedvelhetőek.

Szubjektíven: 85% nagyon beleragadtam a világába, nem kicsit a sorozat miatt. Folytatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7716455640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása