Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Poe: A fekete macska

2021. június 15. - BBerni86

Bosszút álló, pszichés, misztikus, nyomozós.

Amikor az állatbarátból iszákos ember lett, bántani kezdte azokat is, akik korábban szerették. A kedvenc macskáját is meggyilkolta. Az új macska egyre inkább bosszantani kezdte, és végzetes tettre sarkallta. (A fekete macska) Brutálisan ölnek meg anyát és lányát. Az analitikus különc, Dupin jóban volt a gyanúsítottal, így megvizsgálta a nyomokat és megfejti, mi történt ott igazából. (A Morgue utcai kettős gyilkosság) Pestis tombol, ésa_fekete_macska.jpg egy herceg kitalálja, hogyan élje túl könnyeden. Jó pár barátjával elvonulnak a világtól, bezárkóznak és mulatoznak. Amikor álarcos bált tartanak, egy különös maszkos is feltűnik – a vörös halál maszkját hordja. (A vörös halál álarca) Dupin a rendőrségtől kap felkérést: elloptak egy kényes levelet, tudják kinél van, de hiába tartottak házkutatást, nem lelték meg. Dupin a maga módszerével a segítségükre siet. (Az ellopott levél)

Edgar Allan Poe az amerikai irodalom klasszikusa. Jellegzetes figura volt, nem véletlenül ihlet meg alakja máig szerzőket, és születnek regények, filmek is vele. Nálunk elsősorban költőként ismert, a középiskolai tananyagban is a versei közül van benne pár.

Poe azonban ihletett novellista is volt ezen túl. A fekete macska gyűjtemény 5 novellát tartalmaz tőle, ízelőt adva abból, mennyire zseniális volt ebben a zsánerben is a szerző.

A legismertebb története talán a Morgue utca. Klasszikus zárt szoba rejtély, melyben egy zseniális elme oldja meg a rejtélyt. Egyetlen bűvészmutatvány az egész, melyben Dupin a megfigyelés és következtetés technikájával él. Dupin már csak azért is emlékezetes, mert előalakja olyan karaktereknek, mint Sherlock Holmes vagy éppen Poirot. (Ahogy Poirot a lelket méri fel, az indítékot keresi, éppen úgy elemzi és látja a helyzetet, számol az emberi természettel Dupin is.) Tömör, lényegre törő és már ebből látszik, mennyire otthon van a sötét árnyalataiban Poe. A meggyilkolt asszonyok olyan képet kapnak tőle, amely egy horrorban is megállná a helyét.

Az ellopott levél a végső csavarra van ráhúzva. Szürkébb, és bár Dupin alakja ebben is ül, nem véletlenül a Morgue lett az ismertebb.

A fekete macska az emberi psziché mélyére visz. A halálsoron levő szerencsétlen mondja el a történetét, és Poe megmutatja, hogyan működik a bűntudat. Ahogy nő a paranoia, jeleket lát bele a foltokba is, és kivetíti a félelmeit. Misztikusnak is lehetne magyarázni, de a lélektani oldalt jobban kiérzem belőle. Ahogy a férfi a macskája miatt rosszul érzi magát, próbál enyhíteni a bűntudatán, de az visszatér és az őrületbe kergeti. Az atmoszférája sötétebb, elemi. Tele van szimbólummal, és a végkifejlet is frappáns. Van csavar, és az olvasó azzal a tudattal köszönhet el, hogy a bűnös elnyeri jutalmát. Amit még viszek belőle magammal, a macska meggyilkolásának borzalma. Pedig kutyás vagyok, de átéreztem a horrort ebből.

A vörös halál álarca akár egy bemutatás is lehetne a Dekameronnak. Újra egy horror elemet bont ki a szerző csavarral, és félelmetes képeket teremt. A halotti maszk, a szobák a különös fényekkel. Érzékletes és hatásos. Mai szemmel meg jót mosolyogtam, hogyan előképe ez olyanoknak, mint a World War Z elzárkózó milliomosának szigete.

Az Egy hordó amontillado, amely zavar. Ebben is megvan a sötétség, a horror, a remek hangulatkeltés. De nem szerettem a végét, a hőst meg kifejezetten ellenszenvesnek találtam.

Edgar Allan Poe méltán került fel a nagyok közé. Sajnálom is, hogy novellistakén kevésbé ismerjük, hiszen annak is kiváló volt.

 

Poe: A fekete macska - Mint klasszikus: 75% erős a történetek atmoszférája, és Dupin emlékezetes karakter lett.

Szubjektíven: 70% 2 történet nagyon jó, 2 is korrekt, az utolsó kevésbé tetszett. Poe tudott.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5216570648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása