Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Vikingek

2021. szeptember 21. - BBerni86

A Könyvhétre jelent meg az Északi mitológia képregények első része magyarul, lesz új Vikings spin-off, a Marvel egyik ikonikus alakja Thor. Vagyis, minden adott, hogy kicsit megnézzük, milyen vikingekről olvashatunk!

r1_159.jpgKezdjük is Neil Gaiman Északi mitológiájával, ami eredetileg egy mítosz gyűjtemény. Gaiman fogta a skandináv mitológiát és újra elmesélte a történeteit. Loki csínytevései, Odin szemének feláldozása a bölcsességért, Thor iszogatása a vikingekkel, a Ragnarok, és megannyi más történet. Az csak izgalmasabbá teszi, hogy egy másik kiadó meg kihozta a képregényverziót is. (Gaiman ezer szállal kötődik különben a képregényekhez is.)r3_129.jpg

Mark Lawrence A vörös királynő háborúja ciklusában szintén használt vikingeket és a skandináv mitológia elemeit. Főhősünk, a nőcsábász és nagyszájú herceg állandó kísérője és jó barátja a viking Snorri lesz, akivel megjárják a hideg és veszélyes északot is. Egy kis háttértörténet ahhoz, hogy ugyanebben az időben, csak más színtéren, Jorg hogyan győzhette le a Holtak Királyát.

r2_147.jpgCressida Cowell neve nem is annyira a meseregényei, mint inkább az abból készült animáció miatt ismert. Így neveld a sárkányodat – a hős itt is Hablaty, és a sárkánya neve is Fogatlan. Ezzel véget is értek a hasonlóságok. Fogatlan nem Éjfúria, hanem sokáig egy haszontalan, folyton éhes kópé, aki mezei sárkánynak néz ki. Hablaty érdemeit nagyon sokára ismerik el, noha ésszel ő veszi legjobban az akadályokat és sikerrel viaskodik Alvinnal. Sárkánylázadás, mitikus kincs megtalálása – mielőtt Hablaty nagy király lett, csak egy különc srác volt.r4_111.jpg

Bernard Cornwell az angolok történetét mesélve többször is vikingekről mesélt. Az Excaliburban ők az ellenség, akik ellen Arthur és a szövetségesei küzdenek. Az Angolszász históriákban hősünk angol nemesnek született, de vikingként nőtt fel. Az öröksége visszaszerzése hajtja, így kerül Alfréd szolgálatába, és akaratán kívül is részese lesz a játszmának, melynek végcélja a vikingek kiűzése és Anglia megszületése. (Most jelent meg új borítóval az első kötet, de már magyarul is 8-nál tartunk. Angolul 13, szóval, van vissza még 5. r5_96.jpgDíjaznám, ha az előbb kijönne, mintha újra kiadnák a már elérhető nyolcat.)

Giles Kristian trilógiája egy viking ifjút követ nyomon, akinek az apja egy kisebb törzs uralkodója volt. A nagykirály azonban elárulta, lemészárolta őket. Balszerencséjére a férfi kisebb fia, Sigurd életben maradt, bosszút fogadott és megkezdte a maga sagáját. Barátokra és harcosokra talált, erősítette a pozícióját, szövetkezett és elárultatott, de nem adja fel addig, amíg nem vehet elégtételt. Kisebb csatáktól a nagy háborúig, míg Sigurd élő legenda nem lesz. Kristian folytatta a történetet, és lesz még hőse, aki a későbbi Sigurd szolgálatába áll. Az a sorozat azonban egyelőre nincs magyarul.

Az Animus is hozott ki vikinges regényt, de láttam más kiadónál is. Aki ilyesmire vágyik, most bőven van választék!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1716695704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása