Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Weeks: A Vértükör

Fényhozó 4.

2021. december 21. - BBerni86

Háborús, önmagukba nézős, mágikus.

Gavin Guile eltűnt a betegágyából. Senki nem is sejti, hogy a félig megvakított, sérült férfi a saját börtönének rabjává lett, ahová a saját apja zárta be. A legnagyobb alkotása, a fivérének épített börtön, amelynek falaiban egy nem várt démon is vár rá. Miközben a szökésen dolgozik, kénytelen szembenézni azzal, hogy mi ő igazán és mit tett a múltban. Dazen Guile, aki feketét tudott önteni és ezzel a saját emlékeit is törölte. De itt most visszajöna_vertukor.jpg szinte minden, miközben az apja egy újabb játszmába kezd. Odakint Kip háborút visel és mentené a birodalmat a Fehér Királytól, miközben a feleségével próbálnak rájönni, mennyire lehet igazi az érdekházasságuk. Karris, Fehérré válva kénytelen belemenni sötét szövetségekbe és szembenézni a fiával, akit csecsemőként hagyott el.

Brent Weeks nagyon tud monumentális fantasy történeteket írni. Nála megvan az a kettősség, hogy egy ember nagyon személyes történetét össze tudja vegyíteni egy világot formáló nagy eseménnyel.

Eddig a Fényhozó sorozat abszolút szívfájdító volt nálam. Gavin/Dazen alakját annyira sajnáltam, hogy minden kötet után csak néztem magam elé, hogy mi jöhet még. Túl sokat vesztett és szenvedett, és úgy tűnt, soha nem lesz ennek vége. Erre jött ez a kötet és Weeks nagyot csavar azon, hogy milyen ember is ez a szereplő.

Mennyit lehet magunknak hazudni? Mit tud elrejteni a mágia? Melyik az igazibb éned: akit elfeledtél, de Te voltál, vagy az, akit felépítettél egy hazugságból és akit magadként ismersz? Fájdalmas megnézni, mi volt és mi van most. De ettől Gavin/Dazen alakja nem lett kevésbé eposzi – inkább csak színesebb és több benne az árnyalat. Már nem csak azt látom, hogy ő maga mit vesztett, milyen áldozatokat hozott, hanem megvillan a sötétség is benne. Másként Hős így – talán az apjának sikerült remekül megfogalmaznia. A legnagyobb Prizma, aki valaha élt. És mindez elvezet majd a világot változtató játszmához, így egy nagyon személyes történet apákról, fivérekről valami eposzivá válik.

A többiek pedig mennek tovább a kijelölt úton, őket nem értelmezi át a szerző, viszont előkészíti velük a háború következő fejezetét. Nagy érzelmek azért nekik is jutnak: Karris, aki nagyon nem akar szembenézni azzal, hogy a fia pszichopata. Érdekel is, mi lesz, amikor már képtelen tovább tagadni. Kip pedig két nő között gyötrődik – soknak is érzem a házassága testi részével kapcsolatos részeket, pláne, amikor már a katonái is azzal kezdenek foglalkozni, hogy miképpen bánik a feleségével és mit kellene csinálnia.

A kiemelt szereplők váltogatása mozgásban tartja a történetet, bár érdekes, nem a tényleges mozgalmas részek kötöttek le legjobban. Dúl a háború, akadnak csaták, és mégis, azokat a részeket vártam legjobban, amikor Gavin/Dazen volt a börtönben, és nézett szembe az igazságokkal. Amiket az apja is elmond majd neki… Hát, volt ott pokoljárás.

Megvannak a csavarok, mert sok minden nem pont az, aminek látszott. Tele van a történet kémekkel és elfelejtett igazságokkal. Ezek izgalmassá teszik. Igaz, még ezekkel együtt is nagyon sok a 700 oldal és nem egy olyan fejezet van, ami nekem nem vitte előre a cselekményt és túlírtnak éreztem.

Pedig a szerző jó mesélő, és nem csak a szereplőit, de az általa megálmodott világot is életre keltette. A színmágia világa, a kiépült társadalmi rend nagyon részletes, ötletgazdag és még mindig tudja Weeks építeni is. Arról nem is beszélve, mennyi munka van abban is, ahogy nyelvileg ezek megjelennek a történetben.

Remélem, a következő kötetre magyarul nem kell annyit várni, mint erre. Bár, angolul már elérhető… puskázni lehet, kivel mi lesz a végére.

 

Weeks: A Vértükör – Mint fantasy: 85% kissé túlírt, de építi a karaktereket és bővíti a világot haladva a végjáték felé.

Szubjektíven: 90% átértékelt sok mindent, és kihúzta azt a fájdalom fogat, ami eddig belém mart.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8816784606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása