Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Little: Filmszakadás

2021. december 29. - BBerni86

Filmet forgatós, múltat rekonstruáló, érzelmekkel hadakozó.

Marissa Dahl feje felett összecsapnak a hullámok. A főiskolán lett Amy legjobb barátnője, aki jó úton halad az Oscar felé rendezőként. Marissa nem csak a barátja, a vágója is. A gond csak az, hogy Marissa bemutatta a fiút, aki tetszett neki. Josh és Amy hamar lettek pár, és amikor megpróbálta kimutatni, hogy neki is kellene Josh, nagy filmszakadas.jpglebőgés lett a vége. Most már attól is tarthat, hogy Amy nem áll vele többet szóba, ha kiderül, mit tett. Nem bírja nézni a szerelmespárt, így felmondja az albérletét és bármilyen munkát kész elvállalni. Maga sem hiszi el, amikor a zseni, Oscar-díjas rendező, Tony Rees filmjéhez szerződtetik. A forgatás helyszínére érve azonban egyre rosszabbul érzi magát: nem tetszik neki Tony módszere, és valami nem stimmel a forgatással sem. Egy megoldatlan gyilkosságról készül a mozi, és annyira nem Tony stílusa. Helyi kamaszok nyomoznak is az igazság után, és Marissa hagyja magát bevonni. Főleg, amikor pont ő lesz az, aki újabb holttestre bukkan.

Alapvetően egy thriller esetében nem kezdek el azon merengeni, hogy férfiaknak vagy nőknek szól inkább. A női thrillerek, amelyekben kiemelt téma a családon belüli erőszak és/vagy erős a #metoo vonala, adják magukat. De különben egy jó thriller nemtől függetlenül élvezhető kell, hogy legyen.

A Filmszakadás részben teljesíti ezt a tételt. Inkább filmrajongónak kell hozzá lenni, hiszen itt minden a filmek körül forog. Eleve egy filmforgatás a helyszín, és a hősnőnk is rettenetesen nagy filmrajongó. Szinte mindenről eszébe jut egy-egy film és rengeteg filmes anekdotát, idézetet ismer. A modernekkel nem is volt bajom, simán megvan Brad Pitt és a Harcosok klubja, vagy a Manderley ház asszonya. Marissa azonban a régi, fekete-fehér filmeket is éppen ennyire ismeri, így kihívás volt néha követni az utalásait, de ezt élveztem.

Mellette azonban erőteljes a női vonal is. Marissa személyes konfliktusa nagyon csajos: beleszeretett egy fiatalemberbe, aki a legjobb barátnőjének a barátja. Megy a játszmázás és Marissa nem is kicsit komplikálja túl magának az életét. Vagy csak én nem bírom díjazni, amikor ahelyett, hogy leülnének megbeszélni a dolgokat, csak feltételeznek dolgokat és belemennek őrültségekbe is? A lényeg, hogy Marissa olyan szinten értetlen érzelmi téren, annyira nem képes megnyílni, hogy azzal engem sikerült is magától elidegenítenie.

A thriller ki van dolgozva és Little még egy trükkel is fel tudja dobni a regényét. Egyrészt, a film egy régen történt, felderítetlen gyilkosság lehetséges történetét mondja el, és Marissa akaratlanul is nyomozni kezd az igazság után. Másrészt, a forgatáson is történik haláleset és Marissa élete így duplán veszélybe kerül. A kirakós darabjai szépen összeállnak, és bár kicsit hirtelennek érzem a nagy megvilágosodást, Marissa és alkalmi segítői szórakoztatóan és értelmesen jutnak el a végjátékhoz.

A szereplőket egész könnyen be lehet sorolni jó és rossz oldalra. Mivel Marissa az elbeszélő, eleve az ad egy színezetet, hogy szimpatikus vagy ellenszenves valaki a nőnek. De érdekes az is, hogy az első megérzése igaznak bizonyul. Nincs olyan, hogy valakit nagyon megkedvel, aztán teljesen ki kell ábrándulnia belőle a történet végére. Ok, Josh kapcsán van egy értékvesztés, de már amikor tudja, hogy milyen ember és nincs a szerelmes elvakultsága, akkor is vonzódik hozzá. A jelenben pedig már ebben az állapotban indulunk: egykor szerette, most meg emészti, hogy nem kellett neki.

Szerettem a borítót is – abban is filmes utalás van és jól lehetett olvasni is. A végső megoldás talán nem túl csavaros, de jó volt így. Pótolta az érzelmes, csajos oldala.

 

Little: Filmszakadás – Mint thriller: 70% egyedi hősnő, elegánsan levezett bűnügy és nagyon sok filmes utalás mixe.

Szubjektíven: 70% szerettem a filmes utalásokat, a kulisszák mögé nézést – a hősnőt kevésbé.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4016784658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása