Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Keyes: Bosszúállók: A pusztítás kulcsa

2021. december 30. - BBerni86

Világmentős, mágikus tárgyat kereső, varázslényekkel küzdő.

Egy ősi korban a Nyáj megszerezte a pusztítás kulcsát, és készen álltak a világ sorsát egyetlen mederbe terelni, a sajátjukba. A Legfőbb Varázsló hősöket választott ki és csatába szállt velük. A kulcsot eltörték, és nagy áldozatok árán megmentették a világot. A történet pedig feledésbe merült. Bruce Banner egy új kutatásban vesz részt, ésbosszuallok.jpg élvezi, hogy Hulk elnyugodhat benne. Ám a labort támadás éri, és a lényekkel még Hulk baja is meggyűlik. A Bosszúállók összeállnak, és a jelen kor Legfőbb Varázslója, Doktor Strange is csatlakozik hozzájuk. Ő mondja el a kulcs történetét és döbben rá, a Nyáj visszatért, hogy újabb próbát tegyen a világ megváltoztatására. A kulcs darabjait meg kell keresni, és a csapat három részre oszlik, hogy a Nyáj előtt érjenek célba.

A változatosság kedvéért ez a regény nem egy képregény szöveges verziója. Ez is Marvel, csak egy számítógépes játék kerettörténete. Ezzel együtt meg is vannak benne azok a sajátosságok, amelyeket rendszeresen sérelmezni szoktam az ilyen regényekben.

Milyen is egy videójáték? Van egy kerettörténet, ami majd egy küldetést fog elindítani. Itt az, hogy a kulccsal egy irányba lehet terelni a világ menetét, megszűnne a szabad akarat. Csak az lenne, amit a Nyáj elrendel. (Érdekes különben maga a Nyáj megnevezés is. A horoszkópok megtestesült alakjait kell érteni alatta. Az mondjuk ötletes, hogy ősibbek, mint amit a görögök alakítottak rajta, így pl. a Mérlegből is veszélyes ellenfél lehet.) Egyszer legyőzték őket, és most visszatértek – a Bosszúállóknak kell megmenteni a Földet.

Így nagyon videójátékos lett, ahogy mennek egyik helyszínről a másikra, keresik a kulcsot és közben összecsapnak a Nyáj éppen ott megjelenő tagjával. Olyan kiszámítható a menete… odamegyünk, harcolunk, megyünk tovább… Pedig Keyes törekszik a változatosságra és tesz bele olyan nehezítéseket, hogy ne csak az egymás verése töltse ki a cselekményt. Pl. egy zsebdimenzióban ragad az egyik csapat, és ki kell találniuk, hogyan tudnak onnan kitörni. (Bár ez is nagyon olyan szagú, mint egy pálya a játékban.)

Ezt leszámítva szerettem benne az olyan kis elemeket, amivel Greg Keyes igyekezett a kapott anyagot értékelhető regénnyé írni. Az egyik ilyen lehetősége a humor. Eleve vannak olyan karakterek a Marvel univerzumba, akiknek megvan a maga humoros oldala. Tony beszólásai, ha ezt a történetet nézem. Szituációs poén a cselekmény fajtája miatt kevesebb lehet, de legalább az idézhető egysorosok megteremtésére van kísérlet.

A másik, ami ennél jobban működött, a szereplők némelyikének elmélyítése és adni nekik valamit, amivel többek, mint a Marvel miatt ismerős alakok. Az egyik legszebb pl. Thor esete, aki Amerika Kapitány hatására igyekszik megváltozni. Eddig az a durva harcos volt, akinek csak a győzelem számított és a járulékos veszteségek leperegtek róla. A Kapitány azonban minden halottat a sajátjának érez, és Thor, aki felnéz a Kapitányra, tanulni igyekszik tőle, másként nézni a csatáira.

A cselekmény különben végig mozgalmas, a szereplők egyik helyszínről mennek a másikra és szinte folyamatosan van valamilyen harc. Ha nagyon nem is köt le, ahogy összecsapnak egy-egy csillagjeggyel, a fiúknak el tudom képzelni, hogy ez lesz a fogukra való.

Ami még érdekes, hogyan illeszkedik ez a darab a Marvel univerzumba. Egyetlen olyan eleme van, ami visszautalás a korábban történtekre: New York ostromát, ami az első filmben is benne volt, nem keveset emlegetik fel. A karaktereket és a múltjukat is úgy kezeli, hogy mindenki ismeri őket. Mondjuk, a filmek miatt szerintem ez így is van. (Annál biztosan, aki egy ilyen könyvet elolvas.)

Összességében nem volt egy rossz olvasmány. Keyes igyekezett valami pluszt is beletenni, hogy ne csak egy játék menetének a szövegezése legyen.

 

Keyes: Bosszúállók: A pusztítás kulcsa – Mint akció: 70% változatos csatákkal van tele, sok szereplőt mozgat és humora is van.

Szubjektíven: 60% a karakterek mélyítését szerettem, Strange szereplésének is örülök, de attól még nagyon erős a játék alap benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9316788140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása