Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Szerelem a Corona idején

2021. december 31. - BBerni86

Szerelembe eső, veszteséget feldolgozó, egymásra találó.

Dávid rossz helyzetben van: a pincér nem tud a vírus miatt dolgozni, a lakbérre nem telik és idős szüleihez nem mehet haza. Az albérletét nem tudja fizetni, mennie kell. Mivel a tulajnak szimpatikus volt, eléri, hogy pár napig maradhasson az új bérlő mellett a lakásban. Dávidnak eleinte nem szimpatikus a gondosan sminkelt, csinos Eszter, de aztán megkezdi meglátni a smink alatt az igazi arcát. (Lány a smink alatt) Ákos megkapja, amit akar. A lányok majd megvesznek, hogy legalább egy menetre megszerezzék maguknak. A kivétel Fanni, aki ezért ki semszerelem_a_corona_idejen.jpg megy a fiatalember fejéből. Míg online sakkozik, egy visszatérő játékostársa, Pulyka nagyon meglepi. Rá kell jönnie pár dologra a táblán kívül, hogy a szerelemben is nyertes lehessen. (Gyalog d4) A karanténban unatkozó fiatalember a szomszéd ablakban felfigyel egy lányra, és mire észbe kap, a magányos csajozógép kapcsolatra vágyik. (Karanténszerelem)

Az énem egyik fele már a címen kiakadt, pedig még csak nem is szerettem, amit eszembe juttatott. Szerelem a kolera idején – modern klasszikus. Abban még hasonlóságot is látok, hogy mindkettőben van egy kór meg szerelem. De különben… Ez nagyon ponyva a másikhoz képest.

Pedig szeretem a novellás köteteket, de most nagyon hamar úgy éreztem, hogy egyik történet jobban untat, mint a másik. Kicsit túlzok, mert azért egy-egy volt, ami tetszett, de összességében nem ez a benyomásom.

Mind arról szól, hogy a fiatalok végzetesen szerelmesek lesznek. Visszatérő motívumok vannak, és unalmamban már ivós játékot is írtam rá. Ahányszor szex előtt keresik a gumit és felszabják a csomagot, jöhet a feles! A részegség garantált. Nagyon tipikus és ismétlődő vég a novellákban, hogy a pár zuhan az ágyba, persze, megfelelően gondoskodva a védekezésről…

Egysíkúnak éreztem azt is, amilyen típusokba ezek a szerelmek tartoznak. Akad egy-egy kivétel, de alapvetően kétféle románc van itt: a most megismerkedők, akik pillanatok alatt lesznek szeretők és szerelmesek. Egyes történetekben kifejezetten durva is, ahogy még alig találkoztak egyszer-kétszer, de már nagyban testnedveket cserélnek. (Igen, Corona idején – itt nem éppen távolságot tartanak, meg karanténban vannak, hanem randiznak és összejönnek mindenféle értelemben.) A vírushelyzet csak egy körülmény, ami összehozza az embereket. Nagyon kevés van benne, aminél tényleg súlya és feszültsége van a Coronának, nem csak úgy háttér, mint egy kosztümös romantikusban a viktoriánus korszak.

A másik meg, akik titkon rég szeretik egymást, csak ezt nem tudják kifejezni és némán szenvednek magukban. Míg most, a vírus miatt egy olyan helyzetbe nem kerülnek, hogy ki kelljen mondani az érzéseket és összesodródnak. Ezek tudnak jobban zavarni, mert ezekben több a szomszéd lány típusú, mimóza hősnő, a megmentőre váró hercegkisasszonyok modern utódai. Jobban szeretem a tevékeny hősnőket, nem az ilyen sodródókat.

Ha már sorra veszem, ami nem tetszett. Több történetben a szerző próbál valami drámai témát is bedobni. De mivel ezek szerelemre kihegyezett és rövid novellák, ezek szépen el is vesznek a balfenéken. Mondjuk, Deus ex machina gondozó módra. Minek belevenni háttérbe, hogy a hősnőt anno a saját apja molesztálta szexuálisan? Ha egy ilyen témát valaki elkezd, aztán a végére úgy eltűnik, mintha nem is lett volna, az zavar. De az sem jobb, amikor A jövő ígéretében a nő éppen elhagyja a férjét, friss a seb és a szakítás, de már azt méri fel, hogy ki lehet az új férfi az életében.

Ha csak a számokat nézem: 17 novella van a kötetben, és ebből hármat jegyez olyan szerző, aki már befutott romantikus szerzőként a kiadónál. A többi új szerző. Ez különben nem zavarna, én szívesen olvasok ismeretlen szerzőktől is, csak akkor legyen egy jó történetük vagy írjanak úgy, hogy belevesszek a szövegbe. Itt ezt nem kaptam meg.

Hogy valami kedvessel zárjak, azért 2-3 olyan novella is akadt benne, ami lekötött és örömmel olvastam.

 

Szerelem a Corona idején – Mint new adult: 45% visszatérő motívumok, kevés tartalom, egyszerű szereplők sora.

Szubjektíven: 35% hiányoltam a konfliktusokat, és irritált, amikor komoly témát söpörtek le.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2716788184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása