Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Bolton: Egyikünk hazudik

2022. március 18. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, nyomozós, bosszút álló, csapdát állító.

Dr. Hamish Wolfe mindent megkapott az élettől. Sikeres sebész, aki kifejezetten jóképű is volt. Jómód és egy modell menyasszony. De a férfinak volt egy másik oldala is. Egy gyilkos, aki kövér nőket kapott el és végzett velük. Míg le nem bukott. Míg a bíróság el nem ítélte, börtönbe nem került és elvesztett presztízst, vagyont, egyikunk_hazudik.jpgmenyasszonyt. De valóban egy sorozatgyilkos a férfi? Maggie Rose zseniális és különc ügyvéd, aki több hírhedt és elítélt férfit is szabadlábra segített, kiderítette az igazat, és sikerkönyvet írt az esetről. Hamish anyja őt környékezi meg, hogy vállalja el Hamish ügyét is. Maggie rászánja magát egy találkozóra és Hamish felkelti a figyelmét. Dolgozni kezd az eseten, bármit is szóljon hozzá a rendőrség. Csak az zavarja, hogy Hamish nem a jelen ügyeiről beszél. Azt akarja elérni, hogy Maggie az egyetemi szerelmét, Daisy-t kerítse elő. Vajon miért?

Vannak reklámmondatok, amelyek akaratlanul is bevonzanak egy könyvhöz. A Jobb, mint a Lány a vonaton meg hasonlók nem hoznak lázba, de ha egy könyv ígér nekem egy Hannibal Lecter szintű sorozatgyilkost, akkor vannak elvárásaim.

Ez a könyv nem ugrotta meg őket.

A címét szerettem. Elkezdtem gondolkodni is rajta. Ez már egy jel. Egyikünk hazudik – mivel a kiemelt karakter Maggie és Hamish, adja magát, hogy kettejük közül az egyik a hazug. Mivel Maggie az elbeszélő, neki bizalmat szavazunk, bár az a cím sejteti, hogy könnyen lehet, megbízhatatlan elbeszélővel van dolgunk. Igaz, a végére már húztam a szám. Nem találó cím az Egyikünk hazudik. A Mindketten hazudunk találóbb lenne.

A történet már kevésbé tetszett. Egyrészt, nagyon sokáig tartott, amíg egyáltalán elindulnak az események. Maggie nagyon sokáig kéreti magát, és utána is lassan halad előre a nyomozásban. A vége ismeretében még csak nem is logikus, miért kellett ennyit húzni az időt. Eleve az volt a célja, hogy így jusson Hamish közelébe, mégis, komolyan megdolgoztatta azért a családot, hogy elfogadja a megbízást.

Másrészt, a beharangozáshoz képest nagyon szimpla az ügy. Sima gyilkosság, nem is sok. Éppen csak azért három, mert az már sorozatgyilkosság. Semmi extrém brutalitás, semmi kéjgyilkosság, egyszerű gyűlölet bűnténynek beállítva. Amíg az indíték nincs meg, még kifejezetten bénának is találtam, hogy pont a kövér nők lennének a gyűlölete tárgyai. Rendben, tény, a kövérség stigma. Sok minden, amit a szerző leírt, megáll a lábán. De ennyi lenne az indíték? Kövér, ezért megölöm? Nincs ötletesség az alap gyilkosságokban, semmi popcorn vér, vagy félelmetes, vagy valami megragadó.

Talán a regény közepétől kapcsol a szerző magasabb fokozatba és kezdi el pörgetni az eseményeket. Két csavart helyezett el: az egyikre rá lehet jönni menet közben. Daisy személyazonosságára. Van elszólás, és ha átteszem a neveket magyarra, már az sokat mond. Százszorszép, Daisy. Maggie, vagyis Margaret – margaréta. Rose – rózsa. De az is, amit majd Bolton szépen körbe is ír: a kék haj. Nekem már elsőre az ugrott be róla, hogy ez a figyelemelterelés.

A másik, hogy Hamish milyen játékot játszik. Utólag ez is elég nyilvánvaló, de ez már egy jobb kalitka. Ugyan az alapjai mesebeliek – ugyan honnan találnák ki a semmiből, hogy Daisy áll bosszút és ki lett belőle? 20 év telt el, és hasra ütésre ráérezni a gyilkos személyére? Mondjuk, ennyi erővel az is igaz, hogy Daisy se siette el a bosszút…

Elég jól olvastatta magát, megvan benne a játékosság. De a borzongás, egy tényleg zseniális gyilkos vagy szereplő, az nincs benne. Ettől csalódás is.

 

Bolton: Egyikünk hazudik – Mint thriller: 60% lassú felvezetés, szimpla gyilkosság – a két csavarból az egyik elég könnyű is.

Szubjektíven: 55% túl hosszú volt a felvezetés, nem tetszett a vége és messze nem kaptam egy újabb Lecter doktort.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4217705942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása