Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Stahl: Revel

2022. április 03. - BBerni86

Zenés, turnén egymásba szerető, belső démonokkal küzdő.

Taylan Ash gyereksztárként kezdte, és az apja irányítása mellett sztárrá nőtte ki magát. Csak Pophercegnőként emlegetik, aki kedves és ártatlan egy mocskos iparágban. A lány éppen egy csúnya szakításon van túl, amikor el kell mennie egy turnéra. Különféle stílusok legjobbjai adnak együtt koncerteket. A lány balszerencséjére a rock stílust Revel képviseli, a rockkirály. A dögös, szemtelenül tehetséges és pimasz férfi rég piszkálja a lányt, és nemrevel.jpg győz kétértelmű megjegyzéseket tenni neki. A sajtó tele is van azzal, mennyire nem bírják egymást. Revel most is hozza a formáját, de amikor kell, kisegíti a lányt. A közös úton beszélgetni kezdenek, együtt zenélni és nagyon gyorsan más irányt vesz a kapcsolatuk. Szenvedélyes viszonyba bonyolódnak, ám Revel több démonnal viaskodik magában. Taylan megmentené, de vajon Revel hagyja neki?

A romantikus történeteknek megvannak az alaptípusa. A szegény – gazdag vagy az ellenséges családok gyermekeinek románca, a barátokból vagy ellenségekből szerelmesek, de ott van a szépség és a szörnyeteg esete is. Amikor a jó kislány megjavítja a rosszfiút.

Ebbe a típusba tartozik a Revel is, csak modern környezetbe helyezve. Azt a fülszöveg jól eltalálta, hogy Pophercegnő és Rockkirály nevet adta nekik, már benne is van a két nagyon más világ. Ehhez jön hozzá, hogy a történetben Revel botrányt halmoz botrányra, míg Taylan jobb kislány nem is lehetne.

Ha a cselekmény alakulását nézem, akkor nem is hoz semmi újat ez a sztori. A szereplők a kezdeti ellenségeskedés után egymásra találnak, boldogok, míg jön a probléma és a szakítás. De jön a nagy gesztus, a békülés és a még nagyobb betűs HAPPY END. De ezt nem rovom fel, már nem. Ez annyira a romantikus regények alap szerkezete, hogy nem lehet várni, hogy igyekezzenek mások lenni. Egy-egynek persze sikerül, de nem akarja minden regény megváltani a zsánert, csak a szabályokat követve szórakoztatni.

Ez a történet a karakterekre koncentrál. Azt építi fel, hogy melyik szereplőnek mivel kell megküzdenie. Revel halmozottan sérült: van egy rossz családi háttere és egy friss gyásza is. Ehhez hozzájön, hogy a látszattal ellentétben nem volt ő egy partiszörny. Hű volt már korábban is a barátnőjéhez, de az, hogy megcsalták, valamit eltört benne. Ha szörnyet akarnak látni tőle, megkaphatják. Bulik, önpusztítás és nagy fokú bizalmatlanság.

Taylan élete az övéhez képest jónak tűnik, de neki egészen más pokol jutott. Taylan egy aranykalitka rabja – a díszletek lenyűgözőek, de attól még nem lehet saját maga. Meghatározzák a stílusát, az életét, valamilyen szinten a dalait is. Érzi, hogy a szüleivel kapcsolatban is gond van, de meg sem mer szólalni.

A szerző fokozatosan mutat meg belőlük egyre többet, és felépíti, ahogy egymásba kapaszkodva egyre jobban lesznek. Ugyan bele próbál tenni egy olyan vonalat is, hogy maguk mentik meg magukat, hiszen akkor éppen szakításban vannak, amikor megváltják maguk: Revel felépülése és talpra állása, Raylan szabadulása az apja karmai közül. De mindkettő alapja a másik és az egymás iránti szerelmük. A lány a férfitól tanulta, hogy legyen maga és harcoljon, míg Revel is Taylan miatt akar jobb lenni. Így szerintem ez is egy olyan regény, ahol a szerelem lesz a szereplők megváltása.

Akad néhány fordulat, elmeséli a turné történetét is, de nem a cselekmény adja el. A szereplők gyógyulása és az egymásra kattanása a lényeg.

Nem hitelesebb, mint akármelyik hasonló történet. Már nem tudok hinni abban, hogy a jó kislány így meg tudja szelídíteni a rosszfiút, aki a történet végére a papucsok királyává válik. Itt halmozottan is, mert két kiemelt mellékszereplő is hasonlóan egymásra talál. (Bár ez eléggé a sorok között van, mert a történet nagyja csak a főszereplő párosról szól.)

Egy ponton nekem sok volt a lelkizés is, főleg a lány részéről. Nagyon túléreznek és túlgondolnak mindent a szereplők. Bár mit várok, ha a cselekmény ennyire a szerelem és a vágy körül mozog?

Elég trágár is a kötet. Igaz, ez még az a szint, ahol ez indokolt. Revel személyiségéhez hozzátartozik a polgárpukkasztás, ilyen a beszéde is. Tőle ez hiteles.

A dalok. Én nem szeretem, ha egy történetbe beleszőnek verseket meg dalszövegeket. Taylan saját dala nem is tetszett, Revel szövegeiben már több mindent láttam. A közös daluk még tetszett is, ha azt túl könnyednek is találtam, ahogy megírták. Szinte csettintésre.

A zsánerbe szépen illik, jó benne, csak éppen ez pont az a zsáner, ami távolabb áll tőlem. Így romantikus – erotikus regénynek korrekt, csak éppen ezekből a formabontókat értékelem.

 

Stahl: Revel – Mint erotikus: 70% a románcon túl van cselekménye, építi a szereplőket, modern szépség és szörny.

Szubjektíven: 50% nem fájt olvasni, de romantikusabb és mesésebb, mint ami jól esett és trágár is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8517773694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása