Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Nemere: Báthory Erzsébet magánélete

2022. május 08. - BBerni86

Fülszövegbathory_erzsebet_maganelete.jpg

A könyv nem regény, hanem erős idegzetű olvasóknak való dokumentumkötet. Minden idők egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosáról szól, aki Magyarország legnagyobb földesurának özvegye volt. Hatalmas birtokán kínzókamrákat készíttetett, és százával ölette meg áldozatait.
Véreskezű szörnyeteg, könyörtelen tömeggyilkos…? Vagy csak egy szerencsétlen asszony, akinek tudatát a kicsapongó és elmebajos ősök terhelték meg?

Szerintem

Báthory Erzsébet azon kevés magyar között van, aki világszinten ismert. Mennyire megalapozott a démoni híre, vagy a korának áldozata volt? Nemere látszólag ennek a kérdésnek a nyomába ered. De csak látszólag.

A helyzet az, hogy hiába utal arra, hogy koncepciós per is lehetett, ennek lehetőségét kicsiben sem vizsgálja meg. El van könyvelve nála, hogy Báthory Erzsébet szörnyeteg volt, és ennek rétegeit építi szépen fel. Renget alkalommal kiemeli, hogy a rokon házasságok miatt terhelt volt a család és bennük volt az őrület. Némelyik példáján inkább nevetni tudtam volna, mint komolyan venni. A rokon, aki a szeretőjével végzett a férjével és aztán hozzáment a fiatalabb, szeretett férfihoz? Bűnözés, de korántsem őrület.
Ebből húzza fel azt az elméletet, hogy Báthory Erzsébet szadista volt. Elveti, hogy a szépsége miatt vérfürdőzött volna – hiszen eleve egy csúnyácska nőről van szó nála – inkább abban lelte örömét, hogy másokat kínzott és kínzatott. Olyan jeleneteket ír le, hogy egy horror regényben is megállná a helyét. Kannibalizmus, halálra verés – a csúcs az, hogy a szolgálólányokat a kedvenc szolgái felvitték a betegágya mellé és ott verték agyon, mert jobban lett a sikolyaiktól. Azért 300 év távlatából ezt tényként leírni…
Majd a korszak társadalmi hierarchiájával is megtámogatja az elméletét: a nemesek tettek a szolgáikkal, amit akartak. Első éjszaka joga, halálra verés – ha nem mentek át tömeggyilkosba, senki nem foglalkozott ezzel.

Az elméletét tehát több oldalról alátámasztja, még logikusnak is mondanám a levezetést. Gondosan szerkesztett, alaposan felépített történet.

Csak. Nyoma sincs a másik oldalnak és lehetőségnek. Nagyon is lehetett koncepciós per – a Habsburgok, a Thurzó-család is vizsgálható lett volna, de itt ilyen nincs leírva. Egyoldalúnak érzem azt is, ahogy buta, jelentéktelen nőnek van leírva Báthory Erzsébet: a férje halála után kemény kézzel vezetni tudott egy ekkora birtokbirodalmat. Egy olyan egyszerű és tanulatlan nő, aminek be van állítva itt, hogy lett volna arra képes?
Vagyis, túl egyoldalú a kötet nézőpontja.

Másrészt, hol vannak az igazi tények? Dokumentumok, bármilyen bizonyíték? Még csak Báthory Erzsébet élete sincs rendesen megírva benne, csak szépen sorakoztatja a lélektani jeleket és az elméletét alátámasztó lehetőségeket. Vagyis, a hitelesség mellé sem tudok pipát tenni.

Tudtam benne értékelni, hogy az elméletét szépen alátámasztja. A családot, a kort, egy lehetséges személyiséget is ábrázol. Logikus. Viszont, túl egysíkú és hiteltelen is. Ha már Báthory Erzsébet magánélete a címe, többet is elmondhatott volna az életéről és nem ilyen elfogultan…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5517810167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.05.08. 21:08:43

Nemere egy bulvár barom. Iszonyat kártékony
Kb 10-12 éve volt róla egy jó cikk a Demokratában.

Puller István 2022.05.10. 17:17:13

Háát, Nemere Istvánon tényeket számonkérni valóban kissé vakmerő gondolat - ő a könyveket nem olvassa, hanem írja. E pillanatban is, szája sarkában azzal az összetéveszthetetlen, kisfiús félmosollyal...

***

GYILKOSSÁG TÖLTÖTT REVOLVERREL
Nemere István mini-krimije

Roy Hampshire feldúltan rontott ki az elegáns belvárosi étterem ajtaján. Odakint már szitálva szakadt az eső; nagy cseppekben gördült alá Hampshire elegáns sötétszürke garbópulóverének gallérjain. Már majdnem átért az utca túloldalára, amikor kisvártatva szintén kirobbant az ajtón Fröcsdráj, és alamuszi módon a méltóságteljesen lépkedő Hampshire után vetette magát.

- Nocsak, nocsak, Hampshire-kém, hát mit menekülsz erről a mi kis osztálytalálkozónkról? - nevette el magát ádázul. - Hahaha, hiszen éppen te voltál mindig is az osztály szégyene! Vagy talán már elfelejtetted, mennyit ugrattunk a vastag, csontkeretes szemüveged miatt?

Hampshire egy pillanatra megállt, és visszagondolt mindarra, ami gyermekkorában történt vele. Valóban - jutott eszébe keserűen. Fröcsdráj mindig is élen járt a gonoszkodásban.

- Hahahahahaha! - nevetett tovább Fröcsdráj gúnyosan, miközben az eső szitálva szemerkélt tovább, egyenesen az utca mélyfekete aszfaltjára. - Igen, mindig is ugyanolyan kis szerencsétlen nyomorult voltál, mint most, hahaha! Nézz csak magadra! - mutatott Hampshire-re, és zsebéből a hirtelen mozdulattól egy BMW Mercedes slusszkulcsa hullott a macskakőre hanyagul. - Filléres novellákat írogatsz, drágalátos kis okostojáskám, amikből még a gázszámlát is alig tudod kifizetni... De ami a legrosszabb, még most is éppen úgy nézel ki, mint egy szemüveges balfácán!

- Hmm... Lehet, hogy jóképű, gazdag, kigyúrt, magas és befolyásos vagy, Fröcsdráj, de attól még jobb lenne vigyáznod - gondolta dühösen Hampshire.

- De most bocsáss meg, mennem kell... - villant gúnyos mosoly Fröcsdráj szemében - Tudod, holnap korán reggel feleségül kell vennem a tengerparton Christine-t... Hiszen tudod, Christine-t... - lépett közelebb szemtelenül a férfihoz. - Akibe annyira szerelmes voltál negyedikben, és talán a szíved legmélyén még egészen eddig a pillanatig vagy is!!

Hampshire elsápadt a vaksötétben. Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Hirtelen mozdulattal elővette a zsebéből a gondosan odakészített revolvert, és gondolkodás nélkül nyolcszor meghúzta a ravaszt - egyenesen Fröcsdráj szívébe. A hitvány patkány megtántorodott, és kérlelni kezdte őt.

- D-d-d-d-de... Kérlek!! - Majd, amikor látta, hogy Hampshire szándékai megmásíthatatlanok, alamuszi módon dadogva sírva fakadt. - Br-br-brü... brüh-brüh-brühühühü!

De akkor már késő volt. Hampshire csak állt, és kérlelhetetlen hidegvérrel nézte, amint Fröcsdráj aljas feje mindörökre lehanyatlik a kora hajnali chicagói éjszaka esőáztatta porába. Végül köpött egyet, és csak ennyit mondott halkan: - Tudod, Fröcsdráj, mindig is azt kívántam, bárcsak szakadt volna a felfuvalkodott fejed abba a jó kurva... (a kimaradt szót skandináv rejtvényünk fősorában fejtheti meg)!
süti beállítások módosítása