Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Attenborough: Élet a Földön

2022. július 16. - BBerni86

Fülszövegelet_a_foldon.jpg

A BBC televíziós sorozatához hasonlóan, amelyen alapul, a kötet nem hagyományos természetrajzot nyújt, hanem inkább a természet történetét kísérli meg bemutatni. Az élet egész színes kavalkádját felvonultatja, lehetőleg a ma élő állatokra és növényekre építve, s drámájának szereplőit a mai földi élet teljes skálájából válogatva eleveníti meg színpadán 3500 millió év történetét.
David Attenborough mind a könyvvel, mind a televíziós sorozattal világsikert aratott. A kötet maradandó emléket állít az egyik legnagyratörőbb vállalkozásnak az angol televíziózás egész történetében, s egyben alapvető bevezetés a természet világának megismeréséhez.

Szerintem

A szerzőtől még nem olvastam, most nem

is értem, miért. Nagy név és nagyon jó stílusa is van. Ismeretterjesztő könyvből ritkán találok ilyen minőséget: nem csak rengeteget tanulni belőle, de élvezet olvasni is.

A tartalmáról nagyon nem akarok írni – legfeljebb annyit, hogy Attenborough parádésan ötvözi az időrendiséget és a folyamatos visszacsatolást napjainkra. Végigveszi a földi élet kialakulásának folyamatát – a kezdetleges élőlényektől eljut az emlősökig, és végül az emberig. Közben meg folyamatosan meséli, hogy melyik lény hogyan él tovább napjainkban, vagy milyen rokonai vannak. Tele van csupa érdekes történettel, és azt vettem észre, hogy még olyan élőlények érdekességeit is figyelmesen olvasom, amelyek különben nem kötnek le. Pl. madárfóbiám van, de itt nem győztem csodálkozni, hogy micsoda csodás lények ezek az állatok is. Vagy, eddig bele sem gondoltam, hogy a virágok is micsoda trükkök – úgy fejlődtek ki, hogy szinte térképként vezetik a méheket, rovarokat a porzó felé meg hasonlók.

Tetszett, hogy hiába olyan ismert Attenborough és az életéről is bőven lehetne mesélni, nem róla szól ez a könyv. Nagyon ritkán fordul elő, hogy saját életéből mesél anekdotát. A témájánál marad és meg is tölti növényekről, állatokról szóló történetekkel, tudománnyal.

Van benne két nagyobb blokk kép is. Minőségi az is. Nem egy olyan akad benne, amit simán kitennék háttérnek a számítógépemen is. Mindről van szó a kötetben is, így meg is lehet nézni, amiről olvashattunk.

Olvasmányos, könnyen érthető a könyv. Sikerül annyira tudományosnak lennie, hogy valóban ismeretterjesztő, de ne kelljen hozzá biológia érettségi, hogy megértsük. Könnyed, mesélős, hangulatos.
Érezni belőle, hogy mennyire ebben él a szerző, mennyire természet- és állatbarát. Ez is ad neki egy pluszt.

A lecsapás is hatásos lett. Miután végigvettük az élet sokszínűségét, megismertük mennyi csodás lény él a bolygón, keményen szembesítve vagyunk azzal, hogy mit tesz a földi élettel az ember. Hány fajt és miképpen irtottunk ki. Vannak benne olyan sztorik, hogy a hideg futkosott a hátamon. Amit a vadgalambokkal műveltek… Ezres számban mészárolták őket vadászatonként. Úgyhogy, a zárás a hangulatából elvesz, de nagyon fontos.
Az ember a bolygó ura, de a nagy hatalom nagy felelősséggel is jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8717867149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.16. 17:20:39

Vagy 25 éve olvastam utoljára.
süti beállítások módosítása