Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lerangis: A kardtolvaj

39 kulcs 3.

2022. július 29. - BBerni86

a_kardtolvaj.jpgFülszöveg

A világ különböző részein elrejtett 39 Kulcs utáni hajszában csak egy szabály van: NE BÍZZ SENKIBEN. De mikor a vadászat Japánba vezeti a tizennégy éves Amy Cahillt és öccsét, Dant, úgy tűnik, ha meg akarják találni a harmadik Kulcsot, egyetlen esélyük megbízhatatlan nagybátyjuk, Alistair Oh. Vajon elég bolondok lesznek, hogy megkössék a szövetséget? Mivel szükségük van a Kulcsra, Amynek és Dannek talán nincs más választása. De a Cahill családban az a módi, hogy ha az ember megbízik a rokonaiban, akár meg is ölhetik…

Szerintem

Gyerekként nagyon szerettem volna

ezt a sorozatot, ez a rész is bizonyítja. Kis újdonság, némi rejtély és kaland, és egy kis érzelmi dráma is. Hozza a színvonalat, amit az előző kötetekben alapoztak.

A történet megint kalandos. Van bőven benne átverés, nyomozás és szövetségek, melyek bármikor felbomolhatnak, mindenféle csapda. Azt ugyan aránytalannak érzem, hogy a regény első fele arról szól, hogyan jutnak el nagy nehezen Ázsiába, és kevesebb jut a japán – koreai kalandra, de így is összejön egy kulcs lenyomozása.

A rejtély most sem olyasmi, amit a gyerekekkel együtt meg lehetne fejteni. Csak Alistair rejtvénye, hogy bemehetnek-e a gyűjteményéhez, az olyasmi, amit mi is kitalálhatunk. A többi nagyon történetbe ágyazott, részben vizuális is. Én gyerekként se álltam volna neki a tükör előtt betűket rajzolgatni, hogy mikor mit látok. De a hangulat megvan, és végig játszik azzal is, hogy mit találnak, mit mondanak el, mikor ki kit ver át.

Az átkötés az, ami jól húzza tovább a mézes madzagot. Alistair céloz dolgokra, néha csak magában, de az pl. tudna érdekelni, hogy mit ígért a gyerekek szüleinek és ő mit tud igazán a halálukról. De az is megér egy misét, hogy a saját bácsikájával milyen háborút vív. (Egy hatvanas meg egy nyolcvanas öreg, vérre menő küzdelemben. Valahol még humort is érzek benne…) Sok-sok történet van, amit sokan ismernek, csak Dan és Amy nem. Még azt sem tudják, melyik családi ághoz tartoznak. Ezt már csak azért is érdekesnek tartom, mert a szülőkről és a nagyiról biztosan tudták a többiek, melyik ághoz tartoznak, akkor a gyerekek nem örökölik azt is meg? De ok, gyerekkönyv, ebből még ilyen fejfájást nem okozok magamnak.

Amit nem szerettem benne, az Amy és Ian szála. 13-14 évesek, de olyan szerelmi tematikát kapnak, amit sem aranyosnak, sem szerelmesnek nem éreztem igazán. Minek kellett ez egyáltalán bele? Ha valamit kihoznának belőle, még csak elmenne, de így, hogy Ian könnyeden otthagyná meghalni a barlangban lányt, miután arról olvastam egy fejezetet, hogy milyen érzéseket kavar fel benne Amy – akkor mégis minek? Hogy utána Amy egy fejezetet sírjon, hogy miért is gondolta, hogy egy Ian kaliberű fiúnak tetszhet egy olyan, mint ő? Pont az a vonal, amit semmilyen korosztály történetében nem szeretek.

Cserébe Alistair karaktere most több színt kap. Kicsit többet a múltjából, mélyebb indokokat a tettei mögött. Ahogy már említettem, a rejtély is nő, mert az önös érdeken túl ígéret is köti Dan és Amy mellé.

Jól olvasható, gyerekkönyv. Lineáris, megmagyarázott, nincs a megfogalmazás sem bonyolítva. Talán csak azzal vagyok bajba, hogy mennyire igazak a történetek, amelyet itt mesélnek. Van egy japán hős, akinek a kincsét keresik – de hogy ő valóban élt-e? Mivel az előző kötetek hasonló kutatott alanyai, mint Mozart, valódi személyek, itt is erre hajlanék, de nem néztem utána.

Korrekt folytatás, bár azt továbbra sem értem, mikor pörgetik fel, hogy meglegyen minden kulcs kevesebb kötetből, mint a kulcsok száma.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1217880621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása