Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

2022. augusztus 07. - BBerni86

egyetlen_szempillantas.jpgFülszöveg

Megrendítő ​történet veszteségről és szeretetről a Komfortos mennyország és a Hatalmas kis hazugságok rajongóinak.
A családjával síelni induló, tizenhat éves Finn Miller számára az élet egyetlen szempillantás alatt véget ér, amikor a lakóautó, amelyben utaznak, lezuhan a havas szikláról. Finn tehetetlenül, két világ között lebegve szemléli, ahogy azok, akiket szeret, a túlélésért küzdenek. A döntések, amelyeket ebben a lehetetlen helyzetben hoznak, az egész életükre kihatnak. És nem csak abban az értelemben, hogy egyetlen jó vagy rossz döntés az életet vagy a halált jelentheti. A túlélés ugyanis sokszor fájdalmasabb és nehezebb, mint maga a halál…

Szerintem

Azon ritka esetek egyike, amikor

tényleg látom a hasonlóságot azzal a sikerkönyvvel, amivel reklámozzák az adott kötetet. Ha tetszett… a Komfortos mennyország. Valóban, itt megvannak a közös pontok.

Az alap szinte ugyanaz, csak a körülmények mások. Ott megölték a hősnőt, itt egy balesetben veszti életét és ugyanúgy lebeg a családja körül, figyeli őket. Egyikben sem a krimi a lényeg, hanem a kapcsolatok alakulása és a gyászmunka. Pedig ebben is van egy kis krimi: az egyik túlélő simán vádolható gondatlanságból okozott emberöléssel, de ez már egy plusz benne.

Sajátos színt ad neki, ahogy Finn fentről figyel, drukkol, de teljesen tehetetlen. Így egyszerre van belső és külső elbeszélőnk – hiszen Finn ismeri őket, valósággal beléjük lát és innen sokkal jobban meg is tudja őket ítélni. Erre jó példa Ben, a nővére vőlegénye. Életében nem kedvelte, nem látta, miért akar a szépséges testvére hozzámenni. De most, más szemszögből más dolgokat is észrevesz.
Változatos is a kötet, hiszen sok ember van, akikhez Finn kötődik és akiket figyel. A legjobb barátnője, a szülei, a két nővére, a másik túlélő család – 2 felnőtt és egy kamaszlány. Mind sérültek, és mind másképpen.

Lélektanilag alapos és érett. Annak is több példáját hozza, hogyan szenvednek és vádolják magukat, hogyan fáj, és miképpen lehet majd élni tovább. Azt nem is érzem valósnak, hogy a 16 éves kamaszlány ilyen mélyen megértsen mindent, amivel a többiek lent küzdenek. Vannak nagyon összetett problémák is benne, mint a szülei házassága. Eleve terhelt volt egy fogyatékos gyermekkel – a másik halott, Finn öccse –, volt benne megcsalás, alkoholgondok, nagyon sok önvád. Redfearn remekül megírta, csak nem biztos, hogy egy kamasznak elhiszem, még ha halott és kívülről figyel is, hogy így átérzi. Azt már inkább, hogy a barátnője összejön egy másik túlélővel, vagy a nővére önkéntes lesz egy menhelyen és az állatok segítenek neki.

Ha már emlegettem a Komfortos mennyországot, ennek van egy pontja, amiben sokkal megnyugtatóbb. Itt meg fog fizetni a gondatlan emberöléssel vádolt. Lehetne vitatkozni vele, hogy elég büntetést kap-e, de legalább kap.

Szépen megírt, a sok szereplővel változatos és nagyon érzékeny regény. Belemélyülős, fájdalmas, de közben valamiképpen mégis pozitív. Mert végső soron arról szól, hogy az élet megy tovább és gyógyulunk. Van tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7717885517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása