Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kernick: Mindhalálig

2022. október 10. - BBerni86

mindhalalig.jpgFülszöveg

Három óra. Átlagos szombat délután. A gyerekekkel vagy a kertben, amikor megszólal a telefon. Egy régi osztálytársad van a vonalban. Jó pár éve nem találkoztatok. Lehetne baráti hívás is, hogy jó lenne újra felvenni a kapcsolatot. De nem az. Ez egy másféle hívás. A barátod hadarva beszél, félelemtől és kíntól elfúló hangon. Szaggatottan, zihálva szedi a levegôt. Nyilvánvaló, hogy valaki borzalmas fájdalmat okoz neki. A barátod felkiált, aztán kimond hat szót, ami örökre megváltoztatja az életedet… A lakcímed első két sorát mondja ki.

Szerintem

Simon Kernick egy nagyon

gyors, menekülős – nyomozós thrillert tett le az asztalra. Kifejezetten arra való, hogy a szereplőkkel menekülve kapjunk egy nagy adrenalin löketet.

Váltott nézőpontból van megírva, és a váltások sokszínűséget hoznak: a menekülő, eseményeket felfogni próbáló családapa; egy bonyolult ügyön és gyilkosságok közti összefüggéseket meglátó nyomozó munkája; egy pszichopata sorozatgyilkos célzott ámokfutása. Kernick mind a három férfit árnyalja is, és egyre több mindent tudunk meg róluk, a múltjukról is, ahogy halad a cselekmény.

Nem mélyen lelki, de azért a hajsza és nyomozás közepette leképezi azt is, hogy érzik magukat a szereplői. Tom semmit nem ért, meg van ijedve, majd próbálja túltenni magát a traumákon, ahogy egyre többet megtud a menekülés során. Rá kell jönnie, hogyan árulták el – de sokat mond el róla, hogyan reagál. Tom nem zuhan össze, cselekvő hős, aki még a csalfa és titkolózó feleségét is képes önzetlenül megmenteni. Ő az átlagember, aki ebben a rossz helyzetben képes a maximumot kihozni magából.
Bolt nyomozó munkamániás, lelkiismeretes és tudja, hogyan hajlítsa a szabályokat. Mert a helyes tett nem mindig a törvényes. Benne megvan a skandináv krimik nyomozóinak lelkülete és sorstörténete. Ő azért ennyire jó a munkájában, mert a magánéletében ott az a nagy tragédia, amit fokozatosan ismerünk meg a regény során.
Velük szemben áll Lench, aki simán egy pszichopata. Háborúk pokla edzette, és élvezi, ha másokat bánthat és megölhet. Ő a legegyszerűbb a hármas közül, neki nincs lelkiismerete vagy erkölcse. Miközben a másik kettő hibázott már, de igyekeznek jóvá tenni és a fényben maradni, ő a sötét teremtménye.

A tempó végig gyors, az események pörögnek és vannak csavarok is. Ezek némelyike ül, más már túlzás. Kathy, Tom feleségének a 2 éve tartó viszonya és annak következményei ültek. De amikor kiderül, hogy volt más vaj is a füle mögött, az már sok. De húz egyik fejezetről a másikra.

Tom és Kathy története kerek így, de érezni azt is, hogy ez egy sorozat része, ami magyarul nem elérhető, jegyzem meg. Bolt nyomozónak vannak még ügyei, és itt is van a háttérben, hogy van még felelős, akit el kell kapni. Van utalás korábbi nyomozásra, és a végén is a csapatát építi a nyomozó. Én sajnálom is, hogy nálunk csak ez az egy kötet elérhető.

A stílusa realista, helyenként minimalista. Nyom át az eseményeken, és gyorsan vázolja a dolgokat. Ettől néha szenvtelennek is éreztem a szöveget. Egy-egy monológnak beillő szöveget is túlzottnak gondolok, de nem ezek vannak többségben. Hogy ismételjem magam, gyorsan pörgethető, ilyen szempontból jó munkát végzett a fordító.

Némileg emlékeztet Crouch egyik thrillerére, vagy Abbott még az Ulpiusnál megjelent thrillerjeire. Azokkal is elvoltam, ezzel is.

Idézet

Az élet megy tovább. Nekünk sincs más választásunk, mint vele menni.

Az élet már csak olyan, hogy évekig mehetnek simán a dolgok, annyira simán, hogy az ember hajlamos lesz mindezt természetesnek venni. Tragédiák csak valahol messze történnek, ismeretlenekkel. Aztán derült égből villámcsapásként jön egy éles kanyar az úton, és hirtelen az egész életünk a feje tetejére áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8817925027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása