Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Fisher: Amiről hallgatunk, az nem fáj

2022. október 21. - BBerni86

amirol_hallgatunk.jpgFülszöveg

Te kockára tennél mindent a férfiért, akit szeretsz? Még akkor is, ha tudod, hogy valami szörnyű dolgot tett?
Lara élete látszólag tökéletes. Csodás otthonában jóképű, odaadó férje, Massimo és aranyos kisfia, Sandro várja. Ám Lara tud valamit Massimóról. Valamit, amit senkinek sem mondhat el, mert akkor mindennek vége lenne, amiért Massimo olyan keményen megdolgozott: a munkájának, a hírnevének, a fiuknak. Ez a titok fogolyként tartja ebben a házasságban.
Maggie Massimo testvérének, Nicónak a felesége. Férjével és zűrös mostohalányával lakik együtt. Ismeri Nico legsötétebb dolgait… vagy legalábbis azt hiszi. Egy nap aztán egy levélre akad a padláson, amelyben fény derül Nico első feleségének, Caitlinnek egy megdöbbentő titkára. Vajon Maggie előáll a tényekkel, vagy magában tartja a titkot, hogy megvédje a szeretteit?
Amikor kiderül az igazság, pusztító hatással csap le a családra, amelyet a hazugságok tartanak össze.

Szerintem

Szkeptikusan álltam neki a regénynek, aztán

csak azt vettem észre, hogy falom az oldalakat. Drukkoltan a két elbeszélőnek, miközben húzta az agyam, hogy milyen mocskos titkok kerülnek még napvilágra.

Pedig nem bulváros a regény. Egy nagyon belülről megfogott, női történet, ami a házasság, gyereknevelés és önbecslés kérdéseit taglalja. Mindkét elbeszélő, Lara és Maggie is beházasodott a jómódú Farinelli családba, és mindketten vívják a maguk harcait. Az anyós, Anna mást se tud, csak kritizálni őket. Maggie-nek egy mostohalánnyal is meg kell birkóznia, aki még mindig az anyját siratja és gyűlöli az apja második feleségét. Lara pedig kapott egy olyan férjet, aki kívülről gondoskodó és kedves, akiért mindenki irigyli, de zárt ajtók mögött pokol vele együttélni.

Fisher a szereplők jellemeit gondosan építi, és igyekszik árnyalni is őket. Meg tudja értetni, hogy miért döntenek úgy, ahogy. Pl. Lara kapcsán könnyen felmerülhet, hogy ha ennyire pokol az élete és a kisfiának is egyre jobban, miért marad ebben a kapcsolatban? Fisher meg tudta indokolni, és szépen levezeti, ahogy majd Maggie hatására Lara elkezdi feszegetni a kalitka rácsait és egyre erősebb lesz. De tetszett az is, ahogy Massimo alakját megfogta. A 'látszat: herceg – valóság: szörnyeteg' tökéletes példáját adja, és egyre tudja fokozni is. Már a kiindulásnál kontrollmániás manipulátor, de látjuk azt is majd, hogy milyen erőszakra képes. Lesz itt fizikai bántalmazás, házasságon belüli nemi erőszak, házasságtörés, állatkínzás és még sorolhatom. De a bravúr az, ahogy ezt érzelmileg és lélektanilag felépíti, hogy miért ilyen ez a férfi és miért van ezekre a dolgokra szüksége.

Szerettem, ahogy a két nő barátsága felépül ebben a regényben. Ahogy bizalmatlanul méregetik egymást, aztán, ahogy nyitni kezdenek, egyre jobban megismerik egymást és valóban barátok tudnak lenni. Ahogy segítenek egymásnak, ahogy segítséget tudnak kérni majd egymástól.

Bár közel 500 oldal és pszichésen van nagyon felépítve, kicsit sem unalmas vagy lassú a regény. Ahogy adagolja a családi titkokat, a kapcsolatok alakulását, attól izgalmas tudott lenni.

Nagyon bele tudtam élni magam, vagyis a fordítás is tetszett. Abba ugyan bele tudnék kötni, hogy nagyon egyforma a két nő hangja, noha teljesen más személyiségek és más a végzettségük is (Lara diplomás, míg Maggie szegénységben felnőtt varrónő), de nem zavart, vitte el nekem a történet.

Talán egy volt, amit nem igazán tudtam összerakni. Anna úgy viselkedik, mintha minimum nemesek lennének vagy nagyon-nagyon gazdagok. A felső középosztályba be is tudnám őket tenni a saját vállalkozással és Massimo karrierjével, de ez nem indokolja, miért viselkedik a mátriárka úgy, mintha minimum a walesi herceg lenne az unokatestvére. Annyira sznob, hogy az már túlzás – pláne, hogy tulajdonképpen olasz bevándorlók, akik megcsinálták a szerencséjüket Angliában.

Mindennel együtt kellemes meglepetés a regény, fogok még a szerzőtől olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9217931571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása