Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Choo: Éjszakai tigris

2022. november 05. - BBerni86

ejszakai_tigris.jpgFülszöveg

Az ​1930-as években, a brit gyarmati uralom idején Malajziában játszódó regény ismeretlen világba repít: a szolgákéba és urakéba. Ősrégi babonák és modern idealizmus keveredik benne, testvérek közötti versengés és tiltott szerelem tartja izgalomban az olvasót.

A gyors észjárású, törekvő Ji Lin egy varrónő mellett ragadt le tanulóként, ám éjszakánként titokban egy táncteremben keresi a pénzt, hogy kiegyenlítse anyja madzsongadósságait. De miután az egyik táncpartnere véletlenül hátborzongató emléket hagy maga után, elkezdődik Ji Lin baljóslatú kalandja: a titkok és hiedelmek tükörvilágába csöppen.

A tizenegy éves kínai háziszolga, Ren szintén titkol valamit; be kell váltania halott gazdájának tett utolsó ígéretét: meg kell keresnie a gazdája levágott ujját, és eltemetnie a teste mellé. Rennek negyvenkilenc napja van, hogy ezt megtegye – ha nem sikerül, a gazdája lelke örökké a földön fog bolyongani.

Ahogy könyörtelenül múlnak a napok, egy sor rejtélyes haláleset dúlja fel a környék nyugalmát, és tigrissé átváltozó emberekről kezdenek suttogni. Ji Lin és Ren egyre veszélyesebb ösvényeken halad, amelyek hol a buja ültetvényen, hol a kórház raktárában, hol meg kísérteties álomképekben keresztezik egymást.

Szerintem

Kicsit felemás

élmény volt. A mágikus realizmust tartalmazó kötetekkel szoktam így lenni – össze tud zavarni, ahogy van is mágia a mindennapokban, meg nem is. Itt tulajdonképpen kapunk magyarázatot a dolgokra, ugyanakkor az egészet áthatja a maláj hitvilág. Azt még emésztem is, hogy a doktor most vértigris volt vagy sem.

Több szálon van vezetve a történet, és a két oldal nem egyformán kötött le. Ren, egy kiskamasz fiú a korábbi gazdája utolsó kívánságát teljesítené. Meg kell keresnie az ujját, és eltemetni a férfi mellé. Untam és ez a fura része is a kötetnek.
Az ujj egy lánynál köt ki, ő Ji Lin. Az anyja adósságait segít törleszteni, ezért bértáncosként dolgozik, és az egyik táncosától kapja majd meg azt az ujjat. De ami vele érdekes: terhelt családi háttér. Az anyja újra férjhez ment, és a mostohaapja erőszakos ember. Nem mondják ki, de a felszín alatt nyilvánvaló, hogy a férfi a feleségét és a vér szerinti fiát is veri. Másrészt, lányként bele akarják kényszeríteni egy életútra: menjen férjhez! De az okos lány tanulni szeretne, és vonzalmat is az kelt benne, akinek a szülei nem örülnének – Shin, a mostohatestvére.
A három fiatalt összekötik a nevük is, és mivel 5 név tartozik össze, van másik 2 szereplő, aki hatással lesz rájuk. Ez megint olyasmi, ami nem tetszett. Csak azért, mert az 5 erényről nevezték el őket, így össze vannak kapcsolódva? Számomra idegen ötlet.

A cselekmény lassan halad, cserébe erőteljes a hangulata. Megelevenedik a táncház, a vidéki ház, vagy éppen a kórházi folyosó. Nem tesz különbséget, hogy Ji szövegét olvassuk, vagy a külső elbeszélő Ren útját követi, hasonló mélységgel van leírva a környezet. Az talán kicsit fura, hogy a követett személytől függően az elbeszélés külső, E/3 személyű vagy énelbeszélő mondja a történetet. Most próbálom értékelni, hogy legalább így élesen elkülönül egymástól a két rész.

Bár a szereplőket nem tudom konfliktusok mentén szétválogatni, a szereplők szépen árnyalva vannak. Tetszett, ahogy Shin és Ji Lin szülei megjelennek a maguk bonyolult viszonyaival – hogy lehet vágy egy olyan kapcsolatban, ahol a férj erőszakos? Tetszett, ahogy Ji Lin próbál harcolni magáért, noha nagyon kevés lehetősége van. Azért feminista olvasmánynak nem mondanám, de visszatérő téma, hogy a lányoknak mennyivel kevesebb a lehetősége a nemüknél fogva. Tetszett, ahogy a sorok között megbújik, hogy Shin mit és miért csinál évek óta.

Nekem hiányzott egy központi eseménysor, valami markánsabb téma. Az nem tudott lekötni, hogy a doktor ujját sikerül-e eltemetni a határidőn belül. Hiányérzetem van azzal is, hogy mi lesz a szereplők további sorsa. Pár dolog lezárul, de nagyon nyitva maradt, hogy miképpen alakul az életük.
Viszont a hangulata tetszett – más, mint egy megszokott nyugati regény. Azt is tudtam díjazni, hogy téma a szerelem és a párválasztás, de nem lesz romantikus regény belőle.

Most egy 'érdekes volt', amivel röviden jellemezném. Igazán nem fogott meg, de egy olvasás erejéig lekötött.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr517938914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása