Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Benedict: Hedy Lamarr, az egyetlen nő

2023. február 10. - BBerni86

hedy.jpgFülszöveg

A ​zsidó családból származó Hedwig Kiestler csodálatos szépség, aki Sissi császárné szerepében azonnal magára vonja a náci fegyvergyáros, Fritz Mandl figyelmét. Abban a reményben, hogy ezzel megóvja életét, feleségül megy a férfihoz, aki nyíltan beszél előtte üzleti ügyeiről és a nácik fegyvereiről. Sejtelme sincs, hogy az asszony, akivel összekötötte az életét, nem csak káprázatosan gyönyörű, de elképesztően okos is, s nem hogy érti, amiről beszélgetnek, de kifejezetten érdeklik a hadi fejlesztések.
A II. világháború előtt sötét fellegek gyülekeznek Hedy feje felett: férje egyre inkább kontrollálni akarja őt, a németek pedig megszállják Ausztriát. Hedy számára világossá válik, hogy menekülnie kell: nem csak saját, személyes érdekében, hanem azok érdekében is, akiknek a sorsa megpecsételődött a nácik előretörésével. Hedy ugyanis olyan tudás birtokában van, amely milliók életét mentheti meg.
Elképesztő és igaz történet egy nőről, aki ünnepelt dívaként nem csak Hollywoodot hódította meg, hanem a férfiak által uralt tudományos világban is helyt állt.

Szerintem

Akár a Kossuth Ikonikus nők sorozatában is lenne helye. Ez egy

sokrétegű, erős nő története, és nem is kicsit van történelembe ágyazva a regény. Mert azért regény, hiába életrajzi kötet.

Talán azzal kezdeném, hogy mennyire olvastatta magát a történet. A 19 éves, osztrák színpadi sztárt ismerjük meg, egészen addig, hogy sikeres világsztár lesz, és felépít magának egy boldog életet. A házasságai, Ausztria helyzete a német egyesülés előtt és közben, majd Amerikából a ténykedése, hogy kivehesse maga is a részét a harcból. Menti az anyját, házasodik, filmezik és feltalál. Sok minden történik, és mivel nem ismertem Hedy Lamarr élettörténetét, én folyamatosan meg is lepődtem, hogy mi történik vele. Még azt is be merem ismerni, hogy leginkább azért volt ismerős a neve, mert az Agents of SHIELD egyik évadában volt egy karakter, akit róla mintáztak.

Marie Benedict kereste a tettei mögött az indokokat – miért volt a késztetése, hogy torpedó irányítórendszert fejlesszen. Mit keresett a házasságaiban. Hogyan viszonyult az anyjához, és miért. Némileg talán egyszerűsít és beveti a fantáziát is, de így szépen felépít egy női alakot, és van egy magyarázata arra, mit és miért tett.
A számomra egyik legérdekesebb ilyen vonal a bűntudat volt. Még az ausztriai évek alatt Hedy egy fegyvergyáros felesége volt, aki a történelem nagyjaival is érintkezett. Első kézből hallotta, hogy a nácik zsidó politikája meddig fog elmenni. A házaspár kastélyában náci és fasiszta vezérek sora fordult meg. Hedy, aki maga is zsidó származású, majd elmenekül, de arról hallgat, amit ott megtudott. Ahogy pedig kitör a háború, és terjedni kezdenek a hírek, milyen sorsra jutnak a zsidók, jön a bűntudat. Miért nem tett többet? Miért nem figyelmeztette a világot? Megváltás keresése, ez sok mindent magyaráz vele kapcsolatban.

Van egy másik olvasata is a történetének, amit a cím is sugall. Az egyetlen nő. Amikor már elkészül a torpedó vezérlőegység, Hedy nagyon küzd azért, hogy az amerikai sereg vezesse is be a gyakorlatban. De Hedy az egyetlen nő sorozatosan a helyszíneken, amiket így bejár: a katonai meghallgatáson, a szabadalmaztatási eljárásban.
Benedict rá is megy arra, hogy azért nem tehetett többet, azért nem ismerték el az intellektusát, mert nő volt. Az egyik katona ki is mondja, hogy nem harcolnának a fiaik, ha tudnák, hogy a fegyverüket egy nő tervezte. Mivel szép is volt, beskatulyázzák és Hedy küzd, de nem nyerhet. Árulhatja a háborús kötvényeket, de az eszét nem engedik használni neki. Így Benedict feminista színezetet is adott a történetének – egy nőről ír, aki annyival több lehetett volna, ha a kora engedi neki. Ha a képességeit nézik és nem a nemét vagy a külsejét.

Azt nagyon szerettem ebben a könyvben, ahogy a sok színteret össze tudja hozni. Történelem és politika, Hollywood, egy sztár magánélete, egy bántalmazó házasság, egy zsidó lány útkeresése. Hedy története, de rajta keresztül egy korszaké és még egy kicsit hadtörténet is.
Mindezt olvasmányosan, szórakoztatóan és érthetően. Ugyanolyan jól meg tudta ragadni a divatot, Hedy ruhakölteményeit, mint az eljárást, amit kidolgoztak a torpedóknak.

Nem utolsó sorban lehetett szeretni a karaktereiért is. Arcot ad a korszak több ismert személyiségének. Nem új színeket ad hozzájuk, hanem közelebb hozza, amit már tudunk rólunk. És megint tudnám hozni a feminista témát – pl. a stúdióvezető elvárta volna a szereposztó dívány használatba vételét a szerződés mellé. Törekszik arra, hogy ne fekete-fehér alakok legyenek a történetben, hanem emberiek. Ugyanaz képes lehet nagy jót tenni, de szörnnyé is válni más helyzetben.

Amit magammal viszek a kötetből, az a benyomás, hogy Hedy Lamarr mennyivel több volt, mint egy szép arc. Az esze, a kitartása és a tehetsége miatt is érdemes rá emlékezni, nem csak azért, mert kora egyik szépsége is ő volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2018012396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása