Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

2023. június 03. - BBerni86

a_titokzatos_benedict.jpgFülszöveg: 

Tehetséges gyermek vagy, és különleges lehetőséget keresel? Reynie, ahogy sok más tizenéves, felfigyel erre az újsághirdetésre, és csakhamar különös, sőt egyenesen furcsa megmérettetések hosszú sorával találja szembe magát. A fiú remekül megállja a helyét, de kitesz magáért a hihetetlen emlékezőtehetséggel megáldott Ragacs, a lehetetlent nem ismerő Kate és az aprócska, mogorva Constance is. Az agyafúrt próbákon sikeresen túljutó kis csapatot egy bizonyos Mr. Benedict veszélyes küldetésre kéri fel: meg kell állítaniuk a világuralomra törő, elvetemült Lex Kampetset, mielőtt még túl késő lenne. A különleges képességű gyerekekre megpróbáltatások és kibogozandó rejtélyek hosszú sora vár.

Szerintem: 

Mai fejjel is szívesen olvastam, gyerekként az egyik

kedvencem lehetett volna. Vannak benne okos részek, kalandok, színes egyéniségek.

A történet a Társaság megalakulásáról és az első küldetésről szól. Mr. Benedict keres különleges gyerekeket, és a tesztelés közben ismerjük meg a srácokat. Engem már az megvett, ahogy a különféle képességek is felragyognak, és így áll össze a csapat. A sokféleségből. Reynie, akit leginkább a főszereplőnek érzek, a jó megfigyelő és szorgalmas, gyors észjárású. Így kívülről azt mondanám, övé a legmagasabb IQ a csapatban. (Azt érdekes mód nem méri meg nekik se Benedict, se Kampets.) Ragacs memóriája páratlan, és Stewart remekül megírta, hogy a tökéletes memória nem jelent más értelemben okosságot is. Elég csak belegondolni, hogy mennyi mindent tud George, és mégsem veszi észre az összefüggéseket. Azokat rendszeresen Reynie magyarázza majd el neki. Kate az, aki a leginkább rugalmasan gondolkodik. Ő találja meg azokat a megoldásokat, amelyek kívül esnek a szabályokon, de nem szabálysértők. Mellette ő a csapat sportos tagja is. Végül, Constance, akin azért törtem a fejem. Ő az anarchista. Biztos voltam benne, hogy valamiért majd kelleni fog a megoldáshoz, de az elején a gyerekekhez hasonlóan furának találtam, hogy mit látott meg benne Benedict. Ők kerülnek be egy speciális iskolába, és derítik ki annak titkait.

Nyomozgatás, közben különös órákra járnak és rejtvényekben beszélnek a megbízójukkal. Kalandos, aranyos, sok benne az ötlet. Igaz, van, ami túlzás: mr. Benedict rejtvényekben üzen nekik, és egyszerűen nincs értelme, miért nem mondja el, mit akar. Így a gyerekeknek vissza kell kérdezni, és nem hatékony a módszer. Értem, játékosabb és a gyerekeknek meg kell fejteni az üzenetet, amivel az olvasó gyerek is eljátszhat, de történetbe illesztve akkor is felesleges kör.

Gyerekkönyvbe illik a gonosz és a terve is. Közben meg kihámozható belőle egy komolyabban vehető üzenet is. Ha nem is azért, hogy Kampets agymosását elkerüljük, érdemes mást is csinálni, nem csak a tévé előtt ülni. A történetben a tévé az agymosás eszköze, és nagyon könnyen el lehet innen jutni oda, hogy a valóságban miképpen járul hozzá a népbutításhoz.

Végig jelen van benne, hogy mennyire fontos a család és a barátság. A gyerekek küzdenek a magánnyal, a meg nem értettséggel, a másságukkal. Ők ügyesebbek és/vagy okosabbak a társaiknál, ami szintén kívülállóvá teszi őket. Benne van, hogy meg lehet találni a hasonlókat és lehet barátokat szerezni. Hogy döntés kérdése is, ha valaki egyedül marad. Egyszerűen nem szabad addig jutni.

Könnyed a szöveg is, játékos és gyerekeknek szól. Vannak benne magyarázatok, de nem szájbarágósan. A kis versek aranyosak, ha az én fülemnek sok is a rím és a hasonló kép is benne. Gyerekbarát az illusztráció is benne – kevés, általában a fejezetek elején, de feldobja a kiadványt.

Zárt ez a történet, akkor is egész lenne, ha nem tudnám, hogy elkészült a folytatása is. Ez a kaland véget ér, a gyerekek jó helyen vannak a végén. Éppen csak maradt egy szál, volt egy megjegyzés, amivel tovább lehet menni. Sikeres lett, írta is tovább a szerző.

A Disney készített belőle sorozatot, valószínűleg bele fogok nézni abba is. Ha kicsit is át tudja adni a könyv játékosságát, akkor szeretni fogom.

Idézet:

A család általában vérségi kötelék, de nem feltétlenül az. Születhet barátságból is.

A családtagok lehetnek a legjobb barátaid. És a legjobb barátaid, akár rokonságban álltok, akár nem, alkothatják a családodat.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4018137102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása