Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lélekmenhely

2024. február 14. - BBerni86

Fülszöveg: lelekmenhely.jpg

Egy négylábú barát társ lehet a magányban, szerelmeseket hozhat össze vagy vita tárgya lehet, hogy kinél maradjon szakítás után. Erdős Zsuzsanna Engem válassz! című ifjúsági regénye kapcsán, amely egy állatmenhelyen játszódik, novellapályázatot hirdettünk. A válogatásban a nyertes novellákat jelentetjük meg.

Szerintem: 

Volt már ilyen kiadvány a kiadónál, én örülök is neki. Egy kiadott regény kapcsán hirdettek novellaíró pályázatot, és a nyertes anyagokat tették közzé egy kötetben. Az alap itt Erdős Zsuzsanna Engem válassz! című kötete, amelyben egy állatmenhelyen és kutyusokkal körülvéve játszódik a kamaszok részben szerelmi története.

Ez meg is határozta, mi a történetek összekötő elve. Kutyás történetek és menhely. Ez meg

is valósult, bár a kutya lett a fontosabb elem, nem maguk a menhelyek. Sőt, annyira, hogy minden történet kutyás, de menhely nem is fordul elő mindegyikben.

Amatőr szerzők történetei vannak benne, de az előző kötetnél – a külföldi cserediákok köteténél – ez igényesebbre sikerült. Gördülékenyebb, élvezetesebbek lettek a szövegek. Nem tudom, hogy a merítés volt jobb, vagy szerkesztő állt jobban melléjük, de ez most kevésbé érződött iskolai fogalmazás szagúnak. Azért nem ér fel egy profi írók történeteivel megtöltött antológiához, de összességében vállalható a kiadvány.

A téma pedig kutyásoknak szívhez szóló. Ezekben a történetekben a kutyák pozitív lények, akikkel több az ember élete. Fajtatiszták, keverékek, teljesen mindegy. Bár az meglepett, hogy legalább a faj nincs pontosítva több esetben is. Én is kutyás vagyok, és a ’Mi a neve?’ után a ’Milyen fajta?’ a leggyakrabban feltett kérdés, ha valaki a kutyámról kérdez. Nekem hozzá is tartozik az állat elképzeléséhez, hogy fajilag behatároljam.

Pozitív élmény volt, hogy nincs minden történetben szerelmi szál. Tényleg igyekeztek, legalábbis a szerzők többsége, valóban kutyás történeteket elmondani, és nem csak kelléknek használni őket ahhoz, hogy a főszereplő párost összehozzák. Akad azért ilyen történet is benne – amikor a szomszéd átjön, mert idegesíti a kutyaugatás, aztán lassan szerelem lesz a veszekedésből. De van olyan is, amikor a közös kutyának szánt aprósággal hazaérő férfit szakító üzenet várja, és egy barát segít neki a kiskutyával, akivel aztán egymásra is találnak menet közben.
- Itt megjegyezném, közben kaptam plusz információkat, miért vannak ilyen szerelmi történetek is a kötetben: nem csak a kutya és menhely volt a téma, a Valentin-nap is. Így a szerelmi téma is illeszkedik a pályázat témájába. Azért azt még állítom, hogy nekem jobban tetszett az a vonal, ahol a kutya nem csak egy kellék, amíg a hősnő valakibe bele nem szeret/össze nem jön vele.

Ami nekem leginkább eladta és emlékezetessé teszi, hogy ezek pozitív történetek. Jó a hangulatuk, néha villan benne humor is. Kellemes olvasni és állatbarát. Nagy tanulságokat vagy izgalmas szövegeket nem ebben kell keresni, de kutyabarátoknak mosolygós kötet.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3218325333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása