Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Redfearn: Hadley és Grace

2024. május 08. - BBerni86

hadley_es_grace.jpgFülszöveg: 

Hadley ​jól szituált háztartásbeli. Már nem bírja tovább férje, Frank basáskodását, a sorozatos megaláztatást és bántalmazást. A kamasz lányára és a nyolcéves kisfiára is gondolnia kell. Az egyetlen kiút, ha a gyerekekkel együtt elhagyja, és új életet kezd. De ahhoz pénzre van szüksége. Grace-nek elege van. Egy távoli katonai bázison szolgáló férje fogadkozik, hogy soha többé, de képtelen ellenállni a szerencsejátéknak – újra és újra elveri az utolsó centjüket is. Frank, a főnöke az imént rúgta ki, pedig remek szerződést hozott tető alá, ami nagy jutalékkal kecsegtetett. Az egyetlen kiút, ha új életet kezd négy hónapos kisfiával.
De ahhoz pénzre van szüksége.
Hadley betör a férje irodájába, hogy pénzt szerezzen.
Grace betör a főnöke irodájába, hogy pénzt szerezzen.
Frank mindent elkövet, hogy visszakapja a pénzét. A két nőt rablásért körözik. Az FBI a nyomukban van. Menekülniük kell. Hadley és Grace sorsa elválaszthatatlanul összefonódik Együtt erősebbek, mint külön-külön, és el kell dönteniük, mennyit hajlandók kockáztatni a másikért.

Szerintem: 

A szerző bevallottan a

Thelma és Louise szeretetéből merített, és írta meg a saját verzióját. Még a történetben is visszaköszön az a bizonyos film, hiszen maguk a szereplők is hasonlítják hozzá a maguk helyzetét. Mégis, saját történetet is sikerült kerekíteni belőle, ami egészen jó csajos olvasmány lett.

Egyrészt, nagyon könnyen lehetett együttérezni a két hősnővel. Mindketten jobb sorsra lennének érdemesek, csak van az életükben valaki, aki miatt szenvednek. Mondjuk, azért nem egyforma a két nő helyzete, szerencsére. Hadley az idősebb, két gyereket nevelő háziasszony, akinek a férje bántalmazó, agresszív és egy vadállat. Grace fiatalabb, kisbabás anyuka, aki még szerelmes is a férjébe. Jimmy sok tekintetben tökéletes – kedves, jól néz ki, nagyon szereti őket. Csak éppen játékfüggő és a fogadásokban nagyon szerencsétlen. Már sokadszor veszíti el mindenüket, amit Grace magában még túlélt, de más a kisfiára is gondolnia kell. Mindkét nő eljut arra a pontra, hogy menekülni kell, és ekkor találkoznak.

Redfearn egy road movie-t hozott össze, amiben a nőket üldözi a rendőrség, illetve Frank – Hadley férje – is a nyomukban van. Lehetne merengeni, melyik az ijesztőbb. Mindenféle úti kalandokba keverednek, és akaratlanul is meg kell ismerkedniük. Mindketten sebzettek, mindketten keresik a kiutat. Nagyon más alkatok is, máshol tartanak az életben. De talán pont ezért tudnak majd annyira egymásra találni, mert ki tudják egészíteni egymást. Hadley nagyon anyás és kifinomult, míg Grace egy kifejezetten okos és ravasz nő. Mindketten már mindenre készek a gyerekeikért, és nincs is megállás.

Női könyv, és sok mindent át is fog a szerző. Önmegvalósítást, családalapítást, szülői felelősséget, társadalmi elvárásokat. A képlet része a szerelem is, de ez nem egy romantikus könyv. Hadley házassága annyira toxikus, hogy onnan már csak menekülni lehet. Menet közben majd a nyomukban járó nyomozóval, Markkal kerül közelebbi kapcsolatba, de a végkimenetel miatt ez megmarad egy 'mi lett volna, ha' történetként. Grace és Jimmy esetében meg adott egy szerelem, ők tényleg odáig vannak egymásért, csak a férfi függősége a gond. Kifejezetten jót mosolyogtam azon, amikor Jimmy eltávra jön a seregből, rájuk talál és pillanatok alatt mindenkit levesz a lábáról, csak a felesége nem akar megbocsátani. Viszont, folyamatosan látja, ahogy a csapat sugallja, hogy fogadja vissza, nekik van valami olyanjuk, amit kár lenne veszni hagyni. Ez így pont az a szint, hogy ne legyen románc, de akinek igénye van szerelmi szálra, megkapja.

A szülő – gyerek kapcsolatokat különben sokkal jobban megfogottnak éreztem benne. Mindkét nő anya, de a mellettük levő férfiakat is látjuk apaként. Még Mark is megkapja a maga szülői pillanatait, noha ő mellékszereplő és nem is szerepel sokat. Mit vár a gyerek, mit kell neki nyújtani, és milyen az, amikor lekopik a máz, és a gyerek már látja a szülő hibáit is. Talán ezért Hadley és a lánya kapcsolata a legizgalmasabb, mert a többiek még kicsik, pláne a pár hónapos baba, hogy ne higgyen a szülőnek vagy meg merje kérdőjelezni.

Alapvetően érzelmi oldalról megfogott, és rengeteget foglalkozik azzal, mi jár a nők fejében. De zajlanak köröttük az események is, és már szinte komédiába illik, ahogy pl. a rendőröket lerázzák vagy álcázzák magukat. Így van lelki élet, töprengés, de cselekménye is van a történetnek, nem csak érzelmi oldala. Ezt a felállást szeretem.

Teljesen olvasható is, és kifejezetten jól megoldották (író és fordító), hogy Hadley nevelt fiának szellemi fogyatékát verbálisan is kifejezzék. Nme szépirodalmi szöveg, de nálam a korrekt női irodalom szintet simán hozza.

Még abba se akarok belekötni, hogy egyértelmű, hogy álomvéget is kapott egy régi kedvenc. Ez úgy van befejezve, hogy mindenkit elvigyen egy fix, pozitív pontra, ahonnan jól élheti az életét. Itt nem a helyi Thelma és Louise hajt bele a szakadékba, hanem vannak mellettük férfiak, akik maguk feláldozásával megmentik őket. Mark az életét is adja, Jimmy meg börtönbe megy helyettük. Bár szerencsére jó ügyvédje lesz, és nagyon gyorsan szabadul, hogy mire a második gyereke megszületik, már otthon tud lenni.

Van egy-egy elem, ami nem tetszett a cselekményben, de az összkép, hogy szerettem ezt a történetet és jól esett olvasni is.

Idézet: 

Az idő tolvaj, gondolja. Azt hiszed, végtelen mennyiség áll belőle rendelkezésedre, de aztán egyet pislogsz, és minden, ami volt, teljesen más lesz.

A ma nem tart örökké. A ma csak ma van.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3818396789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása