Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Moyes: Valaki más cipőjében

2024. február 01. - BBerni86

valaki_mas.jpgFülszöveg: 

Vajon ​megváltozik az életed, ha valaki más cipőjébe bújsz?
Nisha Cantor a mérhetetlenül gazdag emberek fényűző életét éli egészen addig, míg a férje rá nem un, és ki nem semmizi őt. Nishát azonban nem olyan fából faragták, mint aki könnyen feladja: mindent megtesz, hogy visszaküzdje magát korábbi, csillogó helyzetébe, ám ez korántsem bizonyul olyan egyszerűnek, hisz a cipője sincs meg, ami az imént még a lábán volt…
Sam Kemp ugyanis – élete egyik legborúsabb pillanatában – véletlenül elvitte magával Nisha táskáját. Ám Samnek nemigen van ideje arra, hogy emiatt aggódjon, hiszen éppen azért küzd, hogy önmagát és a családját a felszínen tartsa. Amikor azonban felpróbálja Nisha méregdrága piros magas sarkúját, egyszer csak rádöbben, hogy valaminek változnia kell. És lehet, hogy ez a valami éppen ő maga…

Szerintem: 

A magabiztosság és a kiállás lenne minden? Ha erre

egyértelműen nem is bólogatok, tény, hogy sokat számítanak. Moyes is ezt a témát ragozza egy kicsit nekünk, egy nagyon női történetben.

Két hősnőt kapunk és mindkettőnek elég rosszul állnak a dolgai. Nisha Cantor egy kitartott, gazdag feleség. Az életét az tette ki, hogy a férje elvárásainak megfeleljen. Tette ezt akkor is, ha már nem is kapott érte viszonzást. A férje most el is hagyja, kisemmizné és megtörné. Szó szerint kiteszi az utcára, miután úgy alakította az életüket, hogy a nőnek saját jogon ne is legyen semmije.
Sam Kemp viszont a kereső fél a házasságában. Mióta a férjét elbocsátották, a nőnek kell minden terhet elbírnia, mert a férje ráadásul még depressziós is lett. A munkahelyén is bizonyítania kellene, a lányának is ott kellene lennie.

A történetük azzal fonódik össze, hogy az edzőteremben Sam véletlenül Nisha holmiját, így a méregdrága cipőjét is megkapja. A két nő útja innen más irányba ágazik el: Sam a cipőben magabiztosabb lesz, jönnek a sikerek, míg Nisha lejtmenetbe kerül a férjével való csatározásban. Hogy még cifrább legyen, a méltányos válás feltétele lenne, hogy Nisha adja vissza a cipőt, ami Samnél kötött ki.

Nisha szála tetszett jobban, mert ő megmutatja, hogy mennyi minden rejlik benne. Hogy a feleség szerep tényleg szerep volt neki, mert okos is, talpraesett is, és semmi nem drága neki, ha a szeretteiről van szó. Simán elmegy takarítani is, és feltalálja magát így is. Igaz barátokat szerez, és át is kezdi majd látni, ki a férje igazán. Jut majd neki bosszú is, meg elnyer egy jobb férfit, jobb embereket az életében. Ő az a könyvnek, aki felismeri, miket vétett korábban és kijavítja a dolgokat.
Talán azért is az ő története tetszett jobban, mert abban volt a több humor. Az adja magát, hogy a luxusfeleség más szerepben, bőven hoz könnyedebb jeleneteket.

Sam is szimpatikus, szerethető nő, csak valahogy az ő története szimplább és maga Sam is hétköznapibb. Jó feleség, jó anya, aki most kap egy lökést, hogy helyrehozza, ami elromlott körötte.

Nagyon csajos témák vannak benne anyaságról, karrierről, barátokról és házasságról. Könnyed, humoros jelenetek is vannak benne. De, amit érdemes kiemelni, hogy a végére még egy kis másféle izgalom is bekerül.
Sokáig nem érteni, miért akarja Nisha férje annyira azt a cipőt. Az valami nagyon ötletes, amikor kiderül. Ha nem is lesz krimi belőle, de egy kis krimis, bűnözős vonalat becsempész, ami frissítette, színesebbé tette a különben nagyon női regényt.

Erős a lélekrajzokban. Akár Sam, akár Nisha, mindketten profin össze vannak rakva. Moyes színes mellékszereplőket tudott melléjük írni, és egy sokszereplős, élvezetes kötet lett a végeredmény.

Hagy időt a cselekménynek, kényelmes, de azért annyira pörgetve van, hogy unalmassá ne váljon. Fel tudja dobni az is, ahogy Nisha és Sam szála váltakozik.

Jól olvasható, nyelvileg is teljesen vállalható. Mondjuk, Moyes köteteire és a fordítói munkájára nem is jellemző, hogy félre akarnám tenni a könyvet, mert olyan alsó szinteken mozogna, ami már zavar. Ez szépen, érthetően köznyelvi és gördülékeny.

Kifejezetten élveztem ezt a regényt, és nagyon jó filmes alapanyag is lenne. Mivel van már Moyes történet megfilmesítve, én drukkolok, hogy ebben is lássák meg a potenciált.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4418316727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása