Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Komlós: Chicago

2024. május 21. - BBerni86

Fülszöveg: chicago.jpg

Dana ​Davies egy egyszerű egyetemista lány, aki képes egy hatalmas őrültséget kitalálni, csak hogy beteg édesanyja miatt mielőbb pénzhez jusson. Luxusprostituált lesz. No, de nem akármilyen; álluxusprostituált.

Mindent eltervez a legapróbb részletekig; hogy hogyan váljon kívülről és belülről is egy teljesen más személyiséggé, hogy a lebukás legkisebb esélyét is elkerülje. Alaposan megtervezi, hogyan kábítsa el a fizető kuncsaftokat miután fizettek, de mielőtt még hozzáérnének egy ujjal is. Nem hibázhat, hiszen tudja, ezzel a húzásával akár az életét is veszélybe sodorhatja. Ám hiba csúszik a gépezetbe Damon Deeks személyében.

Danának döntenie kell, hogy elkábítja ezt a piszkosul jóképű ördögöt is, vagy hagyja, hogy most az egyszer az ösztönei és az érzelmei vezéreljék? Lehetséges, hogy találkozásuk nem csupán a véletlen műve, hanem a sors keze vezérelte őket egymáshoz egy nagyobb, nemesebb cél elérése érdekében?

Szerintem: 

Ha lenne valamilyen sikerkönyv/film, aminek a szereplőire ráismernék ebben a történetben, akkor simán azt hinném, ez egy fanfiction. Ugyanis egy az egyben olyan érzetet keltett bennem, hogy

valaki a számára kedvenc szereplőket végigvezeti a kedvenc kliséin.

Nem fogok minden példát megkeresni, de azért van itt nem egy románc alapvetés.
1 – Dana huszonéves egyetemista. Szép nő is, akin megakad a férfiak szeme. Ennek ellenére még szűz a történet elején, és kvázi egyéjszakás kalandban veszti el Damonnel.
2 – Dana és Damon nem egyeznek meg kapcsolatban, vagy nem mondják azt, hogy járnak. Ennek ellenére mindketten beleszeretnek a másikba, csak ezt más-más okból ugyan, de egyikük sem meri kimondani.
3 – Dana anyja súlyos beteg, szervátültetésre lenne szüksége. Miután Damon apja balesetet szenved, több vizsgálatot elvégeznek, és kiderül, hogy alkalmas donornak. Megtippelitek, kinek lenne jó a veséje?
4 – Menő, kemény üzletember és ártatlan, de szép egyetemista románca. Ez már önmagában felér egy ponttal.

Annyira nem találtam benne semmi eredetit, hogy az már fájdalmas. Aki imádja a románcokat, szerintem jól kijön a regénnyel majd, mert egyik ismerős eseménysort váltja majd egy másikkal. Ismerős lesz, amit az ember ebben a zsánerben vár. Mivel én inkább a krimiket szeretem, itt azt keresem, ami más. Ami eredeti, amivel kitűnik a románcok közül. De ebben olyasmi nincs.

Inkább butaság. Mert amit Dana kitalál pénzszerzés céljából, az nem csak veszélyes, de bűncselekmény is. Ha a prostitúció nem illegális, fogalmam sincs, Chicagóban az-e, akkor még ott van az, hogy tulajdonképpen tolvaj. Begyógyszerezi és elaltatja a pasikat, mielőtt hozzáérnének. A pénzt meg elveszi. Hiszen Komlós Kinga nem egy valódi örömlányról írt regényt. Már csak azért is utálom a fülszöveget. Lehet szerelmes egy örömlány, bele lehet szeretni egybe? Mekkora kamu. Ha Danát mindenáron be akarjuk skatulyázni, akkor ő a szélhámos skatulyába illik, nem a prostituáltba. Pl. Damon az egyetlen, akivel tényleg lefekszik. A férfi kint is hagyta neki a pénzt az asztalon, de a lány egy dollárt sem vesz el.

Nem véletlen, mert Komlós Kinga pontosan ismeri a klisét, amibe beilleszti a szereplőit, és azt nem rondítja el egy hibával sem. Dana a kedves, tökéletes leányzó, aki az anyja betegsége és a pénzügyi helyzete miatt kényszerül kreatív megoldásra. De valójában romlatlan, törvénytisztelő és nincs egy hibája sem.
Damon meg az érdes felszínt mutató kemény üzletember, aki élvezte az életét. Alatta azonban egy olyan férfi van, aki ezer szállal kötődik a családjához. Hűséges, az elveit nem árulja el. Itt ugyan még nem tartunk ott, de mivel lesz 2. kötet, abban már szerintem le is veti a keményfiú hamis imázst és papucs lesz helyette.
Mellékszereplők mutatóba vannak mellettük, és alig léteznek. Néha végszavaznak, meg azért kellenek, hogy ne csak egymással beszélgessenek a főszereplők.

A nyelvezete is a románcoké, bár nem az igényesebbeké. Mondjuk, azt nem is vártam, olyan alaptörténettel, hogy az ál-örömlány és az üzletember viszonyba bonyolódik.

Olvastam már rosszabbat, nem is utáltam. De attól messze van, hogy szeressem is. Nekem ez egy lelkes fanfiction szintje.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8818410085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása