Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hart: Hercule Poirot titkos magánélete

2024. július 13. - BBerni86

Fülszöveg: hp_titkos_maganelete.jpg

„Ilyen lenne, ha élőben találkoznál vele.” – The Independent. A szerző Poirot-hoz méltó precizitással tanulmányozta AGATHA CHRISTIE 33 regényét és 56 novelláját, amelyben a legendás nyomozó színre lép. Ínyenc ízlés? Szemérmes privát kapcsolatok? Rejtélyes, különc viselkedés? Ki volt valójában Hercule Poirot?

Szerintem: 

Nehezemre esik önálló és értékelhető kötetként tekinteni rá. Egy szakdolgozatnak inkább el tudom képzelni – leszámítva azt, hogy

nincs benne tézis, amit a szerző bizonyítana vagy cáfolna.

Ez szimplán egy gyűjtemény. Hart fogta magát és különböző témák szerint Agatha Christie regényeiből összeszedett mindent, amit Hercule Poirot-ról tudni lehet. Az lenne az ötlet, hogy így kvázi alkotott egy életrajzot? Akkor nekem jobban tetszett volna, ha tényleg írt volna egy fiktív életrajzot. Mert ez azért más.

A szerkezet, ahogy már utaltam rá: fejezezekből épül fel a könyv. Mind egy-egy téma, igen széles merítésben. Ugyanúgy benne lehet Poirot keletkezéstörténete, baráti köre, mint a nyomozásai vagy éppen a búcsúja. Ezeket mint egy-egy mini gyűjteményt kezeli a szerző, amiket a téma, vagyis Poirot köt össze.

Talán az a bajom vele leginkább, hogy Hart saját szövegét és ötleteit hiányoltam. Ha nagyon sarkítok, akkor a kitalált témák szerint kiollózta a részleteket az Agatha Christie regényekből, illetve a memoárjából. Ezeket pakolja egymás mellé és tényleg mindent össze is szed, amit a kitalált személyről tudni lehet. Gondosan feljegyezve, hogy melyik idézet melyik regényben bukkant fel. Vannak persze összekötő szövegek, de szerintem akkor is a Christie-idézetek adják a kötet jelentősebb részét.

Tény, nagy munka és sok kutatást igényelt, de kell ez az olvasóknak? Bizonyos, hogy nem tudnám így összeszedni, pedig elég sok regényt olvastam én is a belga nyomozóval. De nekem nincs igényem arra, hogy így egymás mellé tegyem az életével kapcsolatos elemeket. Ami a történethez kell, az adott kötetben úgyis benne lesz, és annyira lazán írta Poirot-történeteit Agatha Christie, hogy nagyon kevés akad, amit időrendbe lehet vagy érdemes szedni.

A stílusa is megosztó. Egyrészt, a kötet nagyja Agatha Christie regényeinek részlete. A maradék Hart munkája, de ahogy írtam is, abban összekötő szövegnél többet látni nehezemre esik.

Lehet, ha rajongó lennék, sokkal többet találnék ebben a kötetben, így viszont csalódott vagyok. Nagy munka és valamilyen informatív a könyv, de a regények mellé erre nincs igényem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6718444163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása