Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

French: A zongorista-projekt

2018. március 13. - BBerni86

Szerelmes, szomszédos, főzős, barátnős.a_zongoristaprojekt.jpg

Honey helyes huszonéves lány, akinek a szájánál csak a szíve nagyobb. A barátnői meg is vannak veszve érte, hogy végre összehozzák egy álom pasival a sok vesztes után. Kitalálják, neki egy zongorista kell! Szervezik is sorra neki a randikat, amelyek kínosabbnál kínosabbra sikerülnek. Közben Honey új szomszédot kap, aki már első megmozdulásaival a lány agyára megy. Hal és Honey látatlanban háborúba kezdenek egymással, majd jön a döbbenet: Hal kifejezetten jó pasi! Ahogy Honey kezd rájönni, hogy a mogorvasága súlyos traumát takar, már segíteni szeretne neki. Miközben egyre jobban összebarátkoznak, megismerik egymást, szerelembe is esnek. De Hal fél most az élettől is, egy lehetséges szerelemtől is. Vajon Honey megolvasztja az ellenállását, vagy tényleg keresnie kell egy zongoristát magának?

A zongorista – projekt egy habkönnyű komédia. Agyi tevékenységet abszolút nem igényel, csak ellazít pár percre, amíg a nem túl hosszú regényt végigolvassa az ember lánya. (Mert valljuk be, ez annyira csajos regény, hogy meglepődnék hímnemű olvasók láttán.) Kikapcsolódni remek, filmen nagyon tudnám szeretni is.

Regénybe azért magasabban van az a bizonyos léc. Ahhoz igényelnék valami eredeti, jó ötletet is, hogy egy romantikus regényt igazán szeretni tudjak. Ezt itt nem találtam meg, de egy agynélküli kikapcsolódásra így is tetszett.

A történet nagyon kiszámítható. Már az elején nyilvánvaló, hogy Hal és Honey lesznek a Pár a végére, hiába indulnak neki úgy a történetnek, hogy legszívesebben megfujtanák egymást egy kanál vízben.

A sztori követi a romantikus komédiák kötelező menetét: a pár találkozik, a kezdeti nehézségek után nagyon szerelmesek lesznek, kisebb döccenőket legyőzve úgy tűnik, jöhet a happy end, de akkor becsap a villám. Szakítás, szívfájdalom. De sebaj! Elég egy nagy romantikus gesztus, és a szereplők máris boldogabbak, mint valaha! Ugyanez van ebben a regényben is, csak természetesen a körítés kicsit más. De lényegében ez is ugyanolyan szerelmes komédia, mint a tucatnyi másik.

Jó, azt megengedem, egy nagyon eredeti húzása van, amit nem is fogok lelőni. Az, Hal miért olyan mogorva az elején. Mi a tragédiája. Tényleg az, tényleg átélhető, tényleg fel kell dolgozni. Igazi, nem csak egy alibi gond a szerelem útjában.

A regény stílusa is jó, habkönnyű, ahogy a sztori is. Humoros, színes, szerethető, könnyen olvasható. Mélység és líra nincs benne, cserébe jó párszor nagyokat lehet rajta nevetni.

A szereplők nincsenek túlírva, egyszerűek és tipikusak, de vannak kifejezetten emlékezetesek köztük. Honey barátnőit bírtam benne, a végére még a nyugdíjasokat is.

Nem lesz a kedvenc romantikus komédiám, de szerethetőnek találtam. Egyszer jó volt.

 

Értékelés (A zongorista-projekt) – mint romantikus komédia: 75% szerethető, humoros, bájos kis történet, ami azért nem merészkedik messze a kliséktől sem. De Hal baja tényleg eredeti legalább. A szereplők szerethetőek, ha nem is bonyolultak. Szerelmes is, de nem nyálas, sokkal inkább a komikus elemekre van kihegyezve. Szubjektíven: 60% sok mindent tudtam szeretni benne. Hal morgását, Honey eszement barátnőit, a sok kacagtató epizódot. De annyira kellene bele még valami eredetiség! Mert nagyon klisé a felépítése, a fordulatai… agymunkát nem igényel, és Hal gondját leszámítva semmi meglepő nincs a sztoriban.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8413736784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása