Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Borbás: Hullámok csapdája 2.

2018. március 27. - BBerni86

Szerelmes, valóságshow-s, feladatos.

Arabella boldog kellene, hogy legyen. Összejött Daviddel, akibe igazán beleszeretett, és akivel csodálatos is. De az együtt töltött éjszakán a férfi álmában a volt barátnője nevét suttogta, ezzel összetörve a lány szívét. El is menekül, futna minél messzebb, de a játék szabályai ezt nem engedik. Elhatározza, nem engedi összetörni jobban a szívét, tartja a távolságot az egykori sztársportolótól. De David nem engedi lerázni magát, és a feladatok összehozzák őket újra és újra. Arabella belül szenved, míg a műsor szervezői egyre kínosabb pillanatokat szereznek az összes játékosnak. Amikor az előző szerelmeiket is ide repítik, Arabella és David szembenéznek a múlttal és egymással is, hogyan legyen tovább.

Az első részt valamikor nagyon régen, már évekkel korábban olvastam, és nem mondhatni, hogy odalettem volna érte. Nem is volt tervben, hogy elolvasom a második részt. Ha tényleg kimaradt volna az életemből, akkor sem vesztettem volna semmit.

Mert milyen ez a regény?

Teljesen kiszámítható, tipikus szerelmes mese nőknek!

Mi is a romantikus nyálregények klasszikus cselekménymenete? A pár a kezdeti gondok ellenére összejön, és boldogok. De egy félreértés miatt szétmennek. Valamelyikük tesz egy nagy, romantikus gesztust, amire megint eljön a boldogság kék, de itt rózsaszín madara és elhozza a főszereplőknek a nem is kicsit nyálas, örökké boldog happy endet. Nyálregény szinten ez lehet: lánykérés, esküvő vagy az első gyerek érkezése.

Borbás Edina ezt a receptet két kötetben vezette le. Az elsőben volt a kezdeti nehézség, a kényszerből játékostárssá lett, egymásnak nem szimpatikus két ember szerelembe esése. Zárásul megkaptuk a félreértést: egy álomban elsuttogott nevet. Itt vette fel a fonalat az írónő, és ebben a részben a kommunikációs zavar röhejes komédiáját kapjuk. Nyálregény szinten van egy tökéletes pár, és a lány azon szenved, hogy David álmában a másik nő nevét mondta? Nem az lenne a logikus, hogy megbeszélik? Vagy legalább megkérdezi, mit álmodott? De nem. Itt sértődés lesz belőle, meg szenvedés. Majd jön a nagy gesztus: nyilvános lánykérés a tévé nagy hullamok_csapdaja2.jpgnyilvánossága előtt és el is jön a happy end.

Annyira semmilyen ez az egész, annyira csak a sablont követi, hogy halálra lehetett unni. Elvileg egy vetélkedő résztvevői, de a feladatok is bénák. Tévé show, lehetne mindenféle intrika, vagy szatirikusan a műsorról valami színfalak mögötti rész, de nem. Itt az a fő kérdés, hogy mire látja be Arabella, hogy David őt szereti.

Ha legalább a karakterek érdekesek lennének… de nem. Mindenki annyira csak sablon, hogy rendesen még jellemezni se lehet őket és hirtelenek is. Arabella és David ismeri egymást pár napja – legfeljebb hete – és máris esküsznek meg örökké boldogok? Jaj, de fáj.

Azt az egy pozitívumot tudom elmesélni, hogy pillanatok alatt elolvasható, majd elfelejthető.

 

Értékelés (Hullámok csapdája 2.) – mint romantikus: 20% nagyon kiszámítható, nagyon egyszerű, könnyed kis limonádé. A szereplők jellegtelenek, vázlatosak. A cselekmény ugyan pörög, de az igazi konfliktus a szerelmi. Ami elcsépelt, erőltetett és még mesének is egyszerű. A stílusa is kezdetleges, csak végigszalad az eseményeken. Szubjektíven: 10% untam is, és végig fogtam a fejem, mi lehetett mindennek a célja. Egy sima nyálregénynél mozgalmasabb, de akkor is csak egy szerelmes lánymese, amiben a csinos, de átlagos lány elnyeri az álompasit.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9313784198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása