Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Szirmay: Titkok árnyékában

2018. április 17. - BBerni86

Kamaszos, sorozatos, barátos, szerelmes.

A sorozat folytatódik, és sem Dé, sem Viru nem került a kiírt karakterek közé. Mi több, Viru figurája rokona lett egy főszereplőnek, így várhatóan még egy darabig a képernyőn marad. A lány feje nem is a sorozat miatt fő, hanem a fiúk miatt, akikkel szerepel benne. Bence titokban csókolta meg, nyíltan nem vállalja őt? Megéri, így járni vele, vagy csak egy félreértés volt az egész? Mikor Bence és Viru tisztázzák a dolgaik, és végre boldogok lehetnének, Dé kezd szerelmet vallani a legjobb barátjának, akiről végre észrevette, hogy lány. Viru bajba is van miatta: ő segít szakítani a fiúnak a csinos, de nem éppen észlény Dzsenivel, és miért pont most időzít így Dé? Amikor már itt van Bence is. Ha nem lenne elég baja a srácokkal, megint aggódhat azon, kit írnak ki éppen a sorozatból.

titkok_arnyekaban.jpgA sorozat összefogó neve Szappanopera, ez a 2. kötet. És ez a cím az, ami jól jellemzi, mit kap az, aki belekezd Viru, Dé, Dzseni és Bence kalandjaiba. Szappanoperát forgatnak, és mintha ők maguk is egynek a szereplői lennének.

Ezt mi sem példázza jobban, mint a fő konfliktus. Ami az, hogy a világot a pusztulás fenyegeti. A kevés kiválasztott töri a fejét a megoldáson, mert nem akarnak egy bunkerbe eltölteni jó pár évet magukban, inkább megmentenének mindenkit a bolygón, amíg még van kit. De a napkitörések egyre erősödnek… bevettétek? Bocs, tudom, hogy nem elseje van, de nem bírtam kihagyni. Hogy is lenne ez a téma? Természetesen a helyes válasz: SZERELEM. Pedig nekem jobban bejön az én kis bunkeres sztorim…

Hiába lehetnének más kamasz dolgok is benne, itt kizárólag az a dráma forrása, ki kivel jár, kit szeret titkon vagy éppen nyíltan. Elég hamar bele is untam, annyira tipikus az egész… még boldogult kamaszkoromban ment egy szappanopera, a Sonadoras. Sajnos azt kell mondanom, még annak is izgalmasabb cselekménye volt, mint ennek.

Bocs, javítom magam. Van még egy drámaforrás. A sorozatból időnként kiírnak valakit, és ez rendszeresen feszültséget okoz a stábban, mert előre soha nem mondják meg, kinek kell távoznia. Irodalmilag értem, miért így írta meg Szirmay Ágnes. Lehet húzni az idegeket. Csak éppen, ettől valóságshow hangulata van az amúgy sem éppen kultúrműsor sorozatnak, és annyira gáz mindkét kötetben ezt elsütni nagy drámai feszültségforrásnak!

A szereplőkkel sem tudok kedvesebb lenni. Engem kifejezetten irritálnak. Viruval az élen, aki olyan, mintha egy Leiner hősnő béna változata lenne. A helyes szomszéd lány, aki nem a legszebb, de jó a szíve és az okosak között van. Csak Leiner Laura hősnői szerethetőek, és képesek a normalitásban is különlegesnek lenni. Viru ellenben idegesítő az erőltetett konfliktusaival és bizonytalanságaival. Néha ugyan erősít rajta Szirmay, de nem ő a karakán hősnők mintapéldánya. Bence a tipikus álomsrác. Dé lett most kicsit jobban árnyalva, igaz, nem előnyére. Hiú, narcisztikus figura, bár kapott mellé egy tragikus vonást, honnan jön ez nála. Így azért érdekesebb, mint amikor ő volt a legszebb srác és ennyi a Dénes.

A stílusáért se vagyok oda, mert bizony az is akad benne, ami a halálom. Leírni nem tudom, mennyire irritál, amikor a szereplők nyavalyognak. Viru jó benne – csoda, hogy nem bírom?

Remélem, hamar jön az IOV 2, mert ha sokáig ilyeneken vegetálok, esni kezd az IQ-m is.

 

Titkok árnyékában - Mint ifjúsági: 50% nagyon tipikus, nagyon erőltetett konfliktusokkal, ismétli is magát.

Szubjektíven: 35% a szereplőket se bírom, az ismétléseket se, minek is olvasom még?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4313839706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása