Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Caldwell: Az ötödik evangélium

2018. április 25. - BBerni86

Vallásos, nyomozós, testvéres, rejtélyes.

Alex és Simon fivérek voltak, akik túl korán vesztették el a szüleiket, ráadásul egy különleges helyen és örökséggel is bírtak. A Vatikán görög katolikus papjai voltak a felmenőik. Simon nevelte fel az öccsét, és mindketten a szüleik örökségét vitték tovább. Simon katolikus pap lett, az anyja családját követve. Alex görög katolikus pap lett, az apja nyomdokaiba lépve. A kapocs mindig is szoros volt köztük. Így amikor az éjszaka közepén Simon segítségül hívja az öccsét, Alex rohan hozzá. A helyszínen egy holttestet talál, és a gyilkosság gyanúsítottja Simon, aki együtt dolgozott a meggyilkolt tudóssal, aki bizonyítani akarta, hogy a torinói lepel igazi. Alex tisztázni akarja a bátyját, ha veszélybe kerül az igazságot eltitkolni akarók miatt, ha a kisfiát is óvnia kell, akkor is!

Dan Brown nem csak életet lehelt a kincskeresős kalandregényekbe, de az összeesküvős, katolikus egyházas az_otodik_evangelium.jpgtörténeteknek is adott egy löketet. A da Vinci kód után nem győztek a kiadók olyan regényeket nyomni, melyben valamely egyházas titok nyomában jártak, és olyan szenzációt ígértek, mely megváltoztatja a véleményünk a katolicizmusról.

Sajnos, kevés olyan volt, amely valóban bátran hozzányúlt a dogmákhoz. A da Vinci kód megtette, abban valóban kaptunk egy más képet Jézusról. Beígérték mindben, de nem mertek igazán bátrak lenni! Ian Caldwell regényének is ez a legnagyobb baja: ígér valami nagy felfedezést, de nem adja meg. A végére mindent visszaszív a szerző, és ezzel el is vette a kedvem a történettől, pont a végére.

Mert mit ad? Egy olyan képet, ami nagyon reményteli és mesebeli. Ugyan II. János Pál az életben is nagy ember volt, nem véletlenül lett máris szent, itt még annál is jobbnak van ábrázolva. Tényleg egy élő szent, aki meg tud bocsátani. Aki harcol a hitéért, aki emberfeletti kiállásra képes még haldokolva is. Aki felismeri az erőt a bocsánatkérésben. Példakép.

Ezzel nem is lenne bajom, ha nem mosná a szerző az egyházat is vele együtt hófehérre.

A történet különben jól van összerakva: van benne egy egyházi rejtély is, egy jelenben zajló gyilkossági ügyes krimi, egy családi dráma és egy testvérkapcsolat mélységei is. Különféle izgalmakat kever össze a szerző, van benne üldözéses meneküléstől kezdve nagy kutatásokon át könnyfakasztó családi drámáig minden.

Érzelmekre is próbál hatni, miközben az elmét is dolgoztatja.

Szimpatikus szereplőket teremt a szerző, akiket folyamatosan mélyít is. Simon alakja kifejezetten összetett, és felveti a kérdést, hogyan kellene éreznünk egy mártír felé? Én egyszerre találom felemelőnek és sajnálom is. Bennem mindig visszás érzéseket keltenek az olyan figurák, akik mindig csak adnak, és végül nekik nem marad semmi. Ismeritek a mesét a fáról, aki mindenét elajándékozta? Simon is ilyen. Alex sokkal jobban a földön áll, ő is jó ember, de nem egy szent. Én jobban is tudtam szeretni. Nagyon drukkoltam is, hogy meg tudja menteni a bátyját és a házassága is megkapja a happy endet.

A rejtélye nem lenne rossz, ha tényleg merne valami merészet kimondani a szerző. De nem teszi meg, tulajdonképpen a végére visszajut a kezdőpontra. Ez akkora kihagyott lehetőség!

Nem rossz könyv, tetszett is, de sajnálom a szerző által kispórolt merészséget!

 

Az ötödik evangélium - Mint thriller: 70% történelmileg okos, jó a karakterábrázolás és a szerkezet – csavar kellene!

Szubjektíven: 75% tetszett az író stílusa, kedveltem a karaktereket, bár lett volna bátrabb!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3213858152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása