Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

King: Holly

2024. június 18. - BBerni86

holly.jpgFülszöveg: 

Nyolc évvel Mr. Mercedes tömeggyilkossága után Holly Gibney kollégájával, Pete Huntley-val vezeti a Becsületes Megtaláló Nyomozóirodát. Többnyire eltűnt kutyákat, macskákat és óvadékszökevényeket kerestetnek velük. Amikor Penny Dahl segítséget kér tőlük lánya eltűnése miatt, Holly csak vonakodva vállalja el az ügyet. A társa, Pete covidos. Bonyolult lelkivilágú anyja pedig éppen most halt meg. Hollynak inkább szabadságra kellene mennie. Azonban van valami Penny Dahl kétségbeesett hangjában, ami miatt a nyomozónő képtelen nemet mondani.

Bonnie Dahl eltűnésének helyszínétől néhány sarokra él Rodney és Emily Harris. Mindketten egyetemi tanárok, ők a polgári értékek megtestesítői: nyolcvanas házaspár, még mindig odavannak egymásért, és egyetemi karrierjük végén aktív nyugdíjas éveiket töltik. Azonban mutatós, könyvekkel teli házuk alagsorában szörnyű titkot rejtegetnek, amelynek Bonnie eltűnéséhez is köze lehet. Azt, hogy mit művelnek, a lehetetlenséggel határos kideríteni: mindketten rafináltak, türelmesek és könyörtelenek.

Szerintem: 

Nem szerettem King Bill Hodges sorozatát, így volt némi félelmem, milyen lesz, ha Holly kap saját regényt. Meglepetés: ez a kötet

viszont nagyon is a fogamra való volt.

Most abban látom a legnagyobb különbséget, hogy ezt a fajta horrort sokkal erőteljesebbnek érzem, mint a misztikum felé hajlást. Holly most nem természetfeletti halálok és kegyetlenségek nyomába ered, hanem eltűnt embereket keres, akiket nagyon is valós és hétköznapi emberek ragadtak el. Thriller és horror keveredik benne, miközben végig hihető tudott maradni.
Szó se róla, egy izgalmas misztikus thriller is be tud találni, de most sokkal jobban esett, hogy olyan gyilkosok és bűnök borzasztottak, amit valóság ihletett és ami elő is fordulhatna. (King meséli a kötet végi jegyzetben, hogy egy újságcikk hogyan ihlette ezt a történetet.)

Tetszett a regény felépítése is. Két idősíkon, több nézőpontból elbeszélt a regény. A jelen Holly nyomozása, ami kifejezetten krimis és ügyesen összerakott. Ahogy egyik nyom vezet a másikhoz, ahogy egy sokkal rémesebb kép kezd feltűnni, mint amit előzetesen bárki el tudott volna képzelni. Íve van annak, ahogy helyére kerülnek a kirakós darabajai.
A másik vonalon pedig a gyilkosok és az elrablottak szemszögből követjük végig a poklot, amiben nagyon sokan elvesztek. Többeket látunk, akik megpróbálnak túlélni, illetve akik lassabban-gyorsabban megtörnek. Ellen Craslow volt egyértelműen a kedvencem, az a nő döbbenet, mit ki nem bírt. Túl nem élte, de ő volt az egyetlen, akit nem tudtak megtörni, aki kifogott a kannibálokon. Az erkölcsi győzelem az övé lett. Az egyetlen áldozat volt, akit nem ettek meg. Ehhez jön hozzá Emily és Rodney Harris, akikről King sokáig el tudta rejteni, mennyire beteg elmék. Em kegyetlensége és gyűlölete menet közben felszínre tör, és démoni, de a miértekre a válasz, amit és amiért csinálták, az undorító és gyomorforgató. Elsőre nem is esett le, mi a céljuk, hát ledöbbentem, amikor rájöttem.

Sok remek karakter mozog ebben a regényben, és Holly-t nagyon meg tudtam kedvelni. Legalább annyira találékony és okos teremtés, amennyire sötét és kegyetlen Emily. De az áldozatok között is akadt nem egy emlékezetesebb. Ellen mellett Jorge, aki abban ellenpontja a nőnek, hogy ő gyorsan megtört.

Azon még el is vagyok képedve, hogy a jó thriller mellett ez még jó COVID-regény is. King érzékletes képet fest Trump Amerikájáról és a COVID hónapjairól. Az esetek többségében nem szoktam szeretni, amikor King igyekszik szépirodalmat is írni, de most egy erős korrajzot össze tudott hozni. A kép, ahogy a COVID tagadók még fuldokolva is kötik az ebet a karóhoz, hogy ez csak influenza? Vagy az összeesküvés-elméletek. King most valamit nagyon eltalált.

Olvasmányos lett, izgalmas és kellően borzongató is. Attól még a hideg is kiráz, amikor a végén a rendőröknek leesik, hogy a házban talált ételek valójában mik. Vagy a krém a fürdőben… Ráadásul King még a humorát is meg tudja villantani. Rég nevettem olyan jót, mint amikor kiderül, hogy a kannibál öregek a Dexter sorozatból merítettek ötletet, hogyan kell a maradványokat eltüntetni.

Annyira tetszett ez a történet, hogy most még drukkolok is, hogy Holly is több nyomozást kapjon. Ez a valóságalapú, bármikor lecsapható kertvárosi rettenet betalált.

Idézet: 

Amikor azt hiszed, hogy láttad a legrosszabbat, amire emberi lény képes, kiderül, hogy tévedsz. A gonoszság végtelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5818428203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása