Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kertész: Panthera 3.

2018. április 29. - BBerni86

Kalandos, harcos, küldetéses, mesés.

A Panthera hegyen valami nem stimmel. Jácint nem érkezett vissza a küldetésből, és a mester már aggódik tanítványa miatt. A következő, kor szerint sorra kerülő fiúnak, Márkusnak adja a következő küldetést. Jácint után kell néznie, és kivinni a gömbből az üzenetet Mihálynak, hogy biztos helyen nagyítsa újra fel a hegyet! Márkus látja, hogy Jácint a konspirátorok csapdájába esett, üzenetet küld, és siet a másik dolgára. Odakint a terv is panthera3.jpgmegszületik: a Mihály nyerte hajóúttal egy lakatlan szigetre utaznak Rozika nénivel, és ott új otthonra lel majd a hegy és lakói. Kismukk és Noémi Márkussal tartanak a hegyre, hogy megmentsék Jácintot. Közben Aura is szervezkedik, és a szökött tanuló, Jávor is sikeresen beleüti mindenbe az orrát.

Azért magyar szerző tollából is akad olyan gyerekkönyv, amelyet szívesen ajánlok kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt. Nagyon ilyen a Hanga és Várkony sorozat, de szépen zárkózik fel mögé a Panthera is, ami ezzel a résszel trilógiává bővült.

Kicsiben benne van mindaz, amitől jó lesz egy gyerekkönyv.

1: ötletes és kalandos. A gyerekeket talán még nehezebb lekötni, mint a felnőtteket. Így olyan változatos, színes cselekményt kell kitalálni, hogy a gyerek akarjon fejezetről fejezetre haladni a szereplőkkel. Kertész Erzsi ezt tökéletesen abszolválja: sok szereplőt mozgat, és mindegyiknek ír feladatokat és kalandokat. Így ha valaki éppen eseménymentes időszakában is van, pl. Jácint a fogságban nagyon nem tud mit csinálni, akkor is vannak karakterek, akik körül forog az élet. Mindig lesz valaki, aki harcol, tervet sző, szökik vagy éppen érzelmi káoszt igyekszik egyszerűsíteni.

2: gyerekszereplők, lehetőleg értelmesek. Nincs annál rosszabb, amikor egy szereplő gyerek, de nagyon nem úgy viselkedik! Főleg szerelmes ifjúságinál csapja ki nálam a biztosítékot, amikor 13-14 éveseknek olyan szerelmi szálakat írnak, amire rányomnám a 18 éven felülieknek kikötést. De azért se vagyok oda, amikor a gyerekszereplő csak korában nem felnőtt. Bírtam az Alex Rider sorozatot is, de ki akarja velem elhitetni, hogy egy 15 éves olyan döntéseket tud hozni, mint Alex? Itt viszont gyerekek vannak, akiknek gyerekes problémáik vannak a Panthera rejtélyen túl. Szimpatikusak, helyesek, és vannak köztük nagy arcok. Jávor lett a rész kedvence, benne látok fantáziát még egy kötetre is… (ha valaki nézte a Bleach animét, lehet tippelni, kire emlékeztet Jávor!)

3: megfelelő formátum. Egy gyerekkönyv legyen nagybetűs, lazán szedett és nem árt valamivel feldobni a szöveget. A Panthera részét képezik jópofa rajzok is, és olvasóbarát a kötet fizikai megjelenése is – de nem olyan túlzott, lapszám növelő módon, mint amit a Ha igaz regénynél elkövetett a Gabo.

4: humor és tartalmi mélység. Ez egy kedves könyv, amiben a szereplők értékes dolgokért küzdenek. A barátság, a fejlődés, a jóért való kiállás a követendő példája. Mindezt átszövik mókás helyzetek, könnyedség. Nem rág a gyerek szájába semmit, csak hagyja, hogy a különben szórakoztató regény végén levonja a megfelelő tanulságokat.

Soha rosszabb gyerekkönyvet! Most is szeretem, kisiskolásként rajongó lettem volna!

 

Panthera 3. - Mint gyerekkönyv: 80% jópofa, vicces, emlékezetes szereplőkkel, kicsit mesés, kicsit valós.

Szubjektíven: 85% kedves kis könyv, ami szórakoztatva gondolkoztat el pár dologról. Bírom!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8313877722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása