Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Liu: A papírsereglet és más történetek

2018. május 07. - BBerni86

Új világos, űrlényes, harcos, fejlődős, emberi.

A kisfiú játszótársai az életre kelt origami állatok voltak, melyeket édesanyja hajtogatott neki. De ahogy egyre nagyobb lett, bántani kezdték kevert származása, kínai anyja miatt. A fiú kikövetelte, hogy minden kínai dolguk tűnjön el. Anyja halála után az állatkák egy utolsó varázst elhoznak, hogy a fiú újra közel kerüljön az anyjához. (A papírsereglet) Démonvadász egy női kísértő rókaszellemre vadászott, míg a fia belebotlott a róka kölykébe. Megkímélte, és a barátságuk újrateremtette a mágiát, miután a fehérek tudománya egy új korszakot hozott el. (Jó vadászatot!) Az emberek a lelkükkel születnek meg, melyet óvniuk kell. Rina lelke egy jégkocka – a hideg a lány társa. De egy napon szerelmes lesz – mi történik, ha megolvad a jég? Megéri, próbát tenni és esetleg belehalni? (Állapotváltozás)

A novellák cselekménye előtt már van két dolog, ami miatt érdemes lehet ezekkel a novellákkal foglalkozni: a_papirsereglet_es_mas_tortenetek.jpgegyrészt, agyon vannak díjazva. A Papírsereglet egymaga nyert egy tucat díjat – ennyi bizottságnak tetszik, akkor biztosan van bennük valami. Másrészt, izgalmassá teheti őket látatlanban az is, hogy egy kínai gyökerű amerikai írta őket. Így lehet számítani arra, hogy a nyugati civilizáció ízlését tükröző történeteket kapunk, némi keleti ízzel megbolondítva.

De ha figyelembe vesszük a novellákat magukat is, akkor már nincs kérdés, hogy érdemes őket elolvasni. A kötet sokféle, összességében és együtt is nagyon izgalmas, érdekes és színes történeteket tartalmaz. Van benne vegytiszta sci-fi, fantasy mese, de ezek keverékei is. Liu nem híve a tiszta műfajoknak, és olyan mixeket készít, amelyek nem csak szórakoztatóak, de mélyen elgondolkoztatóak is.

Az egész kötetre jellemző a mese és a mélység keveredése. Miközben megnevettet, beleránt egy egzotikus kalandba, a történet mélyén mindig megbúvik egy mélyebb igazság is, ami az ember lelkének ad valami többet. Egy fantasztikus űreposzban újrajátssza a teremtést, és keresi az emberi fogalom mélységeit. Egy életre kelt origami állatos családi mesében sokat mond az anyai szeretetről, és a kevert etnikumú egyének tragédiáiról. De írt olyan krimis, sorozatgyilkosos történetet is, melyben ott a vadászat izgalma, és egy olyan társadalom rajza, mely felé haladunk, és megijedhetünk attól, hova tartunk.

Liu világára nagyon igaz, hogy a mi kulturális közegünkbe is illeszkedik, az amerikai ízek érezhetőek végig. Ugyanakkor benne vannak a szerző kínai gyökerei is, melyeket nem tesz uralkodóvá a történetekben, de úgy megszínesíti vele a történeteket, hogy valami nagyon egyedit, érdekeset teremt. Néha eszembe jutott róla egy-egy anime, néha a kínai filozófia, de egyszer nem éreztem úgy, hogy ez az én világomtól idegen lenne.

Nagyon tetszett a szerző stílusa is. Nagyon olvasmányos, mesélős, miközben tudományosan is nagyon alapos és hiteles. Egyszerre tud szórakoztató lenni, és alapos, már szinte ismeretterjesztő is. (A szerző különben a tudományos világban ténykedő jogász is, és nem egyszer olvashatjuk utóhangban, milyen valódi, technológia ihlette a történetet.)

Nem tudnék kiemelni belőle olyan történetet, amelybe ne lenne mélyebb igazság, miközben jól megírt, szórakoztató novella is – még a teljes sci-fi, ami tőlem távolabb áll, az is üt.

 

A papírsereglet és más történetek - Mint fantasy/sci-fi: 100% elgondolkoztatóak, de nagyon szórakoztatók. Egyediek. Ötletesek.

Szubjektíven: 95% kevés sci-fi nem az én világom, de a többi egyszerre mesés és okos is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4613895202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása