Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

White: Supernaturally

Paranormalcy 2.

2018. május 11. - BBerni86

Útkeresős, lányos, szerelmes, természetfelettis, harcos.

Evie elérte, amit mindig is szeretett volna: egy hétköznapi, normális életet. Középiskolába jár, és párt alkot Lenddel, akibe nagyon szerelmes. Pont ezért fáj neki, hogy mégsem igazán boldog. A származása titka még mindig gyötri, és hiányoznak a régi barátok, és izgalmak is. A Lend lelkével kapcsolatos titok terhéről nem is szólva. Amikor a NPEH megkeresi, és munkát ajánl neki, titokban elvállalja. Egy Jack nevű fiú lesz a kalauza, aki sorra viszi a veszélyes küldetésekre, mint vámpírvadászat vagy trollok megfékezése. De valami nem stimmel a természetfeletti világban, és Evie egyre jobban megkérdőjelezi, hogy jó oldalt választott-e. Sokaknak van titkos terve, és a közös pont bennük: Evie.

Erre a folytatásra se keveset kellett várni. Ha jól számolom, 3-4 évet. És ráadásul trilógia lesz… mondanám, hogy érdemes megvárni, mikorra jön ki a vége és egyben nekiállni az egésznek, de akár haladhatunk kötetenként is. Hiszen az aktuális ügy záródik, ha van is némi áthallás a következő rész felé.

Ezt most érthetőbben! A Paranormalcy története zárt volt, csak olyan rejtélyek maradtak megfejtetlenül, mint Evie supernaturally.jpgszármazása. Ugyanezt a receptet követi a Supernaturally is. Van egy önálló kaland benne, amit végigvisz az írónő, lezárja az eseményeket. De meghagy egy nyitott kérdést (most Jack lesz az), amire építheti a következő részt. Ahogy az első és második között is tette, hiszen ez a 2. kötet Evie származásáról rántja le a leplet.

A regény világa különben tetszetős, és kellően összetett is. A természetfeletti világ tele van érdekes lényekkel, és White jó érzékkel változtat is a kliséken. Itt a tündérek alapvetően gonosz lények (mondjuk, ez lassan kezd divat lenni YA körökben), de ami a jelen részben legjobban tetszett, ahogy White unikornisokat ábrázol. Nem lövöm le a poént, de nem azokra a fenséges, hófehér, egyszarvú paripákra kell gondolni, akiket Beagle írt mesébe.

Még azért is jár a pont, ahogy a természetfelettibe az emberek szervezetekkel beavatkoznak. Mert van ilyen ügynökség, olyan csoport, és ha nem is háborúznak, de feszültségek vannak köztük és Evie kicsit mindnek a része, így lavíroznia kell még ilyen érdekek között is.

Amiben viszont nagyon tipikus a történetet, és mondhatni YA kompatibilis, az a hősnő, akin a világ sorsa megfordul. Evie, aki nem is tudja, mennyire különleges, de már kezd ráébredni, és ha akarja, ha nem, sokan őt használnák a világformáló terveikhez. Most kell megtanulnia a maga lábán megállni, és nem hagyni, hogy játszanak vele.

A szerelmi szál is ilyen tipikus, amit White kicsit háromszögesít is, de csak kísértés szinten. Szerencsére, mert ha a szerelmi élete miatt is nyavalyogna Evie, nagyon sokat esett volna a tetszési index. Evie és Lend helyesek együtt, jó páros – még akkor is, ha a srác tipikusan az a tökéletes hős, akik mellett az ilyen YA hősnők meg szokták találni a szerelmet.

Ha már nyavalygás. Evie szerencsére cselekszik is, ezért nem irritált, de néha elhagyja magát, és akkor jön a kesergés orrvérzésig. Ha valamit kivehetnék a könyvből, ez lenne az. Főleg, hogy amint kommunikálni és cselekedni kezd, megoldja, ami miatt az idegeim húzta a keserveivel. (Hozzáteszem, a humorára se vagyok sokkal jobban vevő.)

A világa miatt, a gördülékenysége miatt bírom ezt a sorozatot. De meddig fogok várni a 3-ra?

 

Supernaturally - Mint YA: 70% tipikusan lányos, korrekt YA regény. A karakterek, cselekmény is zsánerelem.

Szubjektíven: 75% a természetfeletti lényeket bírtam, Evie küzdelmeit kevésbé. Erőltetett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8113908326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása