Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Andrews: A tükörikrek

2018. június 02. - BBerni86

Testvéres, középiskolás, családi viszályos, irigykedős.

A Fitzgerald házaspár örömmel készült a gyerekvállalásra: az asszony a jogi karrierjét is képes otthagyni, hogy a_tukorikrek.jpgminél jobb anya lehessen. Ikreik születnek, két kislány. És az anya kemény kézzel lát neki a gyerekek nevelésének: meggyőződése, hogy az ikrek egyek és egyformák. Arra neveli őket, hogy mindig egyformák legyenek, mindig egyként cselekedjenek. Még a neveik is szinte egyformák: Haylee és Kaylee. Az apát teljesen kizárja, ami a házasság megromlásához és váláshoz is vezet. A lányok belekényszerülnek az egy létbe, noha szeretnének önmaguk lenni. Kaylee a jó kislány, Haylee a lázadó. Amikor középiskolások lesznek, fiúk tűnnek fel köröttük, egyre erősebbek a különbségek, és egyre nagyobb feszültség gyűlik a felszín alatt. Amikor kitör, szörnyűség jön el.

Virginia C. Andrews könyveit kamaszként faltam. Akkoriban a Magyar Könyvklub jelentette meg őket. Egyszerre éreztem őket ifjúsági irodalomnak, de drámának is. A mai agyammal fájdalmas kamaszosnak nevezném őket. De egy ideje nem olvastam az írónőtől.

Az IPC jelentetett most meg egy olyat, amellyel eddig nem találkoztam. A tükörikrek. A cselekmény rövid kivonata alapján ezt is könnyeden sorolnám be abba a YA típusba, amit fájdalmasnak kamaszosnak nevezek. Ifjúsági, kamasz témákkal, de mellette komoly drámákkal és szerelmi szállal is. Miért nem ez szerepel alul? A vége miatt, és az egyre fokozódó feszültség miatt.

Egy thrillerbe kell a fenyegetettség. Pipa, elejétől a végéig és egyre nő is. Iszonyatos nyomás, ahogy a lányoknak egynek kell, pedig nagyon nem azok. Különböznek, és ahogy ezért elsősorban Haylee harcolni kezd, egyre durvább és rémisztőbb. Vannak utalások is a történetben, hogy ez az egész szörnyűségbe fullad.

Másik kötelező elem: a csavar a végén. Meglesz, a katasztrófa eljön. És a narrátor, aki különben Kaylee, nyitva hagyva az eseményeket és az indoklást is. Nekem naiv Kaylee értelmezése, és sokkal nagyobb összeesküvést és tudatosságot sejtek az események mögött, mint ez az ártatlan és naiv lány. Én vagyok annyira cinikus, hogy szerintem ez volt a terv, és Kaylee a testvére áldozata is. De jobban nem mesélem el, mert tényleg hatalmas a csavar a végén és még fel se fogtam.

Érdekel is, van-e folytatás, mert az a pont, ahol vége… brutális.

De mindezek mellett egy érzékeny kamasz történet is, ami felnagyítva, de olyan témákat boncol, mint a személyiség, a családi kapcsolatok, az első szerelem, az irigység. Könnyű olyat találni benne, ami ismerős lesz az életből – csak, mivel szórakoztató irodalom, itt fel van nagyítva.

Izgalmasak a karakterek. Nem fekete-fehérek, még a tiszta Kaylee se pusztán jó. Az a naivitás, ami benne van, ma már komoly hátrány. Néha annyira megráztam volna! Izgalmas az anya, akit könnyű elítélni, de ő is jót akart.

Nagyon szuggesztív az elbeszélés. Kaylee az elbeszélő, és érzelmileg, cselekményben is nagyon tömény, átérezhető anyagot kaptunk.

Olvasmányos, izgalmas, lelkileg is összetett és a vége… nekem nagyon tetszett.

 

A tükörikrek - Mint thriller: 80% személyes, érdekes, fordulatos. A történet, a psziché, a stílus is jó.

Szubjektíven: 90% kamasz történet is remek, a végén a fordulat megcsap. Folytatás?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9614015500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása