Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

2050

Ifjúsági novellák a jövőről

2018. június 22. - BBerni86

Kamaszos, jövőképes, droidos, virtuális, családos.

Petra tehetséges tervező diáklány, aki egy virtuális középiskola tanulója egyben. Valaki feltöri az agykomputerét, és kínozni kezdi a lányt. Felveszi fürdés közben, egyre mocskosabb dolgokat követel. Egy Gergő nevű osztálytársa kisegíti, Petra játékot ír az élményből. Ami elvezeti majd a zsarolójához és a bosszúhoz is. (Életjáték) Megtervezte az álomnőt, meg is jelent. Ám egy idő után feltűntek a hibák, és már a cserén gondolkodott. A nő azonban megelőzte – nem csak a férfi csalódott a tervezésben. (Tervezett kapcsolat) Lina beperli az anyját, amiért gyerekkori képeket osztott meg róla. Ám ami igazán fáj a lánynak, nem ez, csak az indok. Az apja halála után az anyja a férfi személyiségének halvány mását feltöltötte az otthoni rendszerre – de Szellem nem Lina apja, csak fáj a jelenléte. (Gumicukorszív)

Már tavaly is jó ötletnek tartottam a kezdeményezést, a Jelen kapcsán, hogy pályázatot írnak ki, és a pályakezdők nyertes műveit kiadják már befutott szerzők egy-egy történetével novellás kötetben. Idén is megrendezték, és a téma a jövő volt. A nyertesek és a sikerszerzők el is készítették a jövő víziót, és az eredmény a 2050.2050.jpg

Tartalmilag 13 történet került be a kötetbe. Ugyan nem átlagoltam ki az oldalszámokat, de érzésre 20 oldal körül van egy, némelyik rövidebb, de van olyan, ami hosszabb valamennyivel. Ami közös: a jövőbeli események.

Érdekes is, ki hogyan képzeli el a jövőt. Van olyan, amelyikben csak annyira apró különbség van a mához képest, hogy az már szinte észrevehetetlen. (Ezek nem is igazán tetszettek.) Vannak, amelyek a világ túlnépesedésének és a menekülthullámoknak a jövőjét gondolták tovább – akad jó ötlet, de Réti László Falak című thrillere messze erősebb ezeknél. Vannak, amelyekben a tudományos fejlődés hoz el egy más kort. Ez az irány kötött le legjobban, és alapvetően két ágra oszlik: a robotos történetek és a digitális valóságok. Egy időbe mondogattam, hogy az ifjúsági kalandregényeknek a disztópiák lecsengése után lehetséges új trendje lehet a digitális valóság. Ha még akkora hullámot nem is vet, mint Katniss és társai, azért jelentek meg bőven ilyen sztorik. (Ready Player One, Dashner sorozata, Erebos és még sorolhatnám.) Ami nekem a legemlékezetesebb a kötetből, ezekbe a zsánerekbe esik bele.

És azért tudnak ifjúsági sztoriként is működni ezek, mert bár megjelennek ezek a szálak, az igazi konfliktusai és a szereplői elsősorban kamaszok, fiatalok. Küzdenek az identitásukért, konfliktusaik vannak a szüleikkel – és a gondjaik, ha a környezet jövőbeli is, a ma fiataljainak is ismerősek lesznek, vagy annak, aki volt egyszer önmagát kereső fiatal.

Nagyon széles a skála, a szerelemtől kezdve a családi harcokon át a világ sorsán át mindenre akad benne példa. Nagy a változatosság a történetek nyelviségében és szerkesztettségében is: a nagyon profik mellett gyengék, mondhatni, hibásabbak is előfordulnak. De szerencsére van annyi jó, hogy az feledtetni tudja a gyengébbeket.

Rendszeresen kattog azon is ilyenkor az agyam, hogy mi ihlette meg a szerzőket. Anélkül, hogy párosítanék, nekem beugrott többek között a Westworld, a Black Mirror egy-egy része (pl. a szatíros rész) és a Philip K. Dick’s Electric Dreams ugrott be.

Összességében nekem tetszett és jól szórakoztam olvasás közben.

 

2050 - Mint ifjúsági: 75% szórakoztató, ötletes, de nem egyforma a színvonal. Szemezni kell!

Szubjektíven: 70% egy-egy nagyon tetszett. Főleg a cselekmény miatt. De jó ötlet, tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8914058864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása