Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sherratt: A lányok a szomszédból

2018. július 15. - BBerni86

Támadásos, kisvárosi, emberrablásos, családi.

Pár hónapja meggyilkoltak egy fiatal lányt. Négyen várnak gyilkossági váddal a tárgyalásra. Köztük Katie, aki rossz helyen volt rossz időben. Látta, mi történik, ő hívta a mentőket, a lánnyal maradt, de amikor megjött a mentő, elszaladt. A tárgyalásig már csak pár nap van, elszabadulnak az indulatok. Egy este három lányt is megtámadnak: az egyiket festékkel öntik le, a másiknak levágják a haját, a harmadiknak félmeztelenül kell a_lanyok_a_szomszedbol.jpghazamennie, és támadójuk üzenete: hallgassatok! Jess rosszabbul jár, őt elrabolják. Barátját, Caydent úgy összeverik, hogy kórházba kerül. Jess nagynénje, a rendőr Eden minden követ megmozgat, míg a közösség is összefog a lány keresésére. Közben a gyilkossági ügyet is emészti mindenki – vagy lehet, hogy nem is ahhoz van köze a történteknek?

A jelző, ami leginkább beugrik erről a krimiről, hogy korrekt. Érdekes volt, elolvastam, még tetszett is, de csak a felejthető kategóriát képviseli. Hiányzik belőle nekem valami, ami emlékezetessé tenné. Vagy egy nagyobb botrány, több izgalom – talán furcsán hangzik, de a realitása, a hétköznapisága az, aminél többet szerettem volna kapni. (Igen, tudom: nem lehet minden krimiben egy zseniális pszichopata, akkor bele is unnánk.)

Több szemszögből van elbeszélve, ráadásul több cselekményszálon is halad. Jó a szerkesztés, jól követhetőek az események, és megvan köztük a kellő logika is. Az események folyamatosan haladnak előre, változatosan. Az egyik szereplő halálra váltan menekülni próbál az elrablójától, a másik kihallgatásokat vezet, a harmadik kint van az utcákon és nyomokra vadászik. Vagyis, sokféle, érdekes, és bármely szálon haladva történni fog valami.

Ugyanakkor a karakterekre is koncentrál. Mindig szempont az is, hogy éli meg az eseményeket a szereplő, mit érez a tettei közben vagy miatt. Ezzel tudja árnyalni is őket, és kis flashback elemekkel a múltjuk is képbe hozni. Annyit nem szerepel Jess szemszöge, hogy thrillerré tegye a regényt, de az ő részei egy kis ilyen színezetet is hoznak a történetbe.

Nincsenek kifejezetten gonosz figurák. Miközben értékelem, hogy nem elemi gonosz van, hanem emberek döntésekkel és következményekkel, kicsit ez a problémám is. Nincs olyan, akit egyértelműen el lehetne ítélni. Elég nehéz úgy drukkolni valaki ellen, hogy az indokait és motivációit megismerve inkább sajnálni kezdem. A pozitív szereplők viszont sokkal jobbak, mint amennyire a rosszak gonoszak.

Valamint, az egésznek van egy olyan hétköznapi bűn érzete. Érdekesen van megírva, de maga az eset nem olyan érdekes. Igaz, van olyan szerző, aki a kisebb bűnből is letehetetlen sztorit kanyarít, de Sherratt nem olyan. Ahhoz nem elég olvasmányos a stílusa. Nem üt eléggé a csavar. Korábban is utal rá, nem nagyon vezet félre, nem lep meg.

Bár krimi, a szórakoztatás a cél, mellette lehetne valami mondanivalója is. Ebben ilyesmit nem találtam, bár, bele tudnék magyarázni ezt-azt. Hogy senkit nem szabad megítélni, amíg nem jártunk a cipőjében. A szülő – gyerek kapcsolat erőssége. De ahogy említettem is, ezek inkább belemagyarázások.

Különben sorozat kompatibilis a regény – ezekkel a szereplőkkel simán elképzelhető egy folytatás is, csak más esettel. El is olvasnám, de ha nem lesz, se fog fájni a hiánya.

 

A lányok a szomszédból - Mint krimi: 75% korrekt, több nézőpontból elmesélt, cselekményközpontú krimi érzésekkel.

Szubjektíven: 70% a meglepetés hiányzott. Nem döbbent meg, nem lep meg, csak elmegy.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3114109823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása