Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Riley: Szerelem két felvonásban

2018. szeptember 07. - BBerni86

Interjús, szerelmes, ábrándokkal leszámolós.

Bernadette gyönyörű, sikeres fiatal nő, akinek a Férfisuttogó nevű rovatát sokan olvassák. Arról nevezetes, hogy interjúalanyai a legrejtettebb titkaikat is felfedik előtte. Bernadette játszik a férfiakkal, akik észre sem veszik, hogy a nő mennyire megveti őket. Vonzó, de a családjával kegyetlen apja örökre meggyűlöltette vele a férfiakat. Egy kivétel akad, az ügynöke és egyben jó barátja, Tim. Akinél még sincsen esélye, hiszen éppen most jegyezte el barátnőjét, az orvos Elizabethet. Liz próbálja összehozni régi barátjával, Radley Blake-kel, aki egy öntörvényű zseni és milliárdos. A férfinak tetszik is a nő, ahogy abban is biztos, hogy sokkal jobban passzolnának ők együtt, mint Berni és Tim. Míg egy interjút készítenek, a lányt is igyekszik erről meggyőzni, akinek most sok mindennel szerelem_ket_felvonasban.jpgszembe kell néznie magáról is.

Bevallom, amint elolvastam a regényt, rákerestem a szerzőre. A hátoldalon olvastam, hogy színésznő, de a neve alapján nem tudtam hova tenni. Talulah Riley – rá kellett jönnöm, hogy még emlékszem is rá a Westworld 2. évadjából, csak nem tudtam, mi a színésznő neve. De ennél tettem egy nagyobb felfedezést is. Kétszer ment hozzá, igaz, már kétszer el is vált Elon Musktól. Rá viszont nem kellett rákeresnem.

El is kezdett kattogni az agyam, hogy mennyire önéletrajzi ihletésű a regény. Nem lehet nem észrevenni a hasonlóságokat Musk és Blake között. Mindketten idősebbek, mint a nő. Azért Radley Blake és Bernadette között pár évvel kisebb a különbség, mint Talulah és Musk között volt. De mindkét férfi úttörő a saját területén, milliárdos zsenik. Aztán azt legfeljebb az írónő tudja, hogy mennyit merített a volt férjéből Blake alakjához.

Mert romantikus regénynek definiáltam a könyvet, de van benne egy csavar. Ha teljesen romantikus nyálregény lenne, akkor az lenne a zárlat, hogy Bernadette rádöbben, hogy Tim csak egy barát és Radley az igazi, akivel szenvedélyesen össze is gabalyodnak. Eljegyzés, gyerekek, minden, ami a csövön kifér. De itt más van. Nagyobb a nőn a hangsúly, mint a szerelmi életén és kapcsolatain.

Tetszett, hogy itt nem a szerelem adja meg a választ mindenre. Nem javul meg a nő minden baja attól, hogy beleszeret a férfi főszereplőbe. Ezzel a mese nyálregény nézettel szembe megy, és itt azt mondják, hogy a boldogság kulcsa nem a szerelemben lesz. Ha rendbe teszi magát, ha kibékült magával és a múltjával, utána jöhet a szerelem, amibe így már partner és boldog tud lenni. Ez a különbség elég ahhoz, hogy nagyon kiemelje a romantikus regények kínálatából ezt a kötetet.

A karakterek közül Bernadette és Radley az összetettebbek, bár Bernadette igazán mélyen megfogva. Nem egy olyan lány, akire könnyen rásüti az ember, hogy szimpatikus. Mai, sikerember, akinek megvannak a maga mocskos kis húzásai. De Riley a látszatok mögé megy, látjuk mindennek a gyökerét, és az utat is, amit bejárva jobb és boldogabb ember lehet belőle.

Piros pontot érdemel az is, ahogy finoman megbújik a humor a sorok között. Nem egy olyan beszólás volt benne, ami kifejezetten tetszett. Az, ahogy a vámpírokat lecserélték a milliárdos agglegényekre, egy egész zsánerváltás velősen és humorosan megfogalmaz.

Bár elsőre a thrillert kerestem volna, így is jól szórakoztam rajta. Még, ha nem is a zsánerem.

 

Szerelem két felvonásban - Mint romantikus: 85% a cselekmény tipikusnak tűnik, de vannak eredeti húzásai. Stílusos.

Szubjektíven: 70% bár hiányzott egy kis thriller, lekötött és bejött a finom humora is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6614226463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása