Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hayder: A bábu

2018. szeptember 17. - BBerni86

Gyilkosságos, nyomozós, diliházas, kapcsolatos.

A Beechway Pszichiátriai Intézetben nem csak súlyosan betegek, de olyan bűnözők is vannak, akiknél elmebetegséget állapítottak meg. Kemény munkahely, de a főápoló AJ most azzal szembesül, hogy a szokottnál is a_babu.jpgnagyobb a baj. Sok beteg ideges, kárt tesz magában, mert érzik, hogy az intézet kísértete, a Lidérc újra a folyosókon jár. Már éjszakai műszakot nem mernek vállalni az ápolók sem, őket is kezdik látomások gyötörni. AJ lesz az, akiben felmerül, hogy talán emberi mesterkedés van a halálok és a félelem mögött, éppen akkor, amikor szabadon bocsátanak egy férfit, aki kimondhatatlan dolgokat tett. Caffery nyomozóhoz fordul segítségért, akinek figyelemelterelésként is jól jön az új eset. Másfél éve igyekszik megoldani egy eltűnési ügyet, eddig falazott az elkövetőnek, de már ideje, hogy megoldódjon az eset, ha ehhez meg is kell győznie egy makacs rendőrnőt.

Bajba vagyok. Annyira tetszett ez a könyv, hogy fogalmam sincs, hol kezdjem róla az áradozást. Mert attól tartok, most ki fog jönni belőlem a rajongó, és nem is bánom, mert ez a kötet megérdemli.

Legelőször is, telitalált a címe. Egy darabig nem lehet érteni, de ahogy a történetbe is megjelenik, máris helyre kerül. Fontos része van a bábuknak a cselekményben, és az ügy megoldásához is kelleni fognak. Ugyanakkor a bábozás még egy szempontból izgalmas a cselekményben. Van egy bábmester a történések mögött, és az egyik főszereplő nagyon sokáig nem több mint az ő bábuja. De eljön a pont, ahol szakadnak a bábmester zsinórjai.

A zsánere thriller, de nem az a femi-thriller, amit egy női szerzőtől várnánk. Ez bizony kőkemény thriller, amiben horror elemek is akadnak. Már az alaphelyzet is, azért nem akadok ki, hogy Kinghez hasonlítja egy-egy kritikus, mert én is érzem, miért teszik ezt. Természetfeletti, vagy emberi kéz van a szörnyűségek mögött? Annyira sejtelmes és rejtelmes az egész, hogy mindkettőre megvan benne az esély.

Végig, az utolsó oldalig tartja és növeli a feszültséget a szerző. A szereplőkért drukkolhatunk a nehéz helyzetekben, és soha nem lehet tudni, mikor leselkedik rájuk a veszély. Vagy éppen kitől és mitől kellene tartaniuk…

A cselekménye pörgős, izgalmas, kifejezetten eseménydús. Mindkét főszál, az eltűnt lány esete és az intézetben történtek is érdekesek, és külön történetként is megállnák a helyüket. Ami meg ki fog derülni, brutális. Milyen jeleneteket bírtok? Itt aztán annyi minden történik, hogy lehet szemezgetni. Hajsza, titkos nyomozás, veszélyes merülés, túszhelyzet, brutális gyilkosság, van itt mindenféle jóság.

Remekül elbeszélve, teszem hozzá. Hayder nagyon szórakoztatóan ír, filmszerű a regénye és a szövege is olvastatja magát. Tökéletes bestseller alapanyag.

Nálam ritka, de itt nagyon bírtam a szereplőket. Mindenki többsíkú, izgalmas és olyan titkaik vannak, hogy az egyik meglepetést követi a másik. Minél több réteg kerül le róluk, annál színesebb és hitelesebb személyiségek. Ez is ritka, de nem tudnám megmondani, ki volt a kedvencem, itt annyi mindenkit bírtam.

Igazából már csak egy kérdésem maradt: mikor vehetem meg az új Hayder regényt?

 

A bábu - Mint thriller: 100% fordulatos, remekül elbeszélt, izgalmas karakterekkel és borzongással.

Szubjektíven: 100% okos könyv, néhol egészen horrorba hajlik és a szereplőket is bírtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1314243975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása