Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hayder: Farkas

2023. október 22. - BBerni86

farkas.jpgFülszöveg: 

„SEGÍTSENEK RAJTUNK!” Ezzel az üzenettel a nyakörvén kóborol egy rémült kutya az erdőben. Vajon honnan üldözték el? Kik remélnek megmentést ettől a kétségbeesett lépéstől?
Oliver, a dúsgazdag üzletember vidéki, félreeső házában lábadozik a szívműtéte után feleségével és huszonéves lányával. Váratlanul két rendőr állít be hozzájuk. Az egyenruha azonban csak megtévesztés, és a két álzsaru túszul ejti a családot. Váltságdíjat nem kérnek – de akkor mit akarnak?
Több évvel ezelőtt egy máig megoldatlan, szörnyű kettős gyilkosság történt a környéken. Vajon van összefüggés a két esemény között?

Szerintem: 

A fülszöveg és a cím szépen becsapott. Megvan Kingtől a Bilincsben? Én valami

olyasmit vártam, csak a fogságba esett családot egy farkas tartotta volna sakkban. Nos, és szerencsére, Hayder teljesen más történetet mesélt el nekünk.

Több szálon haladtunk az eseményekben, ettől csak még izgalmasabb lett. Egyrészt, ott volt a család: a szülők és a lányuk. Ketten törtek rájuk, fogságba estek, és miközben mindenki a megoldáson törte a fejét, a két idegen azon volt, hogy minél inkább a frászt hozzák rájuk. Más szálon egy nyomozót látunk, akinek a saját ügyéhez segítség kell. A testvérét gyerekként elrabolták, és Caffery képtelen elengedni az esetet. A Sétáló Ember azonban ahhoz köti a segítségét, hogy egy SOS üzenettel a nyakában előkerült kutya gazdáit nyomozza le. Mindezen felül még egy évekkel korábbi, brutális gyilkosság is újra felmerül: egy fiatal párt öltek meg kíméletlenül éppen abban az erdőben, amely mellett a fogságba esett család keresi a kiutat.
Nem várt módokon jönnek az összefüggések, és Hayder határozottan kemény csavarokat tartogat az olvasónak. Mindig eggyel több darab van a kirakósban, mint amire számítottam, így folyamatosan foghattam a fejem, hogy mi derül majd még itt ki.

A dinamika különben is a kötet egyik erőssége. Sok a függővég, és minden szálon gondosan sejtet és húzza az agyunkat, hogy mit nem vettünk észre, hogyan függenek össze az események. Az ilyen krimiket szoktam okosnak nevezni, és szívesen is olvasom őket.

Jól sikerültek a szereplők. Az ő esetükben is áll, hogy vannak meglepetések. Valaki tűnik valamilyennek, aztán a végére megismerjük a titkait és már egészen másképp tudunk rájuk nézni. De ezen túl Hayder jól ír kísértett szereplőket. erős, határozott jellemek, de van egy olyan meghatározó pont az életükben, ami valamiképpen kárhozottá tette őket. Olivert is lehetne mondani, akinek a teljes karrierjét más irányba vitte a kettős gyilkosság az erdőben, de még jobb példa Caffery, aki a skandináv krimik hőseihez hasonlóan a testvére elrablását viszi magával, emészti magát, és rombolja folyamatosan a boldogságra nyíló esélyeit.

A konfliktusokra ugyanaz igaz benne, mint sok személyre és a rejtélyek megoldására. Látszólag tudunk valamit, de mögötte gyakran más ok van, így az igazi konfliktus nem is az, mint amit annak gondolhatunk. Pl. a két túszejtő első ránézésre személyes szálakkal nem kötődik a családhoz, csak egy munkát végeznek el vérdíjért. Aztán persze kiderül, hogy ennél sokkal személyesebb a történet és nagyon is ehhez a családhoz van köze.

Olvasmányos, filmszerűen megírt regény. Nincs túlírva, és meglesz a betett elemeknek a jelentősége. Hayder jó hangulatteremtő, és egy kellemesen borzongató, rejtélyes thrillert alkotott a Farkassal.
Azért talán A bábu nekem egy fokkal jobban tetszett, de a Farkas is teljesen ok a zsánerében.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5018240013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása