Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Akció sci-fi

2018. szeptember 18. - BBerni86

5: Kloos: Frontvonalak sorozat – nehéz szülés után jelentős javulás. Kloos egy írótanfolyamon Scalzitól is vett 5r5_1.jpgórákat, és bele is vágott a saját akciós, sci-fi világa megteremtésébe. Az első kötet nagyon katonai, száraz, nem voltam oda a szereplőiért sem. Nem is értettem, hogy lett ez több kötetes világsiker. Nagyon röviden egy férfi jelentkezik az űrflottába, a kiképzésen összejön egy leendő pilótanővel, míg ő a földi egységbe és az informatikán köt ki. Csatázik, bandákkal, űrlényekkel. A folytatásra azonban komplexebb történet érkezett, amely már nem csak az akciójelenetek köré írt alibi. A harmadik kötet pont aktuális, most jelent meg. (Előző hét végén.)

4: Cline: Armada – talán kicsit kilóg a sorból, de akár ide is betehettem. Nem ezzel lett Cline 5r4.jpghíres, az a Ready player one érdeme, de annak a sikerének köszönhető, hogy már ennek a megfilmesítése is forog. Van egy videójáték, melyben különféle egységekkel űrlényeket kell ölni. Mindenki arra tör, hogy bekerüljön a legjobb játékosok közé. Hősünk, aki egy kamasz, a legjobb 10 között van. Majd kiderül, az Armada nem csak egy játék. Az űrháború valóban zajlik, és a játékkal megegyezik a gépek irányítása. A legjobb játékosok esélyt kapnak, hogy megvédjék élesben is a világot. Főszereplőnk szerelmet és a rég elvesztett apját is megleli.5r3_2.jpg

3: Scalzi: Vének háborúja ciklus – ezzel a sorozattal kaptam rá a műfajra, és kezdtem elhinni, hogy a sci-fi is lehet olyan, amilyet szeretek. A sztori szerint a földi öregeknek lehetőségük van jelentkezni az űrflottába. Ott letöltik a tudatuk, és a DNS-ükből létrehozott, fiatal és sokkal erősebb testekbe kerülnek. Kötelező szolgálat következik, majd lehetőségük lesz civilként letelepedni. Hősünk is ilyen öregként kerül a seregbe, gyászolva, a felesége meghalt az áttöltés előtt. Harcosként védi a világot, a Szellemhadtest rejtélyét megfejtve visszakapja a szeretett nőt, háborúznak, gyarmatosítanak. Mindig jó az akció, a cselekmény és van mélyebb mondandója.

2: Card: Végjáték – ez született meg legelőször, és mára kultikus regénynek számít. Van filmes adaptációja is, de 5r2_1.jpgaz nálam felejtős lett. A regényt viszont imádtam. A világunk űrlények fenyegetik, és az emberiség készül az önvédelemre. Az űrflottát vezetni elképesztő képességeket igényel, és ezért a jelölteket már kisgyerekkoruktól kezdve erre nevelik. Ender szó szerint erre született, és az iskolában a végső pontig hajtják, hogy a legjobb legyen. Működik kalandregénynek, és nagyon kemény erkölcsi kérdéseket is felvet. Embernek maradni, a zseninevelés, az erőszak – még a háborúról is. Szórakoztat is, okos is, és mozgatja az ember agyát.

1: Brown: A vörös lázadás trilógia – ez akkora kedvencem, hogy nem is tudom, hol kezdjem a dicshimnuszt. A Mars gyarmatosítása zajlik, a termelést a bányák poklaiban a vörösök végzik. Darrow is ilyen bányász, egy szerelmes fiatalember. Akinek végig kell néznie a szerelme halálát, majd őt is kivégeznék. De a lázadók megmentik az életét, és szembesítik a valósággal. A Mars rég kolonizálva van, az Aranyak a felszínen királyi életet élnek, míg mindenki mást elnyomnak. Be kell közéjük épülni! Darrow testét műtétileg alakítják át, és sikerül bejutnia az Aranyak akadémiájára, ahol a vezetőket képzik. Megindul az élet-halál harc, először az iskola gyilkos játékában, majd a világban. Darrow fejlődő hős, és tele van a történet nagy karakterekkel. A cselekmény végig pörög, hatalmas csavarok vannak benne, és a kalandok, remek akciók mellett morális dráma, hősi eposz is. A világáról nem is beszélve – egyszerre nagyon modern és jövőbeli, miközben az ókori Rómát is idézi. Újabb trilógia is indult e világban, szóval van is mit várnunk még belőle…5r1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6714239001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása